Beef Wellington met Ossenhaas van de BBQ

Beef Wellington met Ossenhaas van de BBQ
  • Voorbereiding
    40 min
  • Bereiding
    45 min
  • Porties
    4
INAMOODbanner

Beef wellington is toch echt wel het perfecte recept voor de feestdagen. Natuurlijk maakte ik dit geweldige recept op de BBQ. Voor mij is ossenhaas toch wel het juiste vlees voor een beef wellington. Er zijn natuurlijk meer recepten met andere soorten vlees maar met de feestdagen mag je best een keer uitpakken.

Kamado Express

Vroeger keek ik altijd naar Hell’s Kitchen van Gorden Ramsay omdat het leuk vermaak was en je er stiekem toch nog wat van leert. De chefs in het programma maakte vaak Beef Wellington. Wat mij opviel is dat ze vaak mislukte en hierdoor dacht ik altijd, nee dit is te moeilijk voor mij! Maar niks is minder waar het is helemaal niet moeilijk en iedereen kan dit geweldige gerecht gewoon maken in de oven maar het liefste natuurlijk op de BBQ. Voor de zekerheid had ik aan DeVleesboerderij.nl twee stukken gevraagd maar gelukkig heb ik nog een stuk over voor een ander super gerecht.

Weber Amersfoort

Je leest in dit recept stap voor stap de bereiding, begin lekker op tijd want stress met kerst wilt niemand. Mijn gezin was echt onder de indruk van dit heerlijke gerecht met een champignon vulling. Het lijkt complex, maar wat een feest als je zo’n mooi gerecht op tafel zet met kerst. Je familie en vrienden kijken hun ogen uit en jij denkt het is helemaal niet zo moeilijk als iedereen denkt maar het mooiste is om ze zien te genieten van wat jij hebt gemaakt!

Bier: Bij dit gerecht heeft Beerwulf.com weer een top bier uitgezocht, om jullie de beste beleving tussen smaak en bier te geven tijdens de feestdagen. Dit keer gingen we voor de Bruxellensis van Brasserie de la Senna Brett. Het is een donker gouden bier vergist met Brusselse Brettanomyces. Deze wilde gist geeft een wat funky aroma en past super bij paddenstoelen. Je drinkt het bier met een temperatuur van 6 graden waardoor de aroma’s het beste tot zijn recht komen.

houtskoolexpress

Beef-Wellington-resultaat

  Ingrediënten

  • 1 kg Ossenhaas aan één stuk
  • 1 kg Paddenstoelen in diverse soorten ( Portobello, Oesterzwammen, Kastanje champignons)
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 kleine rode uien
  • 300 gram serranoham
  • verse tijm en rozemarijn
  • groot stuk bladerdeeg op rol (te koop bij supermarkt bij verse bladerdeeg)
  • zout en versgemalen peper
  • bakboter
  • 1 ei

  Benodigdheden

  • barbecue met deksel
  • pizzasteen
  • snijplank
  • vershoudfolie
  • mes
  • kom
Beef Wellington is toch echt wel een kerst klassieker die je vaak voorbij ziet komen. Dit keer maakte ik de Beef Wellington met Ossenhaas op de BBQ!

    RECEPT INSTRUCTIES

    Stap 1
    Bereiding-vlees

    Voorbereiding ossenhaas

    1. Neem ten eerste het vlees uit de koeling voor de eerste stap.
    2. Snijd vervolgens de tijm en rozemarijn fijn. Strooi de tijm en rozemarijn gelijkmatig over de snijplank en strooi er vervolgens zout en versgemalen peper over.
    3. Haal het vlees uit de verpakking en dep droog met keukenpapier en verwijder eventueel vlies wat achter is gebleven. Rol de ossenhaas over de snijplank zodat het vlees gelijkmatig wordt gekruid. Het is echt een hele goede tip om dit ook te doen met andere stukken vlees als je wil gaan kruiden.
    4. Neem een pan en zet deze op hoog vuur met een klont boter. Wacht tot de boter gesmolten is en de pan heet. Bak vervolgens de ossenhaas rondom bruin in ongeveer 4 minuten. Je kunt dit natuurlijk ook op de barbecue doen in een skillet. Persoonlijk vindt ik het zonde gezien het vlees weer terug gaat in de koeling na de volgende stap.
    5. Laat het vlees afkoelen op een schaal.

    Stap 2
    Voorbereiding-Beef-Wellington

    Voorbereiding

    1. Maak de paddenstoelen schoon en snijd een stukje van het steeltje. Met de paddenstoelen kun je natuurlijk een combinatie zoeken die jij super vindt. Ik heb zoals je kunt lezen diverse soorten verwerkt in dit recept.
    2. Snijd vervolgens de paddenstoelen heel fijn met een mes of keukenmachine. Zelf gebruikte ik het gewoon een mes gezien de paddenstoelen anders te klein worden in de keukenmachine.
    3. Pel de rode uien en knoflook en snipper ze fijn.
    4. Neem een pan met dikke bodem en zet deze op middelhoog vuur of neem een skillet voor op de BBQ met een beetje olijfolie.
    5. Voeg de stukjes paddenstoelen toe samen met de uien, knoflook en een beetje verse tijm.
    6. Roer vervolgens regelmatig door het mengsel voor ongeveer 20 minuten tot al het vocht uit de paddenstoelen is verdwenen. Dit is heel belangrijk omdat je anders te veel vocht hebt tijdens de bereiding waardoor het deeg soppig kan worden. Ben je niet zeker of het voldoende droog is, voeg dan een beetje paneermeel toe aan het mengsel. Laat het mengsel afkoelen in een schaal.
    7. Neem vershoudfolie en leg deze op een snijplank. Zorg ervoor dat de vershoudfolie breder is dan het vlees of leg twee vellen over elkaar. Leg hierop de plakken serranoham en laat ze iets overlappen zodat er geen openingen ontstaan.
    8. Beleg de serranoham met het afgekoelde paddenstoelen mengsel. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de serranoham.
    9. Leg het vlees nu op de rand van de ham en rol het voorzichtig op door de vershoudfolie eromheen te wikkelen. Probeer dit zo strak mogelijk te doen en rol de zijkant super strak op zodat je een dikke worst krijgt. Leg dit vervolgens in de koeling voor ongeveer 20 minuten. Zie bovenstaande foto's als voorbeeld.
    10. Maak vervolgens van vershoudfolie een stuk dat net zo groot is als het bladerdeeg.
    11. Neem het stuk bladerdeeg en leg deze op een schone tafel of werkblad. Gezien het rond is rol je met een deegroller de zijkanten een beetje uit zodat je een rechthoek krijgt en leg deze op de folie.
    12. Haal de ossenhaas uit de koeling en verwijder de vershoudfolie. Leg nu aan de zijkant in de lengte richting de ossenhaas en rol met de vershoudfolie de bladerdeeg strak op. Nu kun je hem terug in de koeling leggen tot je de Beef Wellington gaat bereiden op de BBQ. Je kunt dit dus ook al een aantal uren vooraf voorbereiden zodat je geen stress hebt tijdens het maken van het kerstdiner.

    Stap 3
    Laatste-bereidings-stap

    Bereiding Beef Wellington

    1. Haal de Beef Wellington uit de koeling en maak de barbecue aan. Zorg voor een indirect gedeelte met een keteltemperatuur van rond de 200 graden. Ik gebruikte bij dit gerecht de Summit Charcoal Grill gezien je het hele oppervlak indirect kunt maken.
    2. Plaats de pizzasteen direct in de barbecue en zorg dat er geen kolen onder de steen liggen. Het zou zonde zijn als de onderzijde van de Beef Wellington zou verbranden. Het is belangrijk om de pizzasteen direct tijdens het aanmaken op de BBQ te leggen zodat deze rustig mee verwarmt.
    3. Klop het ei los in een kom en bestrijk de Beef Wellington met het eimengsel.
    4. Om een leuk patroon in het bladerdeeg te krijgen kun je met een mes voorzichtig een rechte lijn trekken in de lengte en de zijkanten schuin naar onderen. Snijd niet door het bladerdeeg want dat zou zonde zijn. Dit geeft een feestelijk effect en ziet er ook nog eens mooi uit op tafel.
    5. Leg een stuk bakpapier op een snijplank en leg hierop de Beef Wellington. Nu kun je de wellington makkelijk optillen en op de pizzasteen leggen in de BBQ. Sluit de deksel van de barbecue voor ongeveer 20 minuten en verwijder dan het bakpapier door deze gewoon eruit te trekken. Sluit de deksel voor 25 minuten en de Beef Wellington is perfect medium. De totale tijd op de barbecue is 45 minuten.
    6. Zoals je gelezen hebt is bij dit gerecht geen kerntemperatuur meter nodig en het zou zonde zijn om deze te gebruiken. Persoonlijk zou ik het niet doen omdat je dan een gaatje hebt in de korst. Wat belangrijk is dat het vlees met deeg uit de koeling komt en niet op kamertemperatuur is. Anders komt het vlees er niet medium uit. De temperatuur is belangrijk van 200 graden gezien anders de deeg niet mooi is verkleurd na 45 minuten. Wil je zekerheid hebben dat ze niet mislukt met kerst? Probeer het dan gewoon eens uit vooraf. Wanneer dit niet mogelijk is, dan is een kerntemperatuurmeter de uitkomst want het zou zonde zijn als de Beef Wellington mislukt. Houd bij de bereiding een kerntemperatuur aan van 60 graden en haal dan de Wellington van de BBQ.
    7. Laat de Beef Wellington nu even rusten onder een theedoek en serveer op een mooie plank of schaal. Het mooiste is om deze aan te snijden aan tafel.

    Serveertip: Serveer de Beef Wellington samen met aardappelpuree of nieuwe aardappelen die gekruid zijn met tijm, zout en versgemalen peper. Denk bij groenten aan gegrilde wortels of witlof met een lekkere tuinkruidenjus.

    Ben je nog opzoek naar andere kerstrecepten? Kijk dan eens in mijn artikel Winter BBQ Kerstrecepten!

    Succes met het maken en veel Grillfun !!!!

    Disclaimer

    Dit recept is gemaakt in samenwerking met Devleesboerderij.nl en Beerwulf.com en heb hiervoor hun product gratis mogen ontvangen.

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Rating recept