Weber BBQ RECEPTEN       OFYR RECEPTEN       BIER-SPIJS COMBINATIES       SEIZOENSRECEPTEN       BBQ TIPS EN TRICKS

Beef Wellington met Ossenhaas van de BBQ
BBQ-Recepten,  Rundvlees Recepten

Beef Wellington met Ossenhaas van de BBQ

Beef Wellington is toch echt wel een kerst klassieker die je vaak voorbij ziet komen. Dit keer maakte ik de Beef Wellington met Ossenhaas en natuurlijk gaan we dit mooie stuk vlees bereiden op de BBQ.

Kamado express

Vroeger keek ik altijd naar Hell’s Kitchen van Gorden Ramsay omdat het leuk vermaak was en je er stiekem toch nog wat van leert. De chefs in het programma maakte vaak Beef Wellington. Wat mij opviel is dat ze vaak mislukte en hierdoor dacht ik altijd, nee dit is te moeilijk voor mij! Maar niks is minder waar het is helemaal niet moeilijk en iedereen kan dit geweldige gerecht gewoon maken in de oven maar het liefste natuurlijk op de BBQ. Voor de zekerheid had ik aan DeVleesboerderij.nl twee stukken gevraagd maar gelukkig heb ik nog een stuk over voor een ander super gerecht.

Je leest in dit recept stap voor stap de bereiding, begin lekker op tijd want stress met kerst wilt niemand. Mijn gezin was echt onder de indruk van dit heerlijke gerecht met een champignon vulling. Het lijkt complex, maar wat een feest als je zo’n mooi gerecht op tafel zet met kerst. Je familie en vrienden kijken hun ogen uit en jij denkt het is helemaal niet zo moeilijk als iedereen denkt maar het mooiste is om ze zien te genieten van wat jij hebt gemaakt!

Bier: Bij dit gerecht heeft Beerwulf.com weer een top bier uitgezocht, om jullie de beste beleving tussen smaak en bier te geven tijdens de feestdagen. Dit keer gingen we voor de Bruxellensis van Brasserie de la Senna Brett. Het is een donker gouden bier vergist met Brusselse Brettanomyces. Deze wilde gist geeft een wat funky aroma en past super bij paddenstoelen. Je drinkt het bier met een temperatuur van 6 graden waardoor de aroma’s het beste tot zijn recht komen.

Ingrediënten

  • 1 kg Ossenhaas aan één stuk
  • 1 kg Paddenstoelen in diverse soorten (Oesterzwammen, Portobello, Kastanje champignons)
  • 2 kleine rode uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 300 gram serranoham
  • verse tijm en rozemarijn
  • groot stuk bladerdeeg op rol (Is te koop bij de supermarkt bij verse bladerdeeg)
  • zout en versgemalen peper
  • bakboter
  • 1 ei

Benodigdheden

  • barbecue met deksel
  • pizzasteen
  • snijplank
  • vershoudfolie
  • mes
  • kom
Bereiding vlees

Voorbereiding Vlees

1) Neem het vlees uit de koeling.

2) Hak de tijm en rozemarijn fijn en strooi deze gelijkmatig over een snijplank samen met zout en versgemalen peper.

3) Neem het stuk vlees en rol deze nu over de snijplank zodat de ossenhaas gelijkmatig is gekruid.

4) Zet een pan op hoog vuur met een klont boter en bak hierin de ossenhaas rondom bruin. Dit duurt ongeveer 4 minuten en vergeet niet de boven- en onderzijde mee te nemen.

5) Leg het vlees nu op een schaal en laat deze afkoelen.

Voorbereiding Beef Wellington

Voorbereiding Beef Wellington

Weber Original Store Amersfoort

1) Maak de paddenstoelen schoon met een borstel en snijd een stukje van het steeltje.

2) Hak nu de paddenstoelen heel fijn met een mes of met de keukenmachine. Zelf deed ik het gewoon met een mes gezien de paddenstoelen anders te klein worden in de keukenmachine.

3) Pel de rode uien en knoflook, snipper ze fijn.

4) Neem een pan met antiaanbaklaag en zet deze op middelhoog vuur.

5) Schud de stukjes paddenstoelen erin samen met de uien en knoflook en naar smaak wat tijm.

6) Roer nu regelmatig door het mengsel tot dat al het vocht uit de paddenstoelen is. Dit duurt ongeveer 20 minuten en is belangrijk omdat anders het mengsel te vochtig is tijdens de bereiding van het vlees. Je kunt er voor de zekerheid nog altijd een beetje paneermeel toevoegen zodat het mengsel helemaal droog is. Laat het mengsel afkoelen in een schaal.

7) Neem nu vershoudfolie die een stuk breder is dan het vlees en leg er anders twee over elkaar. Leg hierop de plakken serranoham en laat ze iets overlappen.

8) Beleg de ham met het afgekoelde paddenstoelen mengsel en zorg dat het overal even dik erop zit.

9) Leg het vlees nu op de rand van het geheel en rol het voorzichtig op door de vershoudfolie erom te wikkelen. Probeer dit zo strak mogelijk te doen en rol de zijkant super strak op zodat je een dikke worst krijgt. Leg dit vervolgens in de koeling voor ongeveer 20 minuten.

10) Maak van vershoudfolie weer een stuk dat net zo groot is als het bladerdeeg.

11) Neem het stuk bladerdeeg, gezien het rond is rol met een deegroller de zijkanten een beetje uit zodat je een rechthoek krijgt en leg deze op de folie.

12) Leg nu aan de zijkant in de lengte richting de ossenhaas en rol met de vershoudfolie de bladerdeeg strak op. Nu kun je hem terug in de koeling leggen tot je de Beef Wellington gaat bereiden in de oven. Je kunt dit dus ook al een aantal uren vooraf doen zodat je geen stress hebt tijdens het maken van het kerstdiner.

Laatste bereidings stap

Bereiding

1) Haal de Beef Wellington uit de koeling en maak de barbecue aan. Zorg voor een indirect gedeelte met een keteltemperatuur van rond de 200 graden. Ik gebruikte bij dit gerecht de Summit Charcoal Grill gezien je het hele oppervlak indirect kunt maken.

2) Plaats de pizzasteen in de barbecue en zorg dat er geen kolen onder de steen liggen. Het zou zonde zijn als de onderzijde van de Beef Wellington zou verbranden.

3) Klop het ei los in een kom en bestrijk de Beef Wellington met het eimengsel.

4) Om een leuk patroon in het bladerdeeg te krijgen kun je met een mes voorzichtig een rechte lijn trekken in de lengte en de zijkanten schuin naar onderen. Snijd niet door de bladerdeeg, het is belangrijk dat je het heel ligt doet. Dit geeft een feestelijk effect en ziet er ook nog eens mooi uit op tafel.

5) Leg een stuk bakpapier op een snijplank en leg hierop de Beef Wellington. Nu kun je de Wellington makkelijk optillen en op de pizzasteen leggen in de BBQ. Sluit de deksel van de barbecue voor ongeveer 20 minuten en verwijder dan het bakpapier door deze gewoon eruit te trekken. Sluit de deksel voor 25 minuten en de Beef Wellington is perfect medium. De totale tijd op de barbecue is 45 minuten.

6) Zoals je gelezen hebt is bij dit gerecht geen kerntemperatuur meter nodig en het zou zonde zijn om deze te gebruiken. Persoonlijk zou ik het niet doen omdat je dan een gaatje hebt in de korst. Wat belangrijk is dat het vlees met deeg uit de koeling komt en niet op kamertemperatuur is. Anders komt het vlees er niet medium uit. De temperatuur is belangrijk van 200 graden gezien anders de deeg niet mooi is verkleurd na 45 minuten. Wil je zekerheid hebben dat ze niet mislukt met kerst? Probeer het dan gewoon eens uit vooraf. Wanneer dit niet mogelijk is, dan is de kerntemperatuurmeter de uitkomst want het zou zonde zijn als de Beef Wellington mislukt. Houd bij de bereiding een kerntemperatuur aan van 60 graden en haal dan de Wellington van de BBQ.

7) Laat de Beef Wellington nu even rusten onder een theedoek en serveer op een mooie plank of schaal. Het mooiste is om deze aan te snijden aan tafel.

Serveertip: Serveer de Beef Wellington samen met nieuwe aardappelen die je gekruid hebt met zout, versgemalen peper en tijm of maak een lekkere puree. Als groenten serveerde ik diverse wok groenten. De saus kan natuurlijk niet ontbreken en ik ging voor een lichte tuinkruiden jus om het helemaal af te maken.

Ben je nog opzoek naar andere kerstrecepten? Kijk dan eens in mijn artikel Winter BBQ Kerstrecepten!

Succes met het maken en veel Grillfun !!!!

Beef Wellington
Beef Wellington is toch echt wel een kerst klassieker die je vaak voorbij ziet komen. Dit keer maakte ik de Beef Wellington met Ossenhaas op de BBQ!

Disclaimer:

Dit recept is gemaakt in samenwerking met Devleesboerderij.nl en Beerwulf.com en heb hiervoor hun product gratis mogen ontvangen.

kruiden en specerijen kopen

Print Friendly, PDF & Email

One Comment

  • Dennis

    5 stars
    Al menig keer Beef Wellington gemaakt, gek genoeg nog nooit op de Q..🤔 uitdaging dus..

    Recept ziet er goed uit!! Maar meten is weten dus ik gebruik wel een kerntempmeter..😉

    Oja, top site Michael 👍🏻👌🏻

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *