Beer can chicken met de Bastard chicken sitter

beer can chicken
  • Voorbereiding
    10 min
  • Bereiding
    1 uur
  • Porties
    4
INAMOODbanner

Sow wat is die gietijzeren chicken sitter van de Bastard handig om een complete maaltijd te maken voor vier personen. De chicken sitter is niet alleen handig om een beer can chicken mee te maken maar je kunt er bijvoorbeeld ook heerlijke nagerechten in maken voor op de barbecue. Binnenkort volgen er een aantal nagerechten die zijn gemaakt op de chicken sitter van de Bastard.

Kamado Express

Beer can chicken is een echte klassieker en doordat de lente eraan komt een ideaal gerecht om weer eens te maken. Het grote voordeel op deze manier is dat je rondom de hele kip groenten en aardappelen kunt plaatsen waardoor je een complete maaltijd hebt van de barbecue.

Weber Amersfoort

Wat belangrijk is tijdens de bereiding is dat je de chicken sitter niet te hoog in jouw barbecue plaatst. Dit doordat de warmte bovenin altijd hoger is waardoor je vaak ziet dat de bovenzijde van de kip verbrand. Dit is natuurlijk zonde, maar door het handige systeem van Kamado Joe kun je het rooster iets lager plaatsen. Op deze manier heb je niet het probleem dat de bovenzijde kan verbranden. Voor de rub kun je natuurlijk een dry-rub gebruiken die jezelf lekker vindt. Dit is identiek voor het bier. Zelf gebruikte ik een lekker fris bier met fruit wat je mogelijk terug proeft in de kip. Of je de smaak van het bier proeft zijn de meningen nogal over verdeeld. Naar mijn idee proef je er niet veel van omdat het bier nooit gaat stomen. Misschien is het met een gietijzeren chicken sitter anders omdat de warmte beter wordt verdeeld.

Dit recept maakte ik voor Kamado Express wat zoals velen weten de webwinkel is van BBQ-shop The Fire Station in Kaatsheuvel. Kamado Express heeft veel recepten speciaal geschreven voor de keramische BBQ en ik voeg daar nu iedere maand als Pitmaster Partner nieuwe recepten aan toe.

houtskoolexpress
beer can chicken sitter

  Ingrediënten

  • 1 hele kip
  • dry-rub naar keuze
  • 1 flesje bier
  • 500 gram aardappel partjes
  • 1 wortel
  • 1 prei
  • verse tijm
  • verse rozemarijn
  • 1 liter kippenbouillon
  • olijfolie

  Benodigdheden

  • kamado
  • chicken sitter
  • snijplank
  • kom
  • eetlepel
  • mes
  • maatbeker
  • rasp
  • mopkwast
Een echte klassieker van de BBQ is zeker de beer can chicken! Dit keer maakte ik de kip op de chicken sitter van de Basard met een fris bier!

    RECEPT INSTRUCTIES

    Stap 1
    kip in rub

    Voorbereiding

    1. Haal de kip uit de koeling en maak de kip schoon. Dep de kip droog met keukenpapier en wrijf de hele kip in met een beetje olijfolie.
    2. Strooi de dry-rub over de kip en zorg ervoor dat de kip in zijn geheel bedekt is. Plaats de kip terug in de koeling tot de bereiding op de barbecue.
    3. Boen de aardappelen schoon en snijd ze met schil in partjes.
    4. Maak de prei en de wortel schoon en snijd ze in ringen, maar zorg ervoor dat de wortel niet te dik wordt gesneden.
    5. Neem de chicken sitter en schenk in het midden een bier naar keuze. Ik gebruikte een raddler omdat het een lekker fris bier is. Plaats de hele kip op de chicken sitter zoals je kunt zien op de foto.
    6. Voeg de groenten met de aardappelen toe rondom de kip. Leg een paar takjes rozemarijn en tijm tussen de groenten. Wacht met het toevoegen van de bouillon als de chicken sitter op de barbecue staat.

    Stap 2
    chicken sitter bastard

    Bereiding beer can chicken

    1. Maak ten eerste je kamado aan door de kolenmand geheel te vullen met houtskool.  Voeg vervolgens twee wokkels toe en maak deze aan. Zet alle schuiven geheel open en plaats na ongeveer vijf minuten de plate setter en de roosters. Plaats de roosters in de middelste stand van jouw kamado zodat je meer plek hebt aan de bovenzijde van jou kamado. Sluit jouw kamado en regel de temperatuur naar ongeveer 180 graden.
    2. Wanneer de temperatuur van 180 graden is bereikt kun je de chicken sitter op het rooster plaatsen en de bouillon toevoegen. Sluit de bovenste en onderste schuiven voor 3/4 zodat de temperatuur in jouw kamado rond de 180 graden blijft.
    3. Strijk de huid van de kip na 45 minuten in met een beetje olijfolie.
    4. Sluit de deksel voor ongeveer een uur en controleer na het uur of de kerntemperatuur van de kip 73 graden is. Hierna kun je de chicken sitter van het rooster halen of nog even verder laten garen. Let wel op dat de chicken sitter super heet is gezien deze van gietijzer is.
    5. Haal de kip van de chicken sitter en leg de kip op een groot bord of schaal en schep er rondom heen de groenten met aardappelen. Vergeet niet om even de takjes tijm en rozemarijn te verwijderen

    Succes met het maken, groetjes Grillfun!!

    Disclaimer

    Dit recept is gesponsord door Kamado Express en The Fire Station, de kamado winkel uit Kaatsheuvel.

    Recipe Reviews

    • Stefan Kamphuis-majenburg

      Wat een geweldig recept, ik had het eerder geprobeerd maar totaal mislukt, de kip was niet gaar, de thermometer gaf te snel een kerntemp aan, terwijl de tijd van 60 min nog niet was bereikt, ook daalde de temp in de kamado van 180 naar 150 graden snel, voorzichtig gepookt, maar hielp niet, ik heb wel de plates etter gebruikt maar krijg bij dit filmpje de indruk dat jij maar een halve platesetter gebruikt
      De uitleg met het filmpje zijn heel duidelijk en zal het zeker opnieuw proberen
      Thks stefan kamphuis ??⚔️

      • Grillfun

        Bedankt voor het compliment Stefan. Het kan zijn dat je de thermometer er te diep in hebt gediept of dat deze het bot raakt van een kip. Dan is de temperatuur namelijk hoger waardoor de kip nog niet gaar is maar de temperatuurmeter zegt van wel. Ik heb beide plate setters gebruikt maar de ene is een beetje zwart waardoor het misschien niet goed zichtbaar is in het filmpje. Misschien zijn de kolen te ver uitgegaan waardoor de temperatuur is gezakt in de barbecue. Het is belangrijk dat er een goeie luchtstroom blijft in de barbecue dus nooit de luchtschuiven te veel dicht zetten. Succes de volgende keer!

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Rating recept