Weber BBQ RECEPTEN       OFYR RECEPTEN       BIER-SPIJS COMBINATIES       SEIZOENSRECEPTEN       BBQ TIPS EN TRICKS

kalfsoesters
BBQ-Recepten,  Rundvlees Recepten

Belgische Blauwe Kalfsoesters met krokante kruidenkorst

Tijdens de kerst wil je natuurlijk een feest hebben op je bord wat niet te complex is maar super smaakt. Bij dit recept wat ik maakte voor DeVleesboerderij.nl neem ik jouw mee in de bereiding van heerlijke kalfsoesters met een krokante kruidenkorst. Bij dit feestelijke gerecht serveerde ik een zoete aardappelpuree met pecannoten, gegrilde groene asperges en een zelfgemaakte paddenstoelensaus. Je kunt dit allemaal maken op de barbecue maar dan heb je er wel twee nodig. Heb je maar één barbecue dan kun je natuurlijk de bijgerechten maken binnen op het fornuis.

Kamado Express

Het vlees heeft maar heel even nodig op de barbecue. Maak daarom eerst de bijgerechten om stress tijdens de bereiding te voorkomen. 

Zelf serveerde ik er een lekkere winterstout bij van Duits & Lauret wat voor mij een perfecte combinatie was bij dit gerecht. Bier staat bij mij de laatste tijd centraal omdat ik steeds meer het gevoel krijg welk bier goed bij een gerecht past. In mijn laatste artikel Bier & BBQ kun je alles lezen over de perfecte foodpairing. Waar moet je bijvoorbeeld allemaal opletten tijdens de keuze voor het bier bij het gerecht wat je wil gaan maken. Zeker de moeite om eens door te lezen!

Ingrediënten voor 4 personen

  • Belgische Blauwe Kalfsoesters
  • 2 sneden witbrood
  • 5 sjalotten
  • Bosje platte peterselie
  • 5 takjes verse tijm
  • mosterd
  • zout en versgemalen peper
  • groene asperges 

Ingrediënten zoete aardappelpuree

  • 3 zoete aardappelen
  • 8 pecannoten
  • 5 sjalotten
  • Klontje boter
  • Melk
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • zout en versgemalen peper

Ingrediënten paddenstoelensaus

  • 500 gram paddenstoelen
  • 2 eetlepels boter
  • 2 eetlepels bloem
  • 500 ml groentebouillon 
  • Ketjap manis

Benodigdheden

  • Barbecue met deksel
  • gietijzeren pannetje
  • skillet
  • snijplank
  • mes
  • kom
  • mopkwast
  • theelepel
  • eetlepel
  • maatbeker
  • kerntemperatuurmeter
kalfsoesters bbq

Voorbereiding

  1. Maak ten eerste de barbecue aan en zorg voor twee temperatuurzones om direct en indirect te kunnen grillen met een keteltemperatuur van 200 graden.
  2. De gehele voorbereiding kunnen we vervolgens doen tijdens het garen van de zoete aardappelen. Wanneer de barbecue op temperatuur is kun je de zoete aardappelen boven het indirecte gedeelte leggen met schil. Sluit de deksel en start met de overige voorbereidingen.
  3. Pel de sjalotten en snijd de sjalotten allemaal (10 stuks) door de helft en dan in ringen.
  4. Snipper vervolgens de peterselie en de tijm.
  5. Droog het brood in de oven of leg ze heel even in de barbecue.
  6. Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze in het gewenste formaat.
  7. Haal de kalfsoesters ongeveer 30 minuten voordat ze op de barbecue gaan uit de koeling.
  8. Wanneer je beschikt over twee barbecues kun je de hele maaltijd maken op de barbecue en anders kun je onderstaande stappen op het fornuis maken.

Bereiding paddenstoelensaus

Weber Original Store Amersfoort

  1. Zet een skillet op de barbecue en smelt een klontje boter.
  2. Voeg vervolgens de bloem toe en mix de bloem en gesmolten boter met een garde. Blijf goed roeren en voeg beetje bij beetje de groentebouillon toe.
  3. Afhankelijk van de hoeveelheid bloem kan het zijn dat je meer of minder bouillon nodig hebt. Maak de saus tot de gewenste dikte en voeg eventueel als laatste ketjap manis toe om wat meer smaak te geven aan de saus en er een mooie kleur aan te geven. 
  4. Voeg als laatste de paddenstoelen toe of bak deze apart.
  5. Breng de saus aan de kook en blijf goed roeren. Laat de saus even rustig koken en breng verder op smaak met zout en versgemalen peper.
compleet gerecht

Bereiding Belgische Blauwe Kalfsoesters

  1. Zet als eerste een skillet op de barbecue en smelt een klontje boter.
  2. Voeg de sjalotten toe in de skillet en laat ze rustig garen met een beetje basterdsuiker zodat ze karamelliseren. Dit duurt ongeveer 20 minuten.
  3. Rooster vervolgens de pecannoten heel even in de barbecue.
  4. Snijd het brood fijn in kleine blokjes.
  5. Neem een kom en meng het broodkruim met de verse kruiden en voeg de helft van de sjalotten toe. Snijd de sjalotten eerst nog fijn voordat je ze toevoegt.
  6. Meng alles goed door elkaar en breng het op smaak door zout en versgemalen peper toe te voegen. Schenk er een beetje olijfolie in om het mengsel te binden.
  7. Controleer of de zoete aardappelen intussen gaar zijn door erin te drukken. Wanneer ze mooi zacht zijn kunnen ze eraf worden gehaald. 
  8. Leg vervolgens de kalfsoesters boven het directe gedeelte van de barbecue en grill ze heel even voor 1 minuut tot het vlees loslaat van het rooster.
  9. Draai ze om en leg ze boven het indirecte gedeelte van de barbecue. Besprenkel de groene asperges met een beetje olijfolie en leg ze boven het indirecte gedeelte van de barbecue.
  10. Strijk de gegrilde zijde in met mosterd en voorzie deze zijde met het broodmengsel en sluit de deksel. De kalfsoesters zijn klaar wanneer de kerntemperatuur 60 graden is (ongeveer 5 a 10 minuten).
  11. Pel de zoete aardappelen en prak ze fijn met een vork. Voeg vervolgens de fijn gesneden pecannoten toe en de overige sjalotten. Meng alles goed door elkaar met een klontje boter en een beetje melk. Wanneer het mengsel te grof is van structuur kun je meer melk toevoegen. Breng de puree verder op smaak met zout en versgemalen peper.
  12. Controleer als laatste de kerntemperatuur en laat de kalfsoesters heel even rusten.
  13. Serveer de kalfsoesters bijvoorbeeld samen met de zoete aardappelpuree, paddenstoelensaus en de groene asperges. Schenk er een lekker winterbier bij of een mooie rode wijn.

Succes met het maken, groetjes Grillfun

Disclaimer

Dit recept is gesponsord door DeVleesboerderij.nl, wat zoals velen weten mijn huisslager is. Bedankt voor het mooie stuk vlees.

kruiden en specerijen kopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is beveiligd!