BBQ RECEPTEN       BIER-SPIJS COMBINATIES       SEIZOENSRECEPTEN       KAMPVUUR RECEPTEN       BBQ TIPS EN TRICKS

buikribben
BBQ-Recepten,  Varkensvlees Recepten

Buikribben: Amerikaanse Spareribs in Memphis Style

Spareribs worden steeds vaker gegeten en steeds meer mensen hebben de mogelijkheid om ze zelf te bereiden in de barbecue. Er zijn diverse methodieken om spareribs te bereiden zoals de 3 2 1 methode die we vaak zien voorbij komen in recepten. Echter het heeft alles te maken met de dikte van de ribben en de temperatuur van de barbecue welke methode het beste is. In dit recept neem ik jou mee in de bereiding van Amerikaanse Spareribs. In dit recept gebruikte ik buikribben met een Memphis dry rub. Het is belangrijk om de buikribben een dag of minimaal 8 uur voordat ze op de barbecue gaan te voorzien van de dry rub. Je kunt ze net voordat ze op de barbecue gaan nogmaals voorzien van een beetje dry rub maar dat is niet echt noodzakelijk. Zelf proefde ik niet echt een verschil om dit wel te doen. In Amerika wordt dit namelijk vaak gedaan en wordt er geen mop saus gebruikt met veel suiker wat we hier tegenwoordig gewend zijn. Ook de bereiding is anders gezien we ze gaan grillen op 150 graden en ze ongeveer binnen 1,5 á 2 uur klaar zijn.

Kamado express

De ribben worden droog geserveerd in de stijl van Memphis ‘legendarische barbecue-trefpunt, de Rendezvous. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om toch een sausje te gebruiken, maar dat is aan jou. Het recept is geïnspireerd op de manier waarop Steven Raichlen het beschrijft in zijn boek “The Barbecue Bible”.

Ingrediënten

  • 2 kg varkens buikribben
  • 1 eetlepel hete paprikapoeder
  • 1 eetlepel uienpoeder
  • 1 eetlepel knoflookpoeder
  • ½ eetlepel komijnzaad
  • 1 eetlepel oregano
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel grof zeezout

Ingrediënten mop saus

  • 480 ml appelciderazijn (verkrijgbaar bij Jumbo)
  • 120 ml mosterd (tip, gebruik geen scherpe mosterd)

Benodigdheden

  • barbecue met deksel
  • barbecue tang
  • snijplank
  • mes
  • kom
  • eetlepel en theelepel
  • maatbeker
  • kwast
  • temperatuursensor
buikribben vers
buikribben dryrub

Voorbereiding

  1. Neem een vijzel en maal alle kruiden door elkaar.
  2. Neem de buikribben en verwijder het vlies aan de achterzijde door met een lepel eronder te stekken en op te tillen.
  3. Wrijf een dag en minimaal 8 uur van te voren de buikribben in met de dry-rub. Dek deze af en zet terug in de koeling.
buikribben weber 1
buikribben weber 2
buikribben weber 3

Bereiding Buikribben

Weber Original Store Amersfoort

  1. Maak de barbecue aan en zorg voor indirecte hitte gezien de buikribben niet boven de kolen mogen. Zorg voor een keteltemperatuur van 150 graden.
  2. Voorzie de kolen van rookhout om ongeveer 1,5 uur te kunnen roken.
  3. Leg de buikribben boven het indirecte gedeelte van de barbecue en sluit de deksel.
  4. Neem een kom en roer de ingrediënten voor de mop saus door elkaar. We gaan nu iedere 20 minuten de buikribben instrijken met de mopsaus. Dit gaan we voor ongeveer 1,5 tot 2 uur doen want dan zullen de spareribs al klaar zijn.
  5. Steek met een tandenstoker in de ribben bij het bot om te controleren of deze reeds loslaat. Op deze manier kun je controleren of ze goed zijn.

Bieren

In dit recept zijn er twee bieren geselecteerd door Beerwulf.com en wauw wat zijn deze twee goed bij de ribben. Ik kon daarom ook niet echt een keuze maken gezien ze allebei er perfect bij passen. De Bronckhorster ALTernative was even wennen maar zoals je hieronder kan lezen past de rooksmaak perfect bij de gerookte buikribben. Wil je aan de iets veiligere kant zitten dan zou ik voor de Lefort Belgian Brown Ale gaan.

Lefort Belgian Brown Ale: Gekarameliseerde en geroosterde smaken passen altijd goed bij Belgisch bruin bier. Deze is daarbij goed kruidig, wat met de kruiden uit het gerecht aanhaakt.
 
Bronckhorster ALTernative: Van een brouwer uit Rha, Gelderland. Ook een bruinkleurig bier, want dat sluit dus goed aan. Heeft ook een fruitige toets, dat is lekker met de kruiden. Meest bijzondere is de duidelijke rooksmaak in het bier, dat komt erin door met mout te brouwen dat boven rook is gedroogd. Kan bij de eerste slok heftig over komen, maar wen je snel aan en dan proef je de rest van het bier goed. De rook uit het bier sluit prachtig aan bij de gerookte buikribben.

Succes met het maken, Groetjes Grillfun!

Disclaimer

Dit recept is gemaakt in samenwerking met DeVleesboerderij.nl en Beerwulf.com. Ik heb hiervoor hun product gratis mogen ontvangen.

kruiden en specerijen kopen

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *