BBQ RECEPTEN       BIER-SPIJS COMBINATIES       SEIZOENSRECEPTEN       KAMPVUUR RECEPTEN       BBQ TIPS EN TRICKS

Spareribs bereiden
BBQ-Recepten,  Varkensvlees Recepten

Chinese Spareribs Bereiden

Zoals jullie weten ben ik gek op de Italiaanse en de Aziatische keuken. Daarom ga ik deze keer Spareribs bereiden met Chinese smaken. De heerlijke kruidige spareribs worden afgelakt met een zoete laksaus die natuurlijk ook zelf gemaakt word. De meeste sauzen die je koopt laten namelijk strepen achter op je spareribs en dat wil je natuurlijk niet. Met deze zelfgemaakte laksaus krijg je echt geen strepen en een mooie egale kleur.

Kamado express

In dit recept neem ik jullie ook mee, hoe je nu eigenlijk spareribs kunt bereiden. Er staan natuurlijk al diverse sparerib recepten op mijn website (hier!) maar dit keer leg ik alles nog beter uit met foto’s van de diverse stappen. Voor dit recept gebruikte ik de Weber Summit Charcoal Grill wat echt een geweldige barbecue is. De methode is natuurlijk toepasbaar op alle andere barbecue’s die er op de markt zijn.

Spareribs Bereiden

Het bereiden van spareribs begint bij mij altijd de avond voordat ik ze ga bereiden op de barbecue of minimaal twee uur vooraf. Het is super belangrijk om het vlies te verwijderen aan de achter zijde van de spareribs. Dit zorgt er namelijk voor dat de smaken overal terecht komen en dat je niet op een taai stukje vlies zit te kauwen. Het is namelijk zo zonde om deze eraan te laten. Helaas zie je dit nog steeds in genoeg restaurants in Nederland.

Welk soort Sparerib kies je!

Er zijn natuurlijk diverse soorten spareribs verkrijgbaar en in dit recept ben ik gegaan voor de Iberico Spareribs. Ze bevatten een mooie smaak en hebben een mooie dikte waardoor dit één van mijn favoriete sparerib soorten is. Je kunt dit recept natuurlijk gebruiken voor ieder soort sparerib die je zelf kiest.

Zelf verwijder ik het vlies altijd met een bot mes of met de achterkant van een lepel. Deze steek ik onder het vlies tot ik een gedeelte los heb. Nu kun je het vlies eraf trekken in één keer met je vingers. Heb je gladde vingers door het vet? Neem dan een stuk keukenrol en trek het hiermee eraf. Spoel hierna de spareribs schoon onder de kraan en verwijder eventueel stukjes vlees die los hangen. Deze verbranden toch tijdens de bereiding wat niet ten goede komt aan de smaak.

Iberico Spareribs
Sparerib ontvliezen

Ingrediënten

  • Iberico Spareribs
  • 2 eetlepels Chinese 5 spices kruiden
  • 1 eetlepel uienpoeder
  • 1 eetlepel witte peper
  • 1/2 eetlepel knoflookpoeder
  • 1/2 eetlepel zout
  • 100 ml Hoisin saus
  • 2 eetlepels Sake
  • 3 eetlepels honing
  • wit sesamzaad
  • twee stengels lente ui

Benodigdheden

  • barbecue met deksel
  • barbecue tang
  • snijplank
  • mes
  • kom
  • eetlepel en theelepel
  • rasp
  • maatbeker
  • kwast
  • temperatuursensor

Sparerib dry rub

Weber Original Store Amersfoort

Neem een kom en meng alle kruiden door elkaar om de dry rub te maken voor de spareribs. Voordat de spareribs voorzien worden van de dry rub is het belangrijk om de spareribs droog te maken met een stuk keukenpapier. De hoeveelheid dry rub in dit recept is voldoende voor 2 spareribs. Wanneer je meer spareribs gaat maken vermenigvuldig je gewoon de ingrediënten met het aantal spareribs gedeeld door twee.

Wrijf de spareribs royaal in met de dry rub aan alle zijden en dek ze vervolgens af met vershoudfolie, voordat je ze weer terug legt in de koeling.

dry rub
spareribs voorzien van dry rub

Bereiding Spareribs op de BBQ

Laten we starten met het aanmaken van de barbecue. Voor dit recept gebruikte ik de Weber Summit die voorzien is van een deflector plaat waardoor je bijna het gehele oppervlak indirect kunt gebruiken. De nieuwe Weber Master Touch GBS Premium is ook voorzien van een deflector plaat waarbij je zelfs een ring hebt om de briketten netjes in een snake te leggen.

Voorzie de barbecue van voldoende houtskool of briketten om hem minimaal 6 uur op een temperatuur te houden van tussen de 110 en 120 graden. Ik voorzie het rooster altijd van een temperatuursensor zodat ik de perfecte temperatuur heb boven het rooster. Maak de barbecue aan en leg de deflector plaat in de  barbecue, plaats het rooster en sluit de deksel. Ik zet de luchttoevoer boven en onder in de barbecue altijd volledig open tot een temperatuur van 100 graden. Daarna sluit ik het ventilatierooster aan de bovenzijde en laat hem een stukje open tot de temperatuur in de barbecue constant blijft op rond de 120 graden. De luchttoevoer aan de onderzijde zet ik iets voor de P stand van de Summit. Open de barbecue en maak het rooster schoon met keukenpapier met wat zonnebloemolie. Voeg rookhout toe door het rooster te openen en de deflector plaat. Leg nu de spareribs voor de bereiding op de barbecue en sluit de deksel gedurende 3 uur. We gaan de spareribs namelijk volgens de 321 methode bereiden.

Weber Summit houtskool
Weber Summit deflector plaat
Weber Summit rookhout toevoegen

Nu gaat het puur om temperatuur beheersing door met de ventilatie openingen van de barbecue te spelen en proberen om de temperatuur zo constant mogelijk te houden. Op een gegeven moment krijg je feeling met de barbecue en weet je precies hoe hij moet staan om een constante temperatuur te houden. Bij de Weber Summit ga ik zelfs gewoon boodschappen doen gezien ik 100% vertrouwen heb dat de temperatuur stabiel blijft. Na 3 uur is het tijd om de spareribs in te pakken in aluminiumfolie en te voorzien van wat appelsap. Je gaat nu namelijk de spareribs stomen in een beetje vocht van appelsap. Je kunt ook eens gek doen en bijvoorbeeld cola gebruiken of een lekker biertje. Pak bij dit gerecht bijvoorbeeld Tiger bier, wat een heerlijk bier is wat ik regelmatig heb gedronken in Vietnam. Het stomen gaan we gedurende 2 uur doen door de spareribs in te pakken in twee lagen aluminiumfolie. Pak ze niet strak in maar lekker losjes en zorg ervoor dat er geen gaatje zin in de onderzijde. Het vocht moet namelijk in het pakketje blijven.

Aflakken Spareribs

Neem een kom en voeg hierin de hoisin saus samen met de honing en de Sake. Verwarm de saus een beetje tot deze warm is. Meestal zet ik het pannetje met laksaus gewoon in de barbecue zodat deze warm kan worden voor gebruik. Dit doe ik eigenlijk altijd wanneer ik een saus koop in de winkel. Bij deze saus is het niet noodzakelijk omdat je geen strepen krijgt op de spareribs van de kwast.

Ja dit wordt smullen!

Haal de spareribs uit de aluminiumfolie en let op dat je het vocht niet over je heen krijgt gezien het super heet is. Een tip is om een stukje aluminiumfolie weg te knippen en het vocht in een kom te schenken. Hierna kun je de spareribs uitpakken en terug op de barbecue leggen en voorzien van de eerste laklaag. Lak de spareribs nu iedere 10 minuten gedurende een uur. Soms maak ik er ook een half uur van maar dit is afhankelijk van de dikte van de spareribs.

Neem een mooie houtenplank en leg hier de spareribs op. Besprenkel de spareribs met wit sesamzaad. Snijd een lente ui in ringen en strooi deze over de ribben en ik zeg dan smakelijk eten.

Geniet van deze geweldige spareribs en hoop dat de uitleg duidelijk is. Nu kun jij ook super lekkere spareribs bereiden en lekker experimenteren met smaken.

Veel plezier, Grillfun!

Spareribs op de Weber bereiden
Chinese Spareribs
Print Friendly, PDF & Email

5 Comments

  • Paul

    Superleuk recept en superleuke website met nuttige info en mouthwatering recepten! Aankomend weekend ga ik met dit recept aan de slag 🙂

  • ruben van neste

    #BOEK als liefhebber van het voor mij heilige varken vond ik het aflakken een zeer lekker extraatje en lekkere variant voor de ribbetjes

  • Richard Lentelink

    Dit lijkt me écht een topper om te gaan proberen. We zijn hier in huis gek op ribs en deze zien er sowieso al fantastisch uit 👍🏻 maar snel gaan proberen 😉👍🏻♨️♨️♨️ #boek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *