BBQ RECEPTEN       BIER-SPIJS COMBINATIES       SEIZOENSRECEPTEN       KAMPVUUR RECEPTEN       BBQ TIPS EN TRICKS

Gegrilde Entrecotein kruide marinade
BBQ-Recepten,  Rundvlees Recepten

Entrecote in kruide Marinade met Zoete Aardappel en Maissalsa

Een complete maaltijd van de barbecue wil wil dat nu niet? Het is altijd genieten en zeker met de mooie Entrecote in een kruide marinade. In dit gerecht ging ik puur voor de smaken zonder al te complex te hoeven barbecueën.

De smaken van een gegrilde entrecote met marinade op de BBQ met zoete aardappelen en een salsa van mais is echt waanzinnig lekker. Je kunt alles op de barbecue maken. Als je niet de ruimte hebt of het niet gewend bent om met twee barbecue’s te werken is het natuurlijk ook mogelijk om de groenten in de oven te zetten. De entrecote heeft namelijk een andere bereidingstemperatuur dan de groeten op de BBQ. Ik bereide een groot stuk entrecote van minimaal 1 kg op mijn Weber Summit.

Wijn tip: Van Grape & Co ontving ik een barbecue wijnpakket speciaal voor bij de barbecue om te testen en te proeven. Natuurlijk zeg ik hier geen nee tegen als wijnliefhebber. Grape & Co verkopen online wijnen die geselecteerd zijn voor een bepaald moment. Dit is natuurlijk super als het lastig is om een goede keuze te maken voor bijvoorbeeld een borrel. Bij ieder moment hebben ze een aantal flessen geselecteerd zodat je kunt kiezen tussen rood, wit of rosé. Voor dit heerlijke gerecht ging ik voor een echte krachtpatser zoals ze zelf beschrijven. De Tacco Barocco Primitivo is een Italiaanse wijn met veel body en met veel smaak en hout. Daarom heb ik in dit gerecht ook geen rookhout toegevoegd omdat de houtsmaak komt uit de wijn. Het is mogelijk dat je anders teveel rook en hout proeft waardoor het niet lekkerder wordt.

Ingrediënten Entrecote

  • Graangevoerde Entrecote 1 kg (LeJean)
  • scheut olijfolie
  • bosje tijm
  • bosje rozemarijn
  • zout en versgemalen peper

Ingrediënten zoete aardappelen

  • 500 g zoete aardappelen
  • oliefolie
  • 200 g fetekaas
  • zout en versgemalen peper
  • blik maiskorrels
  • 1 rode chilipeper
  • 1 limoen
  • 3 bosui
  • kerstomaten

Ingrediënten Groenten

  • 200 ml rode wijn
  • 100 ml runderbouillon
  • kleine ui
  • balsamicoazijn
  • 1 blad laurier
  • 1 teentje knoflook
  • klontje boter
  • 2 takjes tijm
  • zout en versgemalen peper

Benodigdheden

  • barbecue met deksel
  • barbecue tang
  • snijplank
  • mes
  • kom
  • eetlepel en theelepel
  • pannen
  • knoflookpers
  • ovenschaal voor in de BBQ
  • maatbeker

Gegrilde entrecote

Bereiding Entrecote in kruide marinade (ongeveer 1 uur)

1) Haal de entrecote minimaal een uur voor de bereiding uit de koeling.

2) Hak de tijm en rozemarijn fijn.

3) Neem een kom en schenk ongeveer 5 eetlepels olijfolie in de kom.

4) Voeg de fijngehakte kruiden toe en de zout en versgemalen peper.

5) Roer alles goed door elkaar en wrijf de entrecote in met de kruide marinade.

6) Dek de steak af met vershoudfolie en zet weg.

7) Maak de barbecue aan en zorg voor twee temperatuur zones om direct en indirect te kunnen grillen. Zorg dat de keteltemperatuur tussen de 150 en 160 graden is.

8) Leg de entrecote met kruide marinade nu boven het indirecte gedeelte en voorzie deze van een kerntemperatuur meter.

9) Sluit de deksel tot de kerntemperatuur van het vlees rond de 46 graden is en draai het vlees één keer om.

10) Haal het vlees van de barbecue en leg deze op een plank om even te rusten.

11) Stook de barbecue even goed heet of zorg ervoor dat er een firestarter klaarstaat met gloeiende kolen.

12) Is de temperatuur boven de kolen heet leg dan de entrecote voorzichtig boven het directe gedeelte voor ongeveer een kleine minuut afhankelijk van hoe heet de kolen zijn.

13) Draai de entrecote regelmatig doordat er vlammen kunnen ontstaan door het vet wat gaat smelten.

14) Doe dit voor iedere zijde van de entrecote.

15) Haal de entrecote van de barbecue en laat deze nu minimaal 10 minuten rusten zodat deze kan ontspannen. Dit is heel belangrijk om een mooie sappige steak te krijgen.

Bereiding Groenten

1) Schil de zoete aardappelen en was ze even goed en snijd vervolgens in plakken van ongeveer een centimeter dik.

2) Besprenkel de zoete aardappelen met olijfolie en kruid ze met zout en versgemalen peper.

3) Leg de aardappelen in een ovenschaal die geschikt is voor de BBQ of bereid ze gewoon in de oven.

4) De zoete aardappelen hebben ongeveer 45 minuten nodig bij een temperatuur van 200 graden.

5) Haal de zoete aardappelen als ze gaar zijn van de barbecue en strooi verkruimelde feta erover.

6) Neem een ovenschaal voor op de BBQ of kom en voeg hierin de uitgelekte mais.

7) Snijd de bosui in niet al te kleine stukken en voeg deze toe aan de mais samen met het sap van een halve limoen.

8) Breng het geheel op smaak met zout en versgemalen peper en zet ongeveer 10 minuten in de BBQ bij een temperatuur van minimaal 160 graden. Mag ook bij de zoete aardappelen bij een temperatuur van 200 graden maar doe het dan iets korter.

9) Neem de kerstomaten en sproei ze in met wat balsamicoazijn en leg ze op de barbecue boven het indirecte gedeelte voor ongeveer 15 minuten.

Gegrilde entrecote met zoute aardappel

Bereiding Rode Wijn saus

1) Snipper de kleine ui en snijd het teentje knoflook fijn.

2) Zet een pan op het vuur of op de barbecue om de saus te maken.

3) Voeg een klontje boter toe in de pan en wacht tot deze gesmolten is.

4) Fruit de ui samen met de knoflook aan op laag vuur.

5) Giet de wijn, bouillon en een scheutje balsamico azijn toe samen met de kruiden.

6) Breng de saus aan de kook en zet daarna lager om in te laten koken voor ongeveer 15 minuten.

7) Zeef de saus door een fijne zeef en breng eventueel nog op smaak met zout en versgemalen peper.

8) Roer nu twee klontjes boter door de saus zodat de saus iets dikker wordt en laat de saus op laag vuur staan tot gebruik.

Serveer tip: Alle gerechten zijn nu klaar dus het is feest en iedereen kan aan tafel. Dek de tafel mooi op en serveer er een mooie rode wijn bij en misschien wat brood. Maar voor de rest is het een complete maaltijd met een heerlijke entrecote in kruide marinade.

Succes met het maken en veel Grillfun !!!!

Disclaimer:

Dit recept is gemaakt in samenwerking met LeJean.nl en Grape & Co en heb hiervoor hun product gratis mogen ontvangen.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *