Gegrilde ananas met Whisky karamelsaus van de BBQ

gegrilde ananas bbq
  • Voorbereiding
    15 min
  • Bereiding
    45 min
  • Porties
    8

Gegrilde ananas van de BBQ is een nagerecht wat hier al jaren op het menu staat. Gezien het al op zoveel websites staat heb ik het eigenlijk nooit geplaatst. Echter dit keer heb ik een variant gemaakt met een lekkere twist. Bij de gegrilde ananas van de BBQ maak ik altijd een karamelsaus en server het samen met twee bolletjes vanille ijs. Dit keer maakte ik echter een karamelsaus met een whisky smaak. Ben je geen liefhebber van Whisky? Laat dan gewoon de Whisky weg uit dit recept. De combinatie was echt super en je kunt er zelf een glas whisky bij serveren.

kamado express

Het voordeel van de karamelsaus in dit recept is dat deze niet volledig stolt en hard wordt. Na de bereiding, en als de karamelsaus is afgekoeld kun je hem zeker nog 3 à 4 weken bewaren in de koelkast. Je kunt hierdoor altijd meer maken dan in dit recept staat beschreven. De hoeveelheid in het recept is voldoende voor ongeveer 16 personen. Dit is natuurlijk een gok want sommige gebruiken misschien meer dan andere. 

Weber Amersfoort

Big Peat Whisky

Big Peat van Douglas Laing is een pittig Islay-personage met een zoete kant. Dit is een kleine batch botteling, zonder kleuren of chill-filtratie en bevat alleen Islay Malt Whisky’s, waaronder Ardbeg, Caol Ila, Bowmore en (zelfs de nu gesloten) Port Ellen om er maar een paar te noemen! Big Peat is fris, zout en schoon op de neus, met tonen van zoete mouten gedroogd over turf. Typisch Islay van smaak, het gehemelte bevat tonen van as, zoete teer, rokende schoorstenen en een subtiele zoute strandkwaliteit, met een lange en aanhoudende fenolische afdronk.

houtskoolexpress

  Ingrediënten

  • 1 ananas
  • vanille ijs

  Ingrediënten karamelsaus

  • 250 gram suiker
  • 60 ml water
  • 125 ml slagroom
  • 2 eetlepels whisky
  • mespuntje zeezout

  Benodigdheden

  • kamado
  • pan
  • mes
  • weegschaal
  • maatbeker
  • eetlepel

Nagerechten van de BBQ waarom niet! Deze is echt geweldig door de smaken van de gegrilde ananas van de BBQ in combinatie met ijs en Whisky karamelsaus!

RECEPT INSTRUCTIES

Stap 1

Voorbereiding

  1. Neem de ananas en snijd de onderzijde en bovenzijde eraf.
  2. Zet de ananas recht op en verwijder de schil door deze eraf te snijden met een mes.
  3. Snijd de ananas in 8 stukken en verwijder de kern omdat ze hard en niet lekker is om te eten.

Stap 2
karamelsaus

Bereiding Whisky karamelsaus

  1. Zet een pan op het fornuis of op de barbecue. De saus kun je ruim van te voren maken waardoor ik hem gewoon op het fornuis heb gemaakt.
  2. Schenk de suiker en het water in de pan en breng het op middel hoge hitte aan de kook. Het belangrijkste is dat je niet met een lepel gaat roeren maar dat je de pan een beetje zwenkt.
  3. Het duurt even voordat de suiker gaat karameliseren dus heb geduld. Wanneer de suiker gaat verkleuren duurt het nog even en kun je de pan bijna van het fornuis halen. Let op dat de suiker niet te donker wordt want dat wordt de karamelsaus erg bitter.
  4. Haal de pan van het fornuis bij de juiste kleur en laat deze even staan voor 1 minuut.
  5. Schenk nu beetje bij beetje de slagroom toe onder continu roeren. Let op het begin op omdat je slagroom wat koud is gaat toevoegen aan gesmolten suiker.
  6. Wanneer de slagroom er goed door heen is geroerd kun je de Whisky toevoegen en een beetje zeezout. Roer goed en de saus is klaar. Deze koelt af maar gaat niet stollen. Je kunt de karamelsaus nu ongeveer 3 a 4 weken bewaren in de koelkast of direct gebruiken.

Stap 3
gegrilde ananas

Bereiding gegrilde ananas bbq

  1. Maak je kamado aan en zorg voor directe hitte door alleen het rooster te plaatsen en geen plate setter. Breng je kamado naar een temperatuur van rond de 200 graden. Je kunt ook net als ik een halve plate setter plaatsen zodat je ze even indirect kunt leggen zodat je tijd hebt om de borden op te maken en de gegrilde ananas warm blijft.
  2. Leg de ananas op het rooster boven directe hitte en grill ze aan beide zijden totdat je mooie grill strepen hebt op de ananas.
  3. Hierna kun je de bordes opmaken met twee bolletjes vanille ijs de gegrilde ananas van de BBQ en giet er wat van de Whisky karamelsaus over.
  4. Serveer direct voordat de ananas afkoelt en het ijs smelt.

Succes met het maken en veel Grillfun!

Disclaimer

Dit recept is gesponsord door het bedrijf Douglas Laing, Thanks for the awesome Whisky

Vergelijkbare recepten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept