Gegrilde bavette met maissalade

gegrilde bavette
  • Voorbereiding
    20 min
  • Bereiding
    30 min
  • Porties
    4
INAMOODbanner

Bavette blijft bij ons een stuk vlees dat we regelmatig bereiden op de barbecue. Je kunt er zoveel mee, zoals er een rollade van maken of zoals dit keer lekker direct grillen als steak. Om er een lekker zomer tintje aan te geven heb ik de gegrilde bavette geserveerd met een maissalade waarvan de mailkolven natuurlijk ook op de barbecue gaan.

Kamado Express

Je kunt bij dit gerecht de kamado inrichten zonder plate setter omdat alles direct boven de kolen wordt bereid. Echter als je iets meer controle wilt is het altijd handig om toch één plate setter te plaatsen voor de gegrilde bavette. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de bavette niet op het rooster past. Wanneer je een iets dikkere bavette hebt is het namelijk wel prettig dat je de bavette even kan doorgaren boven het indirecte gedeelte. Op deze manier heb je maximale controle over de bereiding van de bavette.

Weber Amersfoort

Dit recept maakte ik voor Kamado Express wat zoals velen weten de webwinkel is van BBQ-shop The Fire Station in Kaatsheuvel. Kamado Express heeft veel recepten speciaal geschreven voor de keramische BBQ en ik voeg daar nu iedere maand als Pitmaster Partner nieuwe recepten aan toe.

houtskoolexpress

Ingrediënten bavette

  • bavette ongeveer 1 kg
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 2 theelepels chilipoeder
  • 1 eetlepel gerookte paprikapoeder
  • 2 eetlepels uienpoeder
  • olijfolie
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • zout en versgemalen peper

Ingrediënten maissalade

  • 2 maiskolven
  • 1 rijpe avocado
  • 200 gram cherrytomaten
  • 1 rode of oranje paprika
  • 1 rode peper
  • 1/2 rode ui
  • 1 limoen
  • 1 eetlepel honing
  • zout en versgemalen peper

  Benodigdheden

  • kamado
  • snijplank
  • mes
  • eetlepel
  • theelepel
Gegrilde bavette wordt steeds meer gegeten bij ons. In combinatie met een lekkere frisse maissalsa heb je een geweldig gerecht van de BBQ.

    RECEPT INSTRUCTIES

    Stap 1

    Voorbereiding bavette

    1. Neem een kom en schenk hier ongeveer 2 eetlepels olijfolie in en voeg vervolgens alle kruiden toe uit het recept.
    2. Meng alles goed door elkaar en leg het vlees in de marinade voor minimaal 2 uur. Je kunt de marinade in een ziplock-zakje schenken en hier de bavette aan toevoegen. Leg het vlees minimaal 2 uur terug in de koeling.

    Stap 2
    bavette kamado

    Voorbereiding maissalade

    1. Besprenkel ten eerste de mais met olijfolie en breng de mais op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. Zet vervolgens de mais weg tot je de mais gaat grillen op de barbecue.
    2. Verwijder eerst de kroontjes van de cherrytomaten en snijd de tomaten door de helft.
    3. Pel de rode ui en snijd deze door de helft samen met de rode peper. Snipper de rode ui en de rode peper, en voeg ze bij de cherrytomaten in een kom.
    4. Snijd daarna de avocado door de helft en verwijder de pit in het midden. Neem vervolgens een lepel en schep het vruchtvlees eruit. Snijd de avocado in blokjes en voeg de blokjes toe aan het mengsel.
    5. Maak de paprika schoon en verwijder de zaadlijsten. Snijd de paprika in repen en vervolgens in blokjes, voeg toe aan het mengsel.
    6. Pers ten slotte het sap van 1 limoen over de salade en breng op smaak met één eetlepel honing, zout en versgemalen peper. Meng alles goed door elkaar en zet in de koeling tot de maiskolven op de barbecue gaan.

    Stap 3
    bavette met maissalsa

    Bereiding gegrilde bavette

    1. Haal de bavette uit de koeling als je de kamado gaat aansteken.
    2. Maak ten eerste je kamado aan door de kolenmand geheel te vullen met houtskool.  Voeg vervolgens twee wokkels toe en maak deze aan. Zet alle schuiven geheel open en plaats na ongeveer vijf minuten de roosters, we gaan namelijk direct barbecueën. Sluit jouw kamado en regel de temperatuur naar ongeveer 200 graden en sluit de schuiven voor 3/4.
    3. Wanneer de temperatuur van 200 graden is bereikt kun je de bavette op het rooster leggen. Laat de bavette op het rooster liggen voor ongeveer 2 minuten tot het vlees loslaat van het rooster. Sluit iedere keer de deksel zodat de temperatuur in de kamado mooi stabiel blijft.
    4. Keer hierna het vlees en gril de andere zijde ook voor ongeveer twee minuten. Keer hierna het vlees regelmatig tot een kerntemperatuur van 52 graden. Het is zonde van het vlees om een hogere kerntemperatuur aan te houden.
    5. Laat ten slotte het vlees gedurende 10 minuten rusten onder een schone theedoek en gril de maiskolven voor een aantal minuten. Keer de maiskolven regelmatig tot de mais gaar is.
    6. Snijd vervolgens met een mes de mais van de kolven af en voeg deze toe aan de salade. Meng alles goed door elkaar en proef de maissalade. Breng de salade eventueel verder op smaak door bijvoorbeeld een beetje zout en versgemalen peper toe te voegen.
    7. Na het rusten kun je het vlees aansnijden en het is belangrijk dat je het vlees haaks op de draad snijd. Zelf snijd ik de bavette door de helft en kijk hoe de draad loopt. Bij bavette is het meestal zo dat de draad in de breedte van het vlees loopt (van links naar rechts). Snijd het vlees dan in dunne plakken haaks op de draad en leg het vlees op een bord. Leg de maissalade in het midden op de bavette en serveer samen met een salade of een ander lekker bijgerecht.

    Succes met de bereiding en veel Grillfun!!

    Disclaimer

    Dit recept is gesponsord door Kamado Express en The Fire Station, de kamado winkel uit Kaatsheuvel.

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Rating recept