Gegrilde parelhoen van de BBQ met walnotenboter en witlof

parelhoen bbq
  • Voorbereiding
    20 min
  • Bereiding
    1 uur
  • Porties
    6
INAMOODbanner

Gegrilde parelhoen van de BBQ met kerst in een geweldig alternatief voor bijvoorbeeld kip of een kalkoen. Persoonlijk vind ik dat een parelhoen net iets meer smaak heeft dan een gegrilde kipvan de BBQ. Het is ook een stuk makkelijker in de bereiding dan een kalkoen gezien je hem vooraf niet in de pekel hoeft te leggen. De parelhoen vulde ik met een kruidenboter met walnoten en citroen voor het zuurtje. Hierdoor krijgt de parelhoen een geweldige mooie bruine kleur. Je kunt eventueel nog wat rookhout toevoegen voor een rokerige smaak aan het vlees maar daar houden ze hier niet zo van.

kamado express

Als bijgerecht serveerde ik er witlof bij omwikkeld in bacon en gebakken krieltjes. Je kunt het je natuurlijk ook makkelijk maken door er aardappelkroketjes bij te serveren of iets anders wat je lekker vindt. Maak er nog een lekkere saus bij en je hebt een geweldig hoofdgerecht voor de feestdagen.

Weber Amersfoort

Het beste kun je de parelhoen bestellen bij de polier gezien ze volgens mij niet verkrijgbaar zijn bij een supermarkt. Misschien wel rond de feestdagen maar zelf kan ik me niet herinneren dat ik ze ooit heb zien liggen. Ik gebruikte er twee omdat we met zes personen zijn maar verwacht dat 1 parelhoen te weinig is voor 4 personen.

Ben je opzoek naar inspiratie voor kerstrecepten? Klik dan eens op deze link “kerstrecepten

Dit recept maakte ik voor Kamado Express wat zoals velen weten de webwinkel is van BBQ-shop The Fire Station in Kaatsheuvel. Kamado Express heeft veel recepten speciaal geschreven voor de keramische BBQ en ik voeg daar nu iedere maand als Pitmaster Partner nieuwe recepten aan toe.

houtskoolexpress

  Ingrediënten

  • 2 hele parelhoen
  • 50 gram walnoten
  • 1 bosje dille
  • 1 bosje platte peterselie
  • 100 gram boter
  • 1 citroen
  • 3 witlof
  • 6 ontbijtspek
  • zout en versgemalen peper
  • olijfolie

  Benodigdheden

Een heerlijk kerstdiner van de BBQ met parelhoen gekruid met walnotenboter. Serveer er gegrilde witlof bij met krieltjes en geniet!

RECEPT INSTRUCTIES

Stap 1
parelhoen walnotenboter

Voorbereiding

  1. Hak ten eerste de walnoten, dille en peterselie fijn. Dit kun je met een mes doen of even in de keukenmachine.
  2. Haal vervolgens het vruchtvlees uit de citroen door deze in vier partjes te snijden en met een mes het vruchtvlees eruit te halen. Snijd het vruchtvlees fijn.
  3. Meng in een kom de boter op keukentemperatuur met de kruiden, walnoten en het vruchtvlees van de citroen.
  4. Vul de parelhoen met de boter door het vel aan de borst en poten los te halen. Wrijf de boter onder de huid en druk deze plat bij beide parelhoenen.
  5. Wrijf de huid van de parelhoen in met olijfolie en breng de parelhoen op smaak met zout en versgemalen peper.
  6. Snijd de stronk van de witlof en kook de witlof in zijn geheel 4 minuten.
  7. Laat de witlof afkoelen en snijd deze door de helft en verwijder de harde stronk in het midden gezien deze heel bitter smaakt.
  8. Knijp de witlof goed uit zodat er zo minmogelijk vocht in zit. Omwikkel de witlof met de bacon.

Stap 2
parelhoen kamado

Bereiding parelhoen en witlof op de BBQ

  1. Maak ten eerste je kamado aan door de kolenmand geheel te vullen met houtskool. Voeg twee wokkels toe en maak deze aan. Plaats vervolgens na ongeveer 5 minuten de twee plate setters en het rooster. Sluit de deksel tot een temperatuur is bereikt van rond de 200 graden op de dome.
  2. Zorg ervoor dat je grilrooster goed schoon is om er even voor het grillen met een doekje met zonnebloemolie overheen te gaan.
  3. Plaats de parelhoenen op het rooster en voorzie eentje van een kerntemperatuur meter. Stel de kerntemperatuur meter in op 67 graden.
  4. Sluit de deksel van de kamado en wacht nu tot de kerntemperatuur rond de 60 graden is.
  5. Open de deksel en leg de witlof met bacon rondom de parelhoen.
  6. Sluit de deksel en wacht tot de kerntemperatuur van 67 graden is bereikt.
  7. Haal de parelhoen van het rooster en laat deze even rusten tot de bacon wat krokant is rondom de witlof.
  8. Serveer de parelhoen bijvoorbeeld met de witlof en gebakken krieltjes of een ander bijgerecht.

Succes met het maken, groetjes Grillfun

Disclaimer

Dit recept is gesponsord door Kamado Express en The Fire Station, de kamado winkel uit Kaatsheuvel.

Vergelijkbare recepten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept