Weber BBQ RECEPTEN       OFYR RECEPTEN       BIER-SPIJS COMBINATIES       SEIZOENSRECEPTEN       BBQ TIPS EN TRICKS

rack of pork
BBQ-Recepten,  Varkensvlees Recepten

Gegrilde Rack of Pork met Whisky Azijn

Gegrilde rack of pork met Whisky azijn is echt een super combinatie en zeker omdat het vlees lekker mals is geworden door de brine en bbq saus. Als je dit recept gaat maken moet je zeker niet vergeten om de avond van te voren het vlees in de brine te zetten.

Kamado express

Om er zeker van te zijn dat de botten niet verbranden kun je ze voorzien van aluminiumfolie. Ik heb dit niet gedaan omdat mijn barbecue groot genoeg is. Je kunt diverse bijgerechten serveren bij dit heerlijke stuk vlees. Deze keer heb ik gekozen voor gegrilde aardappels met gestoofde prei. De prei stoof ik altijd door een klontje boter in de pan te doen met kippenbouillon, witte wijn en wat tijm. Breng dit aan de kook en voeg de prei toe. Het witte van de prei snij ik in grote stronken en het groen hak ik in stukjes. Natuurlijk kan bij dit gerecht de wijn niet ontbreken en vandaar weer een nieuwe wijn tip

Wijn Tips: Bij gegrild varkensvlees past het beste een volle rode wijn met een breed smakenpalet en die niet te droog is. Zelf heb ik bij dit gerechte een Bordaux uit 2011 gedronken die er perfect bij paste. Je kunt ook denken aan een Franse Pinot Noir of een Chileense Gamay.

Ingrediënten voor 4-6 personen

  • 1 kg rack of pork (aan één stuk)
  • basic dry rub (mag natuurlijk ook een andere pork rub zijn)

Ingrediënten voor de brine

  • 2 liter water
  • 1/4 cup of 60 g zeezout
  • 1/4 cup of 60 g bruine suiker
  • 6 teentjes knoflook
  • 8 takjes verse tijm

Ingrediënten Whisky azijn

  • 70 ml Scotch Whisky Vinegar  (Duffys Delicatessen)
  • 70 ml kippenbouillon
  • 125 ml tomaten ketchup
  • 70 g bruine bastaardsuiker
  • 1 eetlepel Dijon mosterd
  • 1,5 eetlepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel tijm
  • 1 theelepel honing

Benodigdheden

  • barbecue met deksel
  • barbecue tang
  • snijplank
  • mes
  • bord
  • eetlepel / theelepel
  • schaar
  • maatbeker
  • kwast
  • ziplock zakje
Brine

Bereiding Brine

1) Pel de knofloo, maak schoon en plet hem met de zijkant van een mes.

2) Neem een ziplock zakje waar de rack of pork geheel inpast.

3) Schenk de 2 liter water in de zak met alle kruiden.

4) Roer alles goed door elkaar en voeg de rack of pork toe.

5) Sluit de zak en plaats hem voor de zekerheid in een pakje in de koelkast gedurende de nacht. Het zou namelijk zonde zijn als de hele koelkast onder de brine zou zitten.

Bereiding Saus

Weber Original Store Amersfoort

6) Zet een pan op een laag vuur en voeg alle bovenstaande ingrediënten toe en roer alles goed door elkaar.

7) Breng de saus aan de kook en laat hem even zachtjes koken gedurende 5 minuten. Je kunt de saus proeven maar door de azijn is hij echt niet lekker om zo te gebruiken maar op het vlees werkt deze perfect.

8) laat de saus niet te sterk afkoelen voor het gebruik of warm hem een beetje op.

Bereiding Rack of Pork

9) Maak de barbecue aan en zorg voor een keteltemperatuur van rond de 120 graden en één zone om indirect te grillen.

10) Haal de rack of pork uit het ziplock zakje en droog de goed af.

11) Wanneer de rack of pork voorzien is van een vetlaag is het belangrijk om deze kruiselings in te snijden.

12) Wrijf de rack of pork goed in met de dry-rub ongeveer 45 minuten voordat deze op de barbecue gaat.

13) Leg de rack of pork op het grillrooster boven het indirecte gedeelte en voorzie deze van een kerntemperatuurmeter en sluit de deksel.

14) Wanneer de kerntemperatuur rond de 50 graden is kun je beginnen met het aflakken van de rack of pork en doe dit iedere 10 minuten tot de kerntemperatuur 62 graden is.

15) Laat nu de rack of pork rusten door deze in aluminiumfolie in te pakken en gedurende 10 minuten te laten rusten zodat alle sappen zich kunnen verdelen en je een mooi mals stukje vlees kunt eten.

Serveer tip: Ik maakte bij dit stuk vlees gegrilde aardappeltjes samen met gestoofde prei in een kippenbouillon. Natuurlijk smaakte het nog beter met een lekker zelfgemaakt sausje.

Succes met het maken en veel Grillfun !!!!

Rack of pork resultaat

Disclaimer: 

In dit gerecht heb ik de saus gebruikt die ik gratis heb gekregen van Duffy’s Delicatessen om recepten te ontwikkel met de Schotch Whisky sauzen die hij verkoopt.

kruiden en specerijen kopen

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

  • Marilou

    Super recept voor het bereiden van porc rack! Nu 2 keer gemaakt en zeker een succes! De marinade /saus vinden we erg lekker! Ik gebruik dit ook voor het maken van boerenkip. Kipdijen marineren in de saus. Spek er om heen wikkelen en grillen maar!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *