Grillfun logo

Gegrilde tomahawk steak van de kamado met bijgerecht

tomahawk steak kamado
 • Voorbereiding
  20 min
 • Bereiding
  1,5 uur
 • Porties
  4
inamood acties

Een machtig stuk vlees voor op de kamado is toch wel de tomahawk steak. Het is een rib-eye met het bot er nog aan. Het ziet er altijd stoer uit om een tomahawk steak te serveren door het bot wat er nog aanzit.

Het is zonde om deze steak alleen te maken in de lente of in de zomer. Hierdoor heb ik een perfecte combinatie gemaakt voor de herfst of winter. Een complete maaltijd maken op jouw barbecue is natuurlijk veel leuker dan alleen een stukje vlees grillen. Voor mij past de tomahawk steak perfect bij een zoete aardappel puree met walnoten en spruitjes die je bereid op een kamado. Ik weet dat niet iedereen gek is op spruitjes dus je kunt het ook combineren met bijvoorbeeld gegrilde witlof of gegrilde groenten.

Weber Amersfoort

De tomahawk steak

Zoals reeds genoemd is de tomahawk steak een super stoer stuk vlees om te bereiden. In het recept breng ik de steak alleen op smaak met zout, maar je kunt natuurlijk ook een dry-rub gebruiken. Persoonlijk hou ik vlees het liefste puur en zie je mij niet vaak een rub gebruiken. We kruiden het vlees ongeveer 30 minuten vooraf met zout aan beide zijden. Dit doen we zodat het vocht uit het vlees wordt onttrokken. Hierdoor wordt het zout opgenomen of de smaak van een eventuele dry-rub. Dit heet het osmose effect, wat je bij natuurkunde hebt gehad als het goed is.

De meningen zijn zoals altijd verdeeld of het wel of geen positief effect heeft. Wanneer je graag wat meer pit wil geven aan je steak kun je na de bereiding nog peper toevoegen. Dit kun je het beste niet vooraf doen gezien peper bitter wordt bij een te hoge temperatuur.   

Dit recept maakte ik voor Kamado Express wat zoals velen weten de webwinkel is van BBQ-shop The Fire Station in Kaatsheuvel. Kamado Express heeft veel recepten speciaal geschreven voor de keramische BBQ en ik voeg daar nu iedere maand als Pitmaster Partner nieuwe recepten aan toe.

houtskoolexpress

  Ingrediënten 

  Benodigdheden

Hoe kun je nu het beste een tomahawk steak bereiden op je kamado? Hier lees je het allemaal, plus een lekker bijgerecht als extratje!

  RECEPT INSTRUCTIES

  Stap 1
  tomahawk steak inamood

  Voorbereiding

  1. Haal de tomahawk ongeveer een uur voordat deze op de barbecue gaat uit de koeling.
  2. Breng de tomahawk op smaak met alleen zout, en laat dit ongeveer 30 minuten intrekken.
  3. Was de spruitjes en zet een kruisje in de stronk met een mes om de bereidingstijd te verkorten.
  4. Pel de ui en snijd deze door de helft en vervolgens in halve ringen.
  5. Hak de walnoten in kleine stukjes.

  Stap 2
  tomahawk steak kamado joe

  Bereiding tomahawk steak op jouw kamado

  1. Maak je kamado aan door de kolenmand geheel te vullen met houtskool. Voeg twee wokkels toe en maak deze aan. Plaats na ongeveer 5 minuten één plate setter en de roosters. We gaan namelijk direct en indirect barbecueën. Sluit de deksel tot een temperatuur is bereikt van rond de 150 graden in de dome.
  2. Zorg ervoor dat je grilrooster goed schoon is om er even voor het grillen met een doekje met zonnebloemolie overheen te gaan.
  3. Plaats de tomahawk steak op het rooster boven het indirecte gedeelte en leg de zoete aardappelen er naast. Voorzie de steak eventueel met een kerntemperatuur meter. Stel de kerntemperatuur meter in op 50 graden.
  4. Sluit de deksel van de kamado en wacht tot de kerntemperatuur rond de 40 graden is.
  5. Open de deksel en plaats een skillet boven het directe gedeelte van de barbecue en sluit de deksel. Wacht ongeveer 5 minuten en voeg de spekblokjes toe aan de skillet en roer regelmatig. Sluit iedere keer weer de deksel.
  6. Voeg na ongeveer 5 tot 10 minuten de uien en de spruitjes toe. De spekblokjes zijn al een beetje verkleurd.
  7. Haal de tomahawk steak van de barbecue bij een kerntemperatuur van 50 graden en zet alle schuiven open. We gaan de steak namelijk nog af grillen boven het directe gedeelte van de barbecue.
  8. Verplaats de skillet naar het indirecte gedeelte van de barbecue. Let goed op dat de spekblokjes en de uien niet verbranden als de temperatuur van de barbecue hoog is.

  Stap 3
  tomahawk steak met spruitjes

  1. Knijp in de zoete aardappelen om te controleren of deze reeds gaar zijn. Ze zijn klaar wanneer ze zacht aanvoelen. Het maakt niet veel uit om ze er langer op te laten liggen.
  2. Grill de tomahawk af boven het directe gedeelte van de barbecue door beide zeiden ongeveer 2 minuten te grillen.
  3. Haal de tomahawk steak van de kamado en laat deze rusten voor ongeveer 10 minuten op een snijplank met een schone theedoek erover. Wanneer het koud buiten is kun je dit het beste binnen doen. De steak koelt anders te snel af.
  4. Controleer de zoete aardappelen en haal ze van de barbecue als ze van binnen zacht zijn.
  5. Verwijder de schil door met een mes de aardappelen door de helft te snijden. Schep met een lepel de puree eruit en schep deze in een kom. Pureer de zoete aardappelen met een vork en voeg een klontje boter en een scheutje melk toe. Roer alles goed door elkaar en breng de puree op smaak met zout en versgemalen peper. Als laatste stap kon je de stukjes walnoot toevoegen.
  6. Proef of de spruitjes gaar zijn en haal de skillet van de barbecue. Dit kan ook eerder zijn dan de zoete aardappel puree. Doordat de skillet lang warmte vasthoud blijven de spruitjes warm.

  Neem een grote schaal en schep hierop de puree en de spruitjes. Snijd de tomahawk steak in plakjes en leg deze bovenop de puree en serveer de gehele schaal zodat iedereen kan opscheppen. Eet smakelijk!

  Succes met het maken, groetjes Grillfun

  Disclaimer

  Dit recept is gesponsord door Kamado Express en The Fire Station, de kamado winkel uit Kaatsheuvel.

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  Rating recept
  error: Content is protected !!