Grillfun logo

Gevlinderde kip – Spatchcock chicken van de BBQ

gevlinderde kip bbq
  • Voorbereiding
    20 min
  • Bereiding
    1,5 uur
  • Porties
    4
inamood acties

Een geweldig smaakvolle gevlinderde kip gemaakt op de BBQ. De gevlinderde kip staat ook wel bekend onder de naam spatchcock chicken of roadkill chicken. De laatste is een beentje een vreemde naam als je er goed over nadenkt maar het komt uit Amerika zullen we maar zeggen.

Het recept van de gevlinderde kip gaat samen met lekkere aardappelen met groenten gebakken in een skillet. Je kunt ervoor kiezen om de kip ook te garen in de skillet zodat de smaak van de kip en de kruidenboter ook druipt op de aardappelen. Super lekker kan ik je vertellen. Dit wordt namelijk ook vaak gedaan in de oven en waarom zou je het niet doen op de BBQ. 

Weber Amersfoort

 

Ben je toevallig nog opzoek naar een ander lekker recept met kip maar niet een gevlinderde kip van de BBQ? Check dan dit recept eens, Hele kip met citrussalsa

Dit recept maakte ik voor Kamado Express wat zoals velen weten de webwinkel is van BBQ-shop The Fire Station in Kaatsheuvel. Kamado Express heeft veel recepten speciaal geschreven voor de keramische BBQ en ik voeg daar nu iedere maand als Pitmaster Partner nieuwe recepten aan toe.

houtskoolexpress

  Ingrediënten

  Ingrediënten boter

  • 70 gram boter
  • 2 eetlepels verse bladpeterselie
  • 1 citroen
  • 2 teentjes knoflook
  • zout en versgemalen peper

  Ingrediënten groenten

  • 500 gram vastkokende aardappelen
  • 2 eetlepels paprikapoeder
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • 1 theelepel chilipoeder
  • zout en versgemalen peper
  • 1 ui
  • 2 wortels
  • 2 paprika’s
  • 1 takje verse rozemarijn
  • 2 takjes verse tijm
  • olijfolie

  Benodigdheden

Gevlinderde kip van de BBQ of zoals velen het noemen spatchcock chicken of roadkill chicken met een geweldig lekkere dry-rub!

    RECEPT INSTRUCTIES

    Stap 1
    kip met dry-rub

    Voorbereiding gevlinderde kip

    1. Maak ten eerst de boter door deze ongeveer een uur voor de bereiding uit de koeling te halen.
    2. Pluk de blaadjes van de bladpeterselie en snijd fijn.
    3. Meng in een kom de boter met de bladpeterselie, rasp van 1/2 citroen en pers twee teentjes knoflook. Voeg een beetje zout en versgemalen peper toe en roer alles goed door elkaar.
    4. Haal de kip uit de koeling en verwijder met een gevogelteschaar de ruggengraat. Draai vervolgens de kip om en druk plat op een snijplank zodat het borstbeen breekt.
    5. Maak de huid los van de borst en de druksticks met je vingers. Wrijf de kruidenboter onder de huid en verspreid de kruidenboter door met je vingers de kruidenboter te verdelen.
    6. Wrijf de huid in met olijfolie en strooi de magic dust dry-rub erover.

    Stap 2

    Voorbereiding groenten

    1. Schil de aardappelen en snijd er blokjes van.
    2. Snijd de paprika door de helft en verwijder de zaadlijsten. Snijd er vervolgens grove blokjes van.
    3. Pel de ui en snijd door de helft en vervolgens in halve ringen.
    4. Maak de wortels schoon en snijd in plakken van ongeveer een halve centimeter.
    5. Neem een kom en schenk hierin een aantal eetlepels olijfolie en meng de kruiden er door heen.
    6. Schud de aardappelen in een skillet samen met de groenten en schenk de marinade erover heen en hussel door elkaar.
    7. Snipper de rozemarijn en tijm fijn en strooi over de aardappelen.

    Stap 3
    spatchcock chicken

    Bereiding gevlinderde kip van de BBQ

    1. Maak ten eerste je kamado aan door de kolenmand geheel te vullen met houtskool.  Voeg twee wokkels toe en maak deze aan. Zet alle schuiven geheel open en plaats na ongeveer vijf minuten de plate setters en de roosters. We gaan namelijk indirect barbecueën. Sluit je kamado en regel de temperatuur naar ongeveer 200 graden.
    2. Wanneer de temperatuur van 200 graden is bereikt kun je de skillet op het rooster plaatsen. Sluit de deksel vervolgens voor ongeveer 15 minuten.
    3. Je kunt ervoor kiezen om twee barbecues aan te maken en kip in een andere barbecue te leggen, of leg de kip in de skillet bovenop de aardappelen.
    4. Sluit de deksel van de barbecue tot de kerntemperatuur van de hele kip 73 graden is.
    5. Haal de skillet ten slotte uit de barbecue en serveer direct.

    Succes met het maken, groetjes Grillfun

    Disclaimer

    Dit recept is gesponsord door Kamado Express en The Fire Station, de kamado winkel uit Kaatsheuvel.

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Rating recept