Gegrilde Gans met Appel en Sinaasappel Vulling

Gegrilde Gans met Appel en Sinaasappel Vulling

Het is kerst en de kamer is gevuld met vrienden of familie en je komt vanuit buiten naar binnenlopen met een mooie houtenplank met daarop een perfect gegrilde gans! Je kunt de gezichten al naar voren halen in je gedachte en helemaal als je de gans gaat aansnijden.

Ja dat wordt genieten met de feestdagen en het BBQ kerstrecept is zo makkelijk dat je nog alle tijd hebt om bij je gasten te zijn. Zorg daarom dat je geen stress hebt tijdens de bereiding en probeer het eens een paar weken eerder zodat je zelf ook kunt genieten. Maak bijgerechten die net zo makkelijk zijn maar toch speciaal voor de feestdagen. Heb je een grote groep mensen over de vloer denk dan bijvoorbeeld ook eens aan kalkoen of maak twee ganzen. De bereiding op de BBQ duurde bij de gans die ik had 2 uur en 15 minuten ongeveer.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 Gans
  • 6,5 liter water
  • 250 gram bruine basterdsuiker
  • 375 gram zeezout zonder jodium
  • 2 sinaasappels
  • 1 grote ui
  • 16 zwarte peperkorrels
  • 8 jeneverbessen
  • 2 laurierbladen
  • verse rozemarijn en tijm
  • 1 appel 
  • zout en versgemalen peper

Benodigdheden

  • barbecue met deksel
  • barbecue tang
  • snijplank
  • mes
  • curverbox of iets anders voor de brine
  • maatbeker
  • kerntemperatuurmeter

 Voorbereiding

Gans in de pekel

1) Met dit recept dien je een dag van te voren te starten doordat we de gans eerst in de pekel leggen. Pekelen is eigenlijk een ander wordt voor het marineren van een product in water met een zout concentratie. Hierdoor wordt het vlees malser en droogt minder snel uit tijdens de bereiding. Persoonlijk pas ik dit alleen toe bij Gans en sommige stukken varkensvlees. 

2) Neem een grote bak waar de gans net inpast. Vul deze met het water, zout en de bruine basterdsuiker, roer vervolgens alles goed door elkaar tot de zout en suiker is opgelost.

3) Snijd één sinaasappel in acht stukken en knijp de helft uit in het water en voeg de schillen en overige partjes toe aan het water.

4) Pel de ui en snijd deze in vieren en voeg deze samen met de jeneverbessen, peperkorrels, verse kruiden en laurierblaadjes toe aan het water.

5) Neem de gans en verwijder de organen uit de buikholte en knip de tips van de vleugels af en verwijder eventueel grote stukken vet. Spoel de gans vervolgens af onder stromend water en dep deze droog.

6) Prik de huid in op diverse plekken met een scherp mes zodat het vet tijdens de bereiding weg kan vloeien.

7) Leg nu de gans in de pekel en verzwaar deze zodat de gans geheel onder water ligt. Zet het geheel nu in de koeling voor ongeveer 24 uur.  

Bereiding

Gans op de Weber Summit

1) Maak de barbecue aan en zorg voor een indirect zone met een keteltemperatuur van rond de 180 graden. Het wordt een sessie van tussen de 2 a 3 uur. Het is belangrijk dat de temperatuur in de barbecue mooi stabiel blijft en dat kan een uitdaging zijn in de winter. Zorg daarom dat er voldoende brandstof in de barbecue ligt en dat je niet tussendoor hoeft bij te vullen. 

2) Haal de gans uit de pekel en dep droog met keukenpapier. Kruid de gans met zout en versgemalen peper en vul de buikholte met partjes sinaasappel, appel en de verse kruiden. Bind de benen bij elkaar met slagerstouw. Je kunt de gans natuurlijk ook kruiden met jou favoriete dry-rub.

3) Leg onder het rooster een lekbakje omdat de gans veel vet verliest tijdens de bereiding. Plaats nu de gans op het rooster en sluit de deksel voor een uur. Controleer de temperatuur regelmatig in de barbecue door een temperatuursensor te plaatsen op het rooster.

4) Na een uur begint de huid van de eend al mooi te verkleuren en is het tijd om het vet in het lekbakje even in een kom te schudden. Gooi dit niet weg en strijk hiermee de gans in of gebruik een injectiespuit om de gans hiermee te besprenkelen.

5) Sluit de deksel van de barbecue en besprenkel de gans om de 15 minuten met het vet. Voorzie het dijbeen van de gans nu ook met een kerntemperatuurmeter en wacht tot de temperatuur 72 graden is.

6) Bij een kerntemperatuur van 72 graden is het tijd om de gans van de barbecue te halen en te laten rusten onder een theedoek voor ongeveer 15 minuten. Doe dit binnen en niet buiten gezien de gans anders te snel afkoelt.

  

Variatie tip: Het is kerst of misschien niet als je de gans klaar maakt. Wij serveerde er gestoofde prei met aardappelpuree bij waardoor het feest helemaal compleet was. 

Tip: Met het overgebleven karkas kun je een mooie bouillon maken en is daarom zonde om weg te doen. Zorg dat je hiervoor ook alle ingrediënten in huis hebt zodat je een mooie bouillon kunt maken die je kunt invriezen.

 

Succes met het maken en veel Grillfun !!!!   

Disclaimer: Dit recept is gemaakt in samenwerking met LeJean en heb hiervoor hun product gratis mogen ontvangen.  


Afdrukken   E-mail

Reacties mogelijk gemaakt door CComment