Griekse kippendijen souvlaki met tomatenrijst

griekse kippendijen
  • Voorbereiding
    20 min
  • Bereiding
    1 uur
  • Porties
    4Personen

Griekse kippendijen met tomatenrijst en natuurlijk tzatziki is weer een complete maaltijd van de barbecue. De Griekse kippendijen spies wordt ook wel souvlaki genoemd, wat ze in Griekenland met diverse soorten vlees bereiden. Zelf heb ik gekozen om ze te maken met kippendijen maar het kan natuurlijk ook met lams- of varkensvlees. Souvlaki betekend dan ook vertaald spiesje.

kamado express

In Griekenland word het vaak geserveerd op een pitabroodje samen met friet en saus. Aangezien ik een groot fan ben van hoe je het vaak in een Grieks restaurant krijgt geserveerd, maakte ik daarom deze versie. Lekker in combinatie met tomatenrijst en tzatziki. De combinatie is super en op deze manier heb je weer een complete maaltijd van de barbecue.

Weber Amersfoort

Om de tomatenrijst te maken maakte ik gebruik van een skillet. Dit kan niet alleen in een skillet maar ook in een dutch oven. Echter door de ruimte op mijn Kamado Joe classic 3 was dit de perfecte manier om dit gerecht te maken. Je kunt het natuurlijk ook eerst bereiden in een dutch oven gezien door het materiaal het lang warm blijft. Wanneer de tomatenrijst klaar is kun je de Griekse kippendijen spiezen bereiden op jou kamado. Persoonlijk vind ik het bereiden van een compleet gerecht het leukste wat er is. Lekker buiten koken en je gezin verrassen met een gerecht wat je weer even terug brengt naar Griekenland.

houtskoolexpress

  Ingrediënten

  • 1 kg kippendijen
  • 3 eetlepels oregano
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 citroen
  • 50 ml olijfolie
  • zout
  • versgemalen peper

  Ingrediënten tomatenrijst

  • 300 gram witte rijst
  • 750 ml kippenbouillon
  • 1 eetlepel oregano
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode puntpaprika
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • zout
  • versgemalen peper

  Ingrediënten tzatziki

  • 1/2 komkommer
  • 6 eetlepels Griekse Yoghurt
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 citroen

 Benodigdheden

  • kamado
  • skillet
  • pollepel
  • maatbeker
  • weegschaal
  • mes
  • snijplank
  • eetlepel
  • knoflookpers
  • kom
  • vershoudfolie
  • vuurvaste handschoenen

Griekse kippendijen of souvlaki met tomatenrijst en tzatziki brengen mij weer even terug naar een heerlijke vakantie in Griekenland. Check het recept!

RECEPT INSTRUCTIES

Stap 1
tzatziki

Bereiding tzatziki

  1. Neem een kom en rasp hierin een halve komkommer. Verwijder het sap uit de kom en pers zoveel mogelijk sap uit de komkommer.
  2. Pers het sap van de citroen uit boven de kom met de komkommer.
  3. Pel de knoflook en pers deze met een knoflookpers en voeg toe aan het mengsel.
  4. Voeg de Griekse Yoghurt toe en roer alles goed door elkaar. Proef en breng verder op smaak met wat zout en versgemalen peper.
  5. Dek de tzatziki af met vershoudfolie en zet deze weg tot gebruik. Het lekkerste is natuurlijk als je deze maakt een dag voor het gerecht.

Stap 2

Voorbereiding marinade

  1. Maak de kippendijen schoon door het vet zoveel mogelijk te verwijderen.
  2. Pers de citroen uit boven een kom, pel de teentjes knoflook en pers ze ook boven de kom.
  3. Schenk er ongeveer 50 ml olijfolie bij en breng op smaak met 3 eetlepels oregano, zout en versgemalen peper.
  4. Voeg de kippendijen toe en meng alles goed door elkaar.
  5. Dek af met vershoudfolie en laat het ongeveer een uur marineren.

Stap 3

Voorbereiding tomatenrijst

  1. Pel ten eerste de ui en knoflook en snipper deze fijn.
  2. Maak vervolgens de puntpaprika schoon door de zaadjes en zaadlijsten te verwijderen. Snijd de paprika hierna in kleine blokjes.
  3. Voor de kippenbouillon kun je water koken en een blokje kippenbouillon toevoegen of je kunt een pot kippenbouillon kopen.

Stap 4
griekse kippendijen bbq

Bereiding Griekse kippendijen en tomatenrijst

  1. Maak je kamado aan en zorg voor directe hitte door alleen het rooster te plaatsen en geen plate setter. Breng je kamado naar een temperatuur van rond de 200 graden.
  2. Plaats de skillet op het rooster en schenk er een beetje olijfolie in.
  3. Voeg vervolgens de ui, knoflook en paprika toe en bak deze voor ongeveer 5 minuten.
  4. Schud de rijst in de pan en bak deze heel even mee door de rijst door het mengsel te roeren.
  5. Schenk 500 ml kippenbouillon toe samen met de tomatenblokjes en een eetlepel oregano. Roer alles goed door elkaar en breng aan de kook.
  6. De rijst moet nu ongeveer 20 tot 25 minuten gaar koken en roer regelmatig door het mengsel. Het vocht gaat verdampen waardoor de rijst droog kookt. Het kan zijn als dit te snel gaat dat je soms nog wat vocht moet toevoegen. Zelf heb ik de deksel van de kamado gesloten en de onderste luchttoevoer op een kiertje gezet en boven een kwart open. Wat je ook kunt doen is een deksel op de skillet plaatsen of een dutch oven gebruiken.
  7. Rijg in de tussentijd de kippendijen aan twee spiezen zoals je kunt zien op de foto. Op deze manier gaat het omdraaien veel makkelijker dan wanneer je ze aan één spies rijgt.
  8. Leg de Griekse kippendijen spiezen op het rooster en grill ze in ongeveer 20 minuten gaar tot een kerntemperatuur van minimaal 73 graden.
  9. Proef de rijst en als je geen korrel meer proeft is de rijst gaar. Breng op smaak met zout en peper en serveer de Griekse kippendijen samen met de tomatenrijst.

Succes met het maken en veel Grillfun!!!

Vergelijkbare recepten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *