Haasbiefstuk met rode wijnsaus

Haasbiefstuk met rode wijnsaus
  • Voorbereiding
    30 min
  • Bereiding
    1 uur
  • Porties
    4 Personen

Haasbiefstuk is een heerlijk stuk mals vlees om eens te bereiden op een speciale manier. Dit keer gaan we het vlees pocheren in de Dutch Oven, een techniek die ik niet vaak voorbij zie komen in combinatie met vlees. Ik hoor je al denken dat klink interessant dus lees snel verder!

kamado express

Zoals de naam het al zegt gaan we voor dit biefstuk recept het vlees pocheren in rode wijn. Van de rode wijn maken we natuurlijk een mooie rode wijnsaus voor bij dit gerecht. Dit recept kan bijna niet fout gaan als je een kerntemperatuurmeter hebt om de juiste garing te krijgen. Het duurt ongeveer een uur voordat het vlees in de kern de juiste temperatuur heeft bereikt en in de tussentijd kun je de bijgerechten maken. Dus lekker ontspannen koken met de juiste voorbereiding.

Weber Amersfoort

Wijn tip: Voor dit gerecht gebruik ik Cabernet Sauvignon voor het pocheren en het maken van de saus. Persoonlijk zou ik niet bezuinigen op de wijn gezien je hem lekker moet vinden en het recept kan verpesten. Serveer naast al dat lekker eten dezelfde wijn als je gebruikt in het gerecht. Wanneer je geen wijn kenner bent proef dan eerst of je de wijn lekker vindt.

houtskoolexpress

  Ingrediënten

  • 750 gr haasbiefstuk aan één stuk
  • 4 sjalotjes
  • 400 ml rode wijn (Cabernet Sauvignon)
  • 150 ml runderbouillon
  • 2 kruidnagel
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 takje rozemarijn
  • 4 takjes tijm
  • 1 blad laurier
  • zout en versgemalen peper
  • olijfolie

 Benodigdheden

  • barbecue met deksel
  • barbecue tang
  • snijplank
  • mes
  • Dutch Oven of pan
  • eetlepel
  • aluminiumfolie
  • kerntemperatuurmeter

Recept Instructies

1 Stap

Voorbereiding

1) Snijd de sjalotjes in ringen en de knoflook fijn.

2) Fruit de sjalotjes aan samen met de knoflook in een pan die zo hoog is dat de haasbiefstuk erin past met een deksel. Dit kan in een Dutch Oven worden gedaan of op het fornuis in een pan. Natuurlijk is het een stuk leuker om dit gehele gerecht buiten te koken.

3) Schenk de rode wijn en de runderbouillon bij de sjalotten en knoflook.

4) Voeg de kruidnagels, rozemarijn, tijm, laurier, zout en versgemalen peper toe en roer even.

5) Breng de saus nu tegen het kookpunt aan, maar let op dat deze niet gaat koken.

6) Leg het vlees nu in de saus en laat dit 15 minuten met deksel pocheren. Wanneer het vlees niet geheel bedekt is met saus, draai het vlees om na 7 minuten.

2 Stap

Bereiding

7) Maak de barbecue aan en zorg voor twee temperatuur zones om direct en indirect te kunnen grillen met een keteltemperatuur van rond de 80 graden. Ja je leest het goed rond de 80 graden en niet veel hoger omdat we het vlees langzaam gaan garen.

8) Haal het vlees uit de pan en bestrooi deze met zout en versgemalen peper.

9) Pak aluminiumfolie en pak het vlees in samen met drie eetlepels saus. Vergeet niet de kerntemperatuur meter in het vlees te stoppen en in te stellen op 48 graden (medium).

10) Leg het ingepakte vlees in de barbecue boven het indirecte gedeelte.

11) Laat de saus in de Dutch Oven en breng deze aan de kook zonder deksel.

12) Kook de saus rustig tot de gewenste dikte is bereikte.

13) Proef de saus en breng deze op smaal met zout en versgemalen peper en vergeet niet het laurier blad te verwijderen en de takjes tijm en rozemarijn.

14) Serveer het vlees op een mooie plank of schaal met wat saus.

Tip: Wanneer de saus niet de juiste dikte heeft en het vlees is al klaar, is het mogelijk om deze te binden met een papje van 1 eetlepel maïzena met 2 eetlepels water. Schud het papje niet direct toe aan de saus maar doe dit beetje bij beetje tot de saus de juiste dikte heeft.

Serveer tip: Serveer dit gerecht met aardappelpuree en rodekool met appeltjes en je heb het hoofdgerecht klaar voor een mooie avond. Het is ook super lekker om kastanjechampignons te serveren bij de biefstuk.

Succes met het maken en veel Grillfun !!!

Disclaimer

Dit recept is gemaakt in samenwerking met DeVleesboerderij en heb hiervoor de Haasbiefstuk gratis mogen ontvangen.

Vergelijkbare recepten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *