Hele kip met bier en hooi uit de Dutch Oven

kip met bier
 • Voorbereiding
  15 min
 • Bereiding
  1 uur
 • Porties
  4
INAMOODbanner

Kip met bier klinkt altijd goed zou ik zeggen ;). In dit recept heb ik weer eens iets anders verzonnen met kip, door deze te bereiden in een Dutch Oven met hooi en bier. Dit  kip met bier recept maakte ik op het eerste BBQ event bij The Fire Station.  De mensen waren enthousiast over hoe mals de kip met bier uit de Dutch Oven kwam. Zelf vond ik dat het bier niet echt terug te proeven was in de kip wat een beetje jammer was.  Hier ging ik natuurlijk mee aan de slag en na wat onderzoek en testen ben ik tot de conclusie gekomen dat dit het beste werkt met een donkerbier wat hoog in de alcohol zit. In dit recept gebruikte ik dan ook een Trappistes Rochefort wat een donker dubbel bier is met een alcohol percentage van 9,2%. Je kunt natuurlijk zelf gaan testen wat jou ideale bier combinatie is en lekker proeven. Bij het BBQ event gebruikte ik een dubbel blond maar deze kwam er helaas niet uit.

kamado express
BBQ event the fire station

Het recept is heel eenvoudig omdat je alleen het hooi hoeft te weken in bier. Tijdens de bereiding geeft het hooi vervolgens de smaak af aan de kip en je proeft subtiel de aardse tonen van het hooi terug in de kip. Op deze manier maak je namelijk weer iets wat mensen niet snel verwachten en je gasten denken, hoe heeft hij dit nu weer verzonnen. Altijd leuk om zo’n reactie te krijgen met iets wat zo simpel is. Voor de dry-rub kun je iedere rub gebruiken die je lekker vindt smaken bij kip

Weber Amersfoort
houtskoolexpress

  Ingrediënten

 • 1 hele kip
 • hooi (gewoon hooi voor een dier)
 • dry-rub
 •  1 fles bier (Trappistes Rochefort)

  Benodigdheden

Super sappige kip met bier gemaakt in hooi met een Dutch Oven. Super verrassend recept en weer eens wat anders dan een kip op een bierblik.

RECEPT INSTRUCTIES

Stap 1
kip in dutch oven

Voorbereiding

 1. De bereiding is heel simpel. Neem genoeg hooi om de bodem van de dutch oven te bedekken en stop deze in een bak.
 2. Schenk het bier bij het hooi en laat deze minimaal een uur of twee staan. Op deze manier kan het bier rustig worden opgenomen door het hooi.
 3. Haal de kip ongeveer een uur voordat deze op de barbecue gaat uit de koeling. Kruid de kip met jou favoriete dry-rub en zet weg.

Stap 2
gegrilde kip met bier

Bereiding gegrilde kip met bier

 1. Maak je kamado aan met of zonder diffuser plate. Zelf heb ik hem niet gebruikt maar als hij erin zit maakt het ook niet uit. Plaats het rooster in de kamado of gebruik een tool waarin je jou dutch oven kunt plaatsen. Breng je kamado naar een temperatuur van rond de 180 graden.
 2. Leg het hooi in de dutch oven en schenk het vocht wat niet is opgenomen erbij.
 3. Plaats vervolgens de kip op het hooi en leg de deksel op de dutch oven.
 4. Sluit de deksel van de kamado en laat de kip voor ongeveer 1 uur garen tot een kerntemperatuur van 73 graden.

Vergelijkbare recepten

Recept reacties

 • Theo Visscher

  Hoe krijg je de kip zo mooi bruin? Bij mij blijft hij bleef ondanks de rub.

  • Grillfun

   Hallo Theo, Ik heb in dit recept een maiskip gebruikt misschien dat dit het verschil is. Deze heeft namelijk al een iets donkere kleur dan een normale kip.

 • Theo Visscher

  5 sterren
  Bedankt! Volgende keer een maïs kip! Heb nu de heerlijke sappige kip nog even direct op het rooster gelegd voor een knapperig velletje. Voor de smaak totaal overbodig. Gebruikte bier: Hertog Jan Grand Prestige.

  • Grillfun

   Bedankt Theo, voor de smaak maakt het inderdaad niet uit en door het stomen krijg je toch geen krokant vel. Het bier ga ik de volgende keer ook een proberen 🙂

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept