BBQ RECEPTEN       BIER-SPIJS COMBINATIES       SEIZOENSRECEPTEN       KAMPVUUR RECEPTEN       BBQ TIPS EN TRICKS

hele kip van de BBQ
BBQ-Recepten,  Gevogelte Recepten

Hele kip op de BBQ met Citrussalsa

Wow dit recept uit het boek NO WORRIES BBQ van Smokey Goodness is echt te goed om niet te delen met jullie. De smaken van deze hele gegrilde kip op de BBQ is echt geweldig. Het recept is makkelijk, en alle ingrediënten kun je gewoon kopen in de supermarkt. De citrussalsa is echt een hit hier thuis in combinatie met de gegrilde kip. We gaan de salsa ook nog eens maken bij een lekkere steak. Het is echt een perfect gerecht voor in de lente of zomer omdat het zo lekker fris is. Momenteel ben ik ook nog druk bezig met de review van het BBQ boek die naar verwachting volgende week online staat op mijn website.

Kamado express

In dit recept gebruikte ik de spatchcock van Sherwoodfoods waarbij de ruggengraat reeds verwijderd is. Wil je weten hoe je zelf de ruggengraat kan verwijderen van een hele kip? Klik dan op de link van een ander recept van mij waarin het staat uitgelegd Hele gegrilde Kip Piri Piri.

Ingrediënten

  • 1 hele kip
  • 100 gram boter
  • 4 takjes tijm
  • 3 eetlepels oreganoblaadjes
  • 2 citroenen
  • 3 teentjes knoflook
  • zout en versgemalen peper
  • olijfolie

Ingrediënten citrussalsa

  • 2 limoenen
  • 1 sinaasappel
  • 2 eetlepels oreganoblaadjes
  • 1 lente-ui
  • 1 rode peper
  • 1 sjalot
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • 1 citroen
  • zout en versgemalen peper

Benodigdheden

  • barbecue met deksel
  • barbecue tang
  • snijplank
  • mes
  • kommetjes
  • theelepel / eetlepel
  • 2 BBQ spiesen

Voorbereiding citroen knoflookboter

  1. We starten met de voorbereiding van de citroen knoflookboter door de boter erop tijd uit te halen zodat deze op kamertemperatuur komt.
  2. Neem de takjes tijm en haal de blaadjes er af en hak deze fijn.
  3. Neem de oreganoblaadjes en hak deze fijn tot je voor de boter ongeveer 2 eetlepels hebt.
  4. Rasp de twee citroenen en pers deze hierna uit in een kom.
  5. Pel de knoflook en snijd deze fijn.
  6. Meng vervolgens alle ingrediënten samen met de boter tot je een mooie boter krijgt.
spatchcock
knoflookboter
kip vullen

Voorbereiding hele kip

Weber Original Store Amersfoort
  1. Neem de hele kip en snijd met een groot mes de ruggengraat eruit. Wanneer je hier niet van houd kun je bij Sherwoodfoods ook een hele spatchcock bestellen en dan is de ruggengraat reeds verwijderd.
  2. Maak met je vingers het vel los via de achterzijde van de kip gezien we de boter onder de huid gaan smeren van de kip. Maak tevens bij de poten de huid los maar let op dat je de huid niet beschadigd van de kip.
  3. Smeer met je vingers de boter onder de huid van de kip.
  4. Wrijf de kip in met wat olijfolie en kruid hem met zout, vergemalen peper en fijn gesnipperde oregano.
  5. Zet de twee kippenpoten vast met een spies door deze ophoog te duimen en maak hem vast aan de borst van de kip zoals weergegeven op de foto.
hele kip gekruid
kip op de weber

Voorbereiding Citrussalsa

  1. Schil de limoenen en sinaasappel en snijd ze in blokjes.
  2. Snijd de lente-ui in ringetjes en snijd de oregano fijn.
  3. Pel de sjalot en snipper deze fijn.
  4. Snijd de rode peper in de lengte door en verwijder de zaadjes en snijd vervolgens in ringen.
  5. Meng alle ingrediënten door elkaar in een kom en voeg één eetlepel gembersiroop toe samen met een beetje citroensap en rasp van één citroen.
  6. Breng verder op smaak met zout en versgemalen peper.

Bereiding hele kip op de BBQ

  1. Maak de barbecue aan en zorg voor twee temperatuur zones om direct en indirect te kunnen grillen met een keteltemperatuur van rond de 160 graden.
  2. Leg de hele kip op de BBQ met met de rug boven het directe gedeelte voor ongeveer 15 minuten en sluit de deksel.
  3. Verplaats de kip hierna naar het indirecte gedeelte van de BBQ voor ongeveer een half uur tot de kip een kerntemperatuur heeft van rond de 65 graden.
  4. Draai de kip daarna om en leg hem boven het directe gedeelte zodat de huid een mooie bruin kleur krijgt. Let op dat de huid niet verbrand en controleer regelmatig. Vergeet hierbij niet de deksel te sluiten.
  5. Controleer of de kerntemperatuur minimaal 73 graden is en serveer de kip samen met de citrussalsa en bijvoorbeeld vers gemaakte friet.

Succes met het maken en veel Grillfun!!

hele gegrilde kip van de bbq
Wow deze hele kip van de BBQ is echt super sappig en heerlijk fris door de citrussalsa in combinatie met de citrussalsa. Echt het proberen waard!
Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *