Weber BBQ RECEPTEN       OFYR RECEPTEN       BIER-SPIJS COMBINATIES       SEIZOENSRECEPTEN       BBQ TIPS EN TRICKS

Hongaarse goulash
BBQ-Recepten,  Kampvuur Recepten

Hongaarse Goulash uit de Dutch Oven

Hongaarse Goulash met varkensvlees en paprika lekker buiten gekookt. Buiten koken is iets waar ik van hou en al helemaal als je het boven een vuurtje kan doen. Deze Hongaarse stoofschotel heb ik daarom juist in mijn Dutch Oven gemaakt. Heerlijk is dat lekker buiten bij 3 graden en genieten van het vuur en de vogels.

Kamado Express

In ieder land wordt een stoofpot als deze beschouwd als Goulash maar op z’n Hongaars betekent het soep en is het geen stoofpot. Ben je toevallig opzoek naar Goulash Soep klik dan op de link. Wat wij Goulash noemen heet in Hongarije Pörkölt. Hongarije is een groot land in vergelijking bij Nederland en in elke hoek van het land is de Pörkölt anders. Ik maak deze met varkensschouder maar het wordt ook gemaakt met rundvlees en zelfs met vis. Het idee van een recept is namelijk jou invulling van een recept die je ontwikkeld naar jou smaak. Dit is dan ook mijn versie van wat ik Goulash noem :).

Dit gerecht kun je natuurlijk ook bereiden in de barbecue gezien diverse barbecue’s een optie hebben voor de Dutch Oven. Of je het nu maakt in de barbecue of boven vuur, de bereiding blijft dus hetzelfde.

Ben je ook een fan van gerechten bereiden in de Dutch Oven, dan is deze Gestoofde Eendenbout of Runderstoofvlees van Sucade misschien wel iets voor jou.

Ingrediënten Hongaarse Goulash

  • 2,5 kg varkensschouder aan één stuk
  • 3 eetlepels bloem
  • 2 potten runderbouillon van 350 ml
  • 4 teentjes knoflook
  • 7 paprika’s
  • 2 blikken tomatenblokjes van 400 g
  • 2 grote uien
  • 250 g gerookte spekblokjes
  • 8 vastkokende aardappels
  • 1 winterpeen
  • 3 theelepels chilipoeder
  • 1 theelepel komijn
  • 6 eetlepels paprikapoeder
  • 4 takjes tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • zout en versgemalen peper
  • rijst

Benodigdheden

  • Dutch Oven 14 inch
  • Snijplank
  • mes
  • eetlepel
  • theelepel
  • houtenlepel
  • twee vorken
  • kom
dutch oven bereiding

Bereiding

1) Was de paprika’s en verwijder de zaadjes en zaadlijsten.

2) Snijd ten eerste de paprika’s en de uien in ringen en snipper de knoflook.

3) Schil vervolgens de aardappelen en de wortel.

4) Snijd de aardappelen in blokjes en de wortel in halve ringen.

5) Zet de aardappelen in water tot ze nodig zijn om verkleuring te voorkomen.

6) Kruid het vlees met zout en versgemalen peper en bestrooi het vlees met de bloem.

Dutch Oven bereiding Hongaarse Goulash

Weber Original Store Amersfoort

7) Gerechten maken in de Dutch Oven kan op drie manieren, boven vuur, met briketten of in de barbecue. In dit gerecht heb ik gekozen om het klaar te maken boven vuur. Als je de beschreven temperaturen gebruikt kan het niet mis gaan.

8) Maak ten eerste een vuur en hang de Dutch Oven er boven en smelt en klont boter.

9) Leg het vlees vervolgens erin en braad het vlees in de Dutch Oven in circa 5 minuten rondom bruin.

10) Voeg na ongeveer twee minuten de blokjes gerookte spek toe en roer regelmatig.

11) Wanneer het vlees bruin is kan deze uit de Dutch Oven worden gehaald. (Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om het vlees te snijden in blokken van ongeveer 3 cm, persoonlijk laat ik het aan één stuk)

12) Voeg vervolgens de uien, paprika’s, knoflook en de kruiden toe en roer alles goed door elkaar.

13) Voeg het vlees weer toe als de uien glazig zijn en zorg ervoor dat het vlees op de bodem ligt van de Dutch Oven.

14) Schenk daarna de tomaten de bouillon en eventueel het water toe. Zorg dat het vlees net bedekt is door de saus.

15) Voeg vervolgens de verse tijm en de laurierblaadjes toe.

16) Breng het geheel nu aan de kook zonder deksel, dit omdat je dan beter zicht hebt.

17) Hongaarse Goulash moet namelijk langzaam sudderen en dat kunnen we realiseren door het net aan de kook te brengen. Het is dus heel belangrijk dat als de deksel erop gaat dat het heel rustig blijft pruttelen.

Het sudderen of stoven van vlees doe je op een temperatuur van rond de 110 graden omdat je anders alles kapot kookt en dat zou zonden zijn. In veel recepten over stoven in een Dutch Oven met gebruik van een barbecue zie ik temperaturen staan van 170 of 180 graden. Let vooral op dat het rustig moet koken. Met briketten kun je anderzijds spelen met een aantal eronder en een aantal erop. Boven vuur haal ik het hout onder de Dutch Oven weg en maak een vuur ernaast waar ik regelmatig het verkoolde hout onder de Dutch Oven leg zodat deze rustig blijft pruttelen.

18) Laat de Hongaarse Goulash nu gedurende twee uur rustig verder pruttelen, terwijl je geniet van de warmte of een bier!

19) Na twee uur mag de deksel eraf en kunnen de aardappelen en de wortels worden toegevoegd.

20) Laat dit gedurende een uur rustig pruttelen zonder deksel zodat de saus kan indikken.

21) Haal na een uur het vlees uit de Dutch Oven en trek deze met twee vorken uit elkaar. Dit kan natuurlijk ook in de Dutch Oven maar voor het gemak op een snijplank en daarna weer toevoegen en alles goed door elkaar roeren.

22) Kook vervolgens de rijst, ongeveer 30 minuten van te voren.

23) Serveer de Hongaarse Goulash, bijvoorbeeld lekker met rijst.

Tip: Hou je van pittig voeg dan 1 rode peper toe aan dit recept. Je kunt de rijst ook vervangen door gekookte aardappelen en het wordt pas echt genieten met een speciaalbier of een mooi glas rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon.

houtkool express

Succes met het maken en veel Grillfun !!!!

bereiding in Dutch Oven
Hongaarse Goulash (stoofschotel) lekker bereiden boven een vuurtje in de Dutch Oven, wie wil dat nou niet! Het kan natuurlijk ook gewoon op de BBQ !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *