Weber BBQ RECEPTEN       OFYR RECEPTEN       BIER-SPIJS COMBINATIES       SEIZOENSRECEPTEN       BBQ TIPS EN TRICKS

Iberico Spareribs met Tuinkruiden Knoflook Dip
BBQ-Recepten,  Varkensvlees Recepten

Iberico Spareribs met Tuinkruiden Knoflook Dip

Natuurlijk maak ik vrijwel alles zelf, dat is natuurlijk de fun in Grillfun. Van DeVleesboerderij.nl kreeg ik mooie Iberico spareribs voor een nieuw recept. Ik maakte een homemade zoete knoflook chili rub, zoete sticky mopsaus met een tuinkruiden knoflook dip en wat krijg je dan?! … juist fingerlicking gooood ribzzzzz!

Kamado express

Het barbecue seizoen is al lekker bezig voor de meesten en dan kunnen spareribs natuurlijk niet ontbreken! Ribben komen in verschillende dikten, maar ik pas hierop de methode aan. Met onderstaande beschrijving blijven de spareribs lekker mals. Kook ze niet voor, zodat het vlees de structuur blijft behouden. Misschien wel de belangrijkste tip maak er genoeg want voordat je het weet zijn ze op!!!

Iedereen is natuurlijk gek op spareribs en laatst heb ik deze mogen proeven van Boyke de persoon achter de website Spareribsproject.com. Het is echt een aanrader om deze Blauwe bessen, bourbon en rozemarijn ribben te maken of denk eens aan deze Pittige Whisky Spareribs die ook te vinden zijn op mijn website.

Bier tip: Deze Iberico ribben werden bij mij vergezeld door een mooie Trappistes Rochefort 10. Dit is het zwaarste bier van de brouwerij en deze heeft zoete aroma’s van o.a. chocolade, fruit en karamel. Past perfect bij de combinatie van smaken.

Ingrediënten voor 2 Iberico Spareribs

  • Spareribs
  • Ingrediënten Dry rub
  • 1,5 eetlepel citroenpeper
  • 1 eetlepel gerookte paprikapoeder
  • 1/2 eetlepel selderij blad (mild & zoet)
  • 2 eetlepels rietsuiker
  • 1/2 eetlepel knoflookpoeder
  • 1/2 eetlepel chilipoeder

Ingrediënten lak saus

  • 250 ml tomatenketchup
  • 25 ml worcestersaus
  • 1 eetlepel pittige mosterd
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 3 eetlepels basterdsuiker
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 100 ml water

Ingrediënten dipsaus

  • 125 ml crème fraiche
  • 125 ml mayonaise (ik gebruikte Zaanse)
  • 3 eetlepels peterselie
  • 2 eetlepels bieslook
  • 1/2 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 citroen
  • zout en versgemalen peper

Benodigdheden

  • barbecue met deksel
  • barbecue tang
  • snijplank
  • mes
  • kom
  • eetlepel en theelepel
  • rasp
  • knoflookpers
  • maatbeker
  • kwast

Voorbereiding dry rub / iberico spareribs

Deze dry rub is precies genoeg voor 2 spareribs, heb je meer spareribs? Pas dan de verhouding aan van de ingrediënten.

1) Meng alle ingrediënten door elkaar.

2) Verwijder het vlies aan de achterzijde van de spareribs door met een mes erover te steken zodat deze loskomt. Trek daarna het gehele vlies er in één keer af.

3) Rub de iberico spareribs minimaal 2 uur van te voren in maar het liefst natuurlijk de avond ervoor.

4) Verpak de iberico spareribs met vershoudfolie en leg ze terug in de koeling.

Bereiding dipsaus

Weber Original Store Amersfoort

Maak de saus pas net voordat de spareribs klaar zijn i.v.m. de kleur van de rode uien.

5) Snipper de rode ui en hak de peterselie en bieslook fijn.

6) Neem een kom en voeg hierin de crème fraiche en mayonaise samen en roer deze goed door elkaar.

7) Pers nu een halve citroen uit boven de saus en let op dat er geen pitjes in komen.

8) Roer alles goed door elkaar en voeg daarna de rode uit, peterselie, bieslook en geperste knoflook toe.

9) Voeg zout en versgemalen peper toe naar smaal en roer alles weer door elkaar. Proef en breng eventueel verder op smaak.

Barbecue

10) We gaan de spareribs bereiden volgens de 3-2-1 methodiek, maar afhankelijk van de dikte van de spareribs kun je dit aanpassen naar 2-2-1. Voor deze spareribs heb ik de 3-2-1/2 gedaan.

11) De spareribs gaan lang op de barbecue en daarom heb ik gebruik gemaakt van kokosbriketten, maar je kunt natuurlijk ook normale gebruiken of houtskool in het geval dat je bijvoorbeeld een kamado gebruikt.

12) Steek de barbecue aan en zorg voor een indirecte zone met een keteltemperatuur van rond de 110 graden.

13) Leg de spareribs op het rooster boven het indirecte gedeelte van de barbecue en voeg rookhout toe. Kies voor zoet hout zoals kersen of appel en niet voor een houtsoort met een te zwaar aroma.

14) Na drie uur is het tijd om de spareribs in te pakken met aluminiumfolie en vergeet niet om een kop (250 ml) appelsap toe te voegen. Wat ook lekker is cola of doctor pepper). We gaan de spareribs nu stomen in vocht. Zelf leg ik altijd twee spareribs op elkaar tijdens het stomen. De keteltemperatuur moet altijd rond de 110 graden blijven.

15) Nu is het tijd om de lak saus te maken gezien we twee uur moeten wachten.

16) Neem hiervoor een pan en zet deze op het fornuis en voeg alle ingrediënten toe en roer alles goed door elkaar en roer goed zodat er geen klontjes ontstaan.

17) Breng de saus aan de kook en laar deze ongeveer 10 minuten zachtjes koken. De saus kan pittig zijn door de mosterd, echter dit valt altijd mee op de spareribs.

18) Na 2 uur kunnen de spareribs worden uitgepakt. In de verpakking zit natuurlijk veel vacht wat brandwonden kan opleveren. Ik knip daarom altijd eerst een stukje uit de aluminiumfolie en schud het vocht eerst in een bakje.

19) Leg de spareribs nu voor ongeveer 30 minuten op de barbecue boven het indirecte gedeelte en strijk ze iedere 10 minuten in met de lak saus.

20) Nu is het dan eindelijk tijd om de Iberico Spareribs te proeven en lekker te gaan smullen.

Succes met het maken en veel Grillfun !!!!

Disclaimer: Dit recept is gemaakt in samenwerking met DeVleesboerderij.nl en heb hiervoor hun product gratis mogen ontvangen.

kruiden en specerijen kopen

Print Friendly, PDF & Email

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *