Grillfun logo

Indonesisch stoofvlees van runderlappen uit de Dutch Oven

Indonesisch stoofvlees
  • Voorbereiding
    20 min
  • Bereiding
    3 uur
  • Porties
    4
banner inamood

Een geweldig gerecht met runderlappen uit de Dutch Oven is toch wel dit Indonesisch stoofvlees. Lekker lang sudderen tot het vlees helemaal uit elkaar valt. Ik serveerde er rijst bij maar je kunt het natuurlijk ook lekker eten bij de friet. Het is een makkelijk gerecht en je hebt niet veel voorbereiding nodig. Je kunt het recept iets meer pit geven door sambal toe te voegen aan het eind. In het recept wordt wel een rode peper toegevoegd maar dit zorgt voor een niet al te pittig stoofvlees.

In een dutch oven koken is iets wat ik meestal doe in de winter of herfst maar dit Indonesisch stoofvlees kun je natuurlijk ook lekker in de zomer of lente maken gezien het niet echt gebonden is aan een seizoen. Een beetje afhankelijk van hoeveel wordt gegeten door iedereen kun je er makkelijk met 6 personen van eten. Je kunt het na de bereiding zelfs weer invriezen door het in een ziplock zakje te doen als het is afgekoeld. Dan kun je er op een later moment nog eens van genieten.

Weber Amersfoort

Dit recept maakte ik voor Kamado Express wat zoals velen weten de webwinkel is van BBQ-shop The Fire Station in Kaatsheuvel. Kamado Express heeft veel recepten speciaal geschreven voor de keramische BBQ en ik voeg daar nu iedere maand als Pitmaster Partner nieuwe recepten aan toe.

houtskoolexpress

Ingrediënten

  • 1 kg runderlappen
  • 150 ml ketjap manis
  • 250 ml water
  • 3 grote uien
  • 6 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 2 stengels citroengras
  • 3 grote vleestomaten
  • 2 stengels lente ui (optioneel)
  • sambal
  • snufje komijn
  • 1/2 centimeter gember
  • bakboter
  • zout en versgemalen peper

  Benodigdheden

  • kamado
  • dutch oven
  • kom
  • snijplank
  • mes
  • eetlepel
  • weegschaal
  • maatbeker
  • pollepel
  • rasp
  • knoflookpers
Indonesisch stoofvlees is heerlijk uit de dutch oven en zo makkelijk om te bereiden. Je hebt alleen een dutch oven nodig voor op de BBQ!

    RECEPT INSTRUCTIES

    Stap 1
    runderlappen stoven

    Voorbereiding

    1. Haal de runderlappen uit de koeling en snijd het vlees in blokken van ongeveer 2 á 3 centimeter.
    2. Pel de uien en de knoflook en snijd de uien in blokjes, snijd de rode peper in ringen en laat de zaadjes zitten.
    3. Snijd vervolgens de vleestomaten in blokjes en de stengels citroengras midden door in de lengte.

    Stap 2
    Indonesisch stoofvlees dutch oven

    Bereiding Indonesisch stoofvlees

    1. Maak je kamado aan door de kolenmand geheel te vullen met houtskool. Voeg twee wokkels toe en maak deze aan. Zet alle schuiven geheel open en plaats de ring waar je normaal de plate setters oplegt in de bovenste positie zodat je een Dutch Oven kunt plaatsen. Heeft jou BBQ deze functie niet, dan kun je de Dutch Oven ook op het rooster plaatsen.
    2. Sluit de deksel en laat de kamado op temperatuur komen van rond de 180 graden.
    3. Smelt een klont boter in de Dutch Oven en wacht tot de boter heet is. Voeg vervolgens het vlees toe en bak de runderblokjes voor een aantal minuten tot het vlees rondom bruin is.
    4. Haal het vlees uit de Dutch Oven en voeg de ui en de rode peper toe aan het vet. Bak de ui en rode peper voor een aantal minuten tot de ui glazig is.
    5. Pers daarna de knoflook teentjes uit boven de uien en rasp de gember. Voeg vervolgens het vlees, de tomaten blokjes en komijn toe en roer alles goed door elkaar.
    6. Als laatste schenk je het water en de ketjap toe en leg je het citroengras erbij na het roeren.
    7. Breng het geheel aan de kook en probeer de temperatuur van de kamado rond de 150 graden te krijgen zodat het geheel niet te hard blijft koken.
    8. Plaats de deksel op de Dutch Oven en sluit de deksel voor 2,5 uur.
    9. Verwijder hierna de deksel van de Dutch Oven en controleer of de dikte van de saus naar wens is.
    10. Mocht de saus te dun zijn naar jou wens dan kun je saus nog even inkoken met de deksel open van de Dutch Oven. Nu is het tijd om de saus te proeven en te controleren of hij mooi op smaak is. Voeg eventueel nog een beetje sambal toe voor meer pit en zout en versgemalen peper tot de smaak perfect is voor jou.
    11. Garneer het stoofvlees met bosui en serveer er witte rijst bij.

    Succes met de bereiding en veel Grillfun!

    Disclaimer

    Dit recept is gesponsord door Kamado Express en The Fire Station, de kamado winkel uit Kaatsheuvel.

    Recipe Reviews

    • Justindixx

      5 sterren
      Goooooooood fkingggg fooooooddd das alles wak erover kan zeggen!!!^.^

      • Grillfun

        haha bedankt Justin!

    • De Swart

      5 sterren
      Super!!
      Ik heb het vlees op het gietijzeren rooster gebakken ipv in de dutch oven.

      • Grillfun

        Ja dat is ook super Koen!

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Rating recept