Weber BBQ RECEPTEN       OFYR RECEPTEN       BIER-SPIJS COMBINATIES       SEIZOENSRECEPTEN       BBQ TIPS EN TRICKS

Beenham met Honing Mosterd saus
BBQ-Recepten,  Kampvuur Recepten

Kampvuur Beenham met Honing Mosterd saus

Het is weer tijd voor een recept wat ons terug brengt naar de basis. Deze beenham met honing mosterd saus heb ik namelijk gegaard boven een kampvuur. Wat krijg je dan een heerlijke dag in het bos en een kampvuur ham die je terug brengt in de tijd.

Kamado Express

Deze geweldige ham kreeg ik van DeVleesboerderij.nl om eens terug in de tijd gaan om het oerinstinct naar boven te halen. Ik zeg dat dit helemaal gelukt is door een dag samen met mijn zoon lekker in het bos te zitten. Gezellig kletsen over alles wat ons bezig houd en een ham klaar maken in ongeveer 6 uur. Hij mocht natuurlijk het vuur aanmaken want het is natuurlijk helemaal gaaf om het vuur aan te maken met een firesteel. Dit was zo gedaan gezien hij er al redelijk wat ervaring mee heeft. Heb je na het lezen nog vragen laat het mij dan weten want ik beantwoord ze graag.

Ingrediënten

 • Ham met been
 • 4 liter water
 • 120 g zeezout
 • 120 g bruine bastaardsuiker
 • 2 eetlepels mosterdzaad
 • 12 teentjes knoflook
 • 1 grote ui
 • bosjes verse tijm
 • bosje verse rozemarijn

Ingrediënten mosterd saus

 • 4 eetlepels scherpe mosterd
 • 8 eetlepels honing
 • 4 eetlepels olijfolie

Benodigdheden

 • kampvuur en genoeg droog hout
 • snijplanken
 • zip-lock zak of grote kom
 • kom voor de saus
 • eetlepel
 • mes
 • maatbeker
 • weegschaal
 • mopkwast
kampvuur

Voorbereiding

1) Je begint ongeveer 24 uur voordat je de ham gaat bereiden, met de brine. De ham die ik gebruikte was ongeveer 4 kg, het kan zijn dat je minder nodig hebt dan de hoeveelheid van het recept.

2) Neem een grote kom of zoals ik gedaan heb een zip-lock zak van 6 liter.

3) Leg de ham in de zip-lock zak en daarna in een kom met bijvoorbeeld een handdoek er tussen zodat de ham recht blijft staan.

4) Neem een kom en voeg hierin alle ingrediënten voor de brine en roer alles goed door elkaar. Schil vooraf de knoflook en sla deze eventueel kapot.

5) Schenk het mengsel bij de ham en let goed op dat de zip-lock zak niet omvalt gezien je keuken anders helemaal onder de brine zit. Natuurlijk heb ik deze ervaring niet opgedaan tijdens het maken van dit recept 🙂

6) Plaats de ham terug in de koeling voor ongeveer 24 uur.

Beenham kampvuur

Kampvuur Beenham

Weber Original Store Amersfoort

7) Natuurlijk kun je dit gerecht ook op de barbecue maken maar houd dan de temperaturen aan zoals beschreven of kijk voor de barbecue versie van mijn gerecht op de website van DeVleesboerderij.nl, klik “Beenham met honing mosterd saus

8) Haal de ham uit de koeling en dep deze droog met keukenpapier. Doe dit ongeveer een uur voordat je gaat beginnen zodat de ham al een beetje kan wennen aan de omgevingstemperatuur.

9) Nu komt het belangrijkste maak een opstelling om je ham te bereiden boven een kampvuur. Je kunt een vuurschaal nemen en daar hout in stoken of zoals ik gedaan heb op zand. Let wel op, als het droog is kun je dit niet doen gezien het brandgevaar. Tevens is het maken van vuur in veel bossen niet toegestaan. Ik heb dit namelijk gedaan in een privé bos waar het toegestaan is. Natuurlijk had ik ook water naast het vuur staan en een brandblusser.

10) Mijn opstelling bestond uit een lange tak uit het bos die nog vers genoeg was zodat hij niet zou breken tijdens de bereiding. Onder deze tak heb ik een Y vormige tak geplaatst en aan het begin heb ik deze verzwaard met hout. Het begin moet namelijk het gewicht opvangen van de beenham.

11) Nu is het tijd om een vuur te maken op de plaats waar de beenham komt te hangen. Begin hier ongeveer een uur vooraf mee zodat de grond mooi kan opwarmen. Het is belangrijk omdat we naast de beenham straks het vuur gaan maken en niet eronder omdat anders de onderkant van de beenham aanbrand en dat willen we natuurlijk niet.

12) Neem slagerstouw en wikkel deze om het been van de ham en hang deze vervolgens boven het vuur. Gezien het voor mij de eerste keer was heb ik de ham eerst hoog opgehangen met een temperatuur van rond de 100 graden onder de ham. Op deze manier kan de beenham rustig garen.

13) Nu is het tijd om het vuur onder controle te houden en goed op te letten of de beenham niet zwart wordt. Hang liever de beenham te hoog dan te laag. Het is belangrijk dat het vuur naast de beenham is en niet eronder. Ik draaide ook regelmatig aan de ham zodat de warmte op alle plaatsen komt. Het is ook mogelijk om vuur te maken aan beide zijden van de beenham zodat men een betere verdeling krijgt.

14) Bij een kerntemperatuur van rond de 55 graden kwam ik erachter dat de bovenzijde nog heel laag was in temperatuur en de onderzijde hoger. Op dit punt heb ik besloten om de ham weg te halen boven het vuur en deze plat te leggen op een rooster en op deze manier heb ik hem verder gegaard door steeds wat kolen van het hout onder de ham te schuiven.

15) Nu is het ook tijd om de honing mosterd saus te maken door de ingrediënten samen te voegen en iedere 15 minuten de ham in te strijken met een mopkwast.

16) Toen de kerntemperatuur weer mooi gelijk was in de beenham heb ik deze terug gehangen boven het vuur tot een kerntemperatuur van 65 graden. Daarna heb ik de ham even laten rusten voordat we heerlijk konden genieten van een beenham die bereid is boven een kampvuur.

Serveer de ham bijvoorbeeld met asperges, gekookte aardappelen en een lekkere honingmosterdsaus. Ik weet zeker dat het smullen wordt. Wanneer er nog ham over is heb je geluk, maak dan een lekker broodje beenham.

Succes met het maken en veel Grillfun!!!

Disclaimer: 

houtkool express

Dit recept is gemaakt in samenwerking met DeVleesboerderij.nl en heb hiervoor hun producten gratis mogen ontvangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *