Weber BBQ RECEPTEN       OFYR RECEPTEN       BIER-SPIJS COMBINATIES       SEIZOENSRECEPTEN       BBQ TIPS EN TRICKS

kerstkalkoen BBQ
BBQ-Recepten,  Gevogelte Recepten

Kerstkalkoen met gevulde pompoen van de BBQ

Een echte Kerstklassieker maakte ik voor DeVleesboerderij.nl als tweede kerstrecept. De nummer 1 op het gebied van klassieke kerstrecepten is toch echt wel een Kerstkalkoen. In dit complete gerecht neem ik jullie mee met mijn versie van dit klassieke gerecht. Als bijgerecht heb ik een gevulde pompoen gemaakt met gele rijst. De combinatie is echt geweldig, en op deze manier heb je kleur op je tafel plus de heerlijke geur van een gegrilde kalkoen. Het recept is echt foolproof, waardoor het echt niet mis kan gaan! Ik maakte deze maaltijd natuurlijk in de barbecue maar je kunt het ook gewoon in de oven bereiden. Belangrijkste is dat je dezelfde temperaturen aanhoud.

Kamado express

Vaak zie je dat een kalkoen gevuld wordt met een mengsel van gehakt. In dit recept heb ik hiervoor niet gekozen. De reden is vrij simpel, omdat de vulling eerder gaar is dan de kalkoen. Hierdoor wordt het gehaktmengsel droog en dat wil je absoluut niet hebben. Tevens zorgt een gevulde kalkoen er ook voor dat je geen goede luchtstroming hebt door de buikholte van de kalkoen.

Wanneer je een kalkoen besteld bij DeVleesboerderij.nl wordt deze diepgevroren geleverd en niet vers. Het is dus belangrijk dat je op tijd begint met de planning. Een kalkoen kun je het beste ontdooien in de koelkast ongeveer vier dagen voordat deze op de barbecue gaat. De planning om deze kalkoen te bereiden is namelijk 2 dagen ontdooien in de koelkast, één dag in de brine (natte pekel) en nog een dag drogen in de koeling. Op deze manier krijg je het beste resultaat en geen stress.

Het maken van een brine is belangrijk zodat de kalkoen niet droog wordt. Vaak hoor ik van mensen dat ze kalkoen hebben gemaakt met kerst en het vervolgens nooit meer doen omdat deze droog was. De oorzaak is bijna altijd dat ze de kalkoen niet 24 uur in de pekel hebben gelegd. Dit is echt extreem belangrijk omdat een kalkoen niet veel vet heeft en een hele magere vogel is. Wat belangrijk is tijdens het pekelen is dat het zoutpercentage van je pekel 6,25% zout bevat. Wanneer het percentage minder is treed het osmose proces niet op en ligt je kalkoen alleen in bak met zout water.

Ingrediënten brine

  • Hollandse Baby Kalkoen (ongeveer 4 kg)
  • 4 liter water
  • 250 gram zout
  • 10 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 2 citroenen
  • 2 mandarijn
  • 8 teentjes knoflook
  • rode pepers 2 stuks
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 2 takjes verse salie

Ingrediënten vulling

  • grote ui
  • citroen
  • mandarijn
  • 1 takjes verse rozemarijn
  • 1 takje verse salie

Ingrediënten boter

  • 250 gram boter
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 1 takje verse salie
  • 4 teentjes knoflook
  • 1/2 citroen
  • olijfolie
  • zout en versgemalen peper

Ingrediënten pompoen

  • 2 oranje pompoenen
  • 500 gram gele rijst
  • 2 bosui
  • 200 gram feta
  • hand vol pecannoten
  • hand vol rozijnen

Benodigdheden

brine 1
brine 2

Voorbereiding Kerstkalkoen BBQ

  1. Zet een pan met 1 liter water op het vuur en voeg wanneer het water kookt alle ingrediënten voor de brine toe.
  2. Laat dit even drie minuten koken zodat het zout en de suiker kan oplossen.
  3. Voeg drie liter koud water toe aan de brine of 3 kg ijsklontjes om de brine af te laten koelen. Het is belangrijk dat de brine op kamertemperatuur is en laat eventueel verder afkoelen.
  4. Neem een emmer of bak en schenk hierin de afgekoelde brine en plaats de kalkoen erin. Zorg ervoor dat de gehele kalkoen is ondergedompeld in de brine.
  5. Plaats deze terug in de koeling voor 24 uur.
  6. Haal na de 24 uur de kalkoen uit de brine en droog deze af met keukenpapier.
  7. Leg de kalkoen op een schaal en plaats deze terug in de koeling voor 24 uur. Op deze manier krijg je een krokante huid.
  8. Haal de boter uit de koeling en laat deze op kamertemperatuur komen.
  9. Haal de blaadjes van de salie en naalden van de rozemarijn van de takjes af en snipper ze fijn met een mes.
  10. Voeg deze in een kom samen met de boter en pers er vier teentjes knoflook bij.
  11. Schenk er een scheut olijfolie bij en het sap van een halve citroen.
  12. Meng alles goed door elkaar tot je een samenhangend geheel krijgt dat weer lijkt op boter.
  13. Maak het vel van de borst voorzichtig los met je vingers tot helemaal achterin de kalkoen.
  14. Stop ongeveer de helft van de boter erin en wrijf deze over de hele borst van de kalkoen. Gebruik de rest van de boter om de kalkoen ermee in te smeren.
  15. Snijd vervolgens de citroen en mandarijn voor de vulling door de helft.
  16. Pel de ui en snijd deze in vieren.
  17. Vul de buik van de kalkoen met de citroen, mandarijn, ui, rozemarijn en de salie.
  18. Bind de twee poten van de kalkoen samen met een stuk slagerstouw maar blokkeer niet de opening gezien het belangrijk is voor de doorstroming van de lucht.
  19. De kalkoen kun je weer terug in de koeling plaatsen maar ik zou het vullen en insmeren doen 2 uur voordat de kalkoen op de barbecue gaat en dan buiten de koeling op kamertemperatuur laten komen.
kerstkalkoen met boter

Voorbereiding gevulde pompoen

Weber Original Store Amersfoort

  1. Snijd de bovenkant van de pompoen eraf en bewaar deze als deksel.
  2. Verwijder met een lepel de zaden en draden in de pompoen en gooi deze weg.
  3. Kook in de tussen tijd de rijst gaar in kokend water.
  4. Snijd de bosui in ringen, de feta kaas in blokjes en de pecannoten in kleine stukjes. Deze zorgen straks voor een lekkere bite in je gerecht.
  5. Neem een kom en schud hierin de rijst met alle gesneden ingrediënten en roer alles goed door elkaar. Vergeet niet om de rozijnen toe te voegen.
  6. Vul met dit mengsel de pompoen en plaats de deksel erop. Wanneer de pompoen niet stabiel blijft staan kun je een stukje van de onderzijde eraf snijden. Het is namelijk belangrijk dat deze niet omvalt in de barbecue.
kalkoen op de summit

Bereiding Kerstkalkoen met gevulde pompoen op de BBQ

  1. Maak ten eerste de barbecue aan en zorg voor een indirecte zone om te kunnen grillen met een keteltemperatuur van tussen de 170 en 180 graden. Ik maakte gebruik van de Weber Summit waardoor ik een groot grill oppervlak heb door de difuserplate. Hierdoor kon ik dit hele gerecht maken inclusief de pompoenen op één barbecue.
  2. Leg de kalkoen boven het indirecte gedeelte van de barbecue en voorzie de borst van een kerntemperatuurmeter. Let goed op dat je geen bot raakt want dan kan de temperatuur afwijken.
  3. Sluit de deksel, en nu is het wachten. De bereiding van de kalkoen duurt ongeveer tussen de 2,5 en 3 uur.
  4. Plaats de gevulde pompoenen ongeveer een uur voordat de kalkoen klaar is in de barbecue boven het indirecte gedeelte.
  5. Sluit de deksel en wacht dat de kerntemperatuur van de kalkoen 73 graden is.
  6. Haal de kalkoen uit de barbecue en laat deze ongeveer 20 minuten rusten onder een theedoek. Wanneer er iets mis gaat met de timing kun je de kalkoen ook in een heteluchtoven plaatsen die ingesteld staat op 70 graden. Op deze manier gaart de kalkoen niet verder door en heb je geen kwaliteitsverlies.
  7. Serveer de kerstkalkoen van de BBQ samen met de gevulde pompoenen op tafel. Op deze manier heb je een geweldig kerstdiner dat je helemaal hebt gemaakt op de barbecue.

Succes met het maken, groetjes Grillfun

kerstkalkoen aansnijden

Disclaimer

Dit recept is gesponsord door DeVleesboerderij.nl, wat zoals velen weten mijn huisslager is. Bedankt voor het mooie stuk vlees.

kruiden en specerijen kopen

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *