Grillfun logo

Kipcocktail van gerookte kipfilet met mandarijntjes

gerookte kipfilet kipcocktail
 • Voorbereiding
  20 min
 • Bereiding
  3 uur
 • Porties
  4
inamood acties

Bij ons is het min of meer traditie om met kerstmis een kipcocktail te eten als voorgerecht. Nu dacht ik, laten we hier een barbecue tintje aangeven door de kipfilet niet te koken in bouillon maar te roken op de barbecue. Op deze manier krijg je een lekkere kipcocktail met gerookte kipfilet. Het is weer net even iets anders door de subtiele rooksmaak die je toevoegt aan het recept. Het is natuurlijk ook super gaaf om een compleet drie of viergangen diner te verzorgen vanaf de barbecue.

Tijdens het roken van de kipfilet zal het jou opvallen dat op een gegeven moment bij een kerntemperatuur van rond de 65 graden het lijkt op deze niet meer oploopt. Dat is correct, geen stress dat de temperatuurmeter defect is. Dit noemen we ook wel de zone en het duurt even voordat de temperatuur verder zal stijgen. Bij mij duurde het ongeveer 2,5 uur voordat de kipfilet een kerntemperatuur had bereikt van 73 graden.

Weber Amersfoort

Het onderstaande recept is voldoende voor 4 personen. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoe groot de glazen zijn waarin je het gaat serveren. Zelf had ik twee kipfilets gerookt en dat was voldoende voor 3 personen. Maak dus liever wat meer gerookte kipfilet zodat je voldoende hebt voor iedereen. Na het gebruik kun je gerookte kipfilet ook lekker gebruiken voor op brood of voor in een salade.

Ben je opzoek naar inspiratie voor kerstrecepten? Klik dan eens op deze link “kerstrecepten

Dit recept maakte ik voor Kamado Express wat zoals velen weten de webwinkel is van BBQ-shop The Fire Station in Kaatsheuvel. Kamado Express heeft veel recepten speciaal geschreven voor de keramische BBQ en ik voeg daar nu iedere maand als Pitmaster Partner nieuwe recepten aan toe.

houtskoolexpress

  Ingrediënten

 • 3 kipfilets
 • 100 gram Allbrine
 • klein zakje ijsbergsla
 • 1 liter water
 • 4 eetlepels mayonaise
 • 3 eetlepels ketchup
 • 4 eetlepels Griekse yoghurt
 • 1 blik mandarijntjes
 • verse bieslook
 • verse platte peterselie
 • versgemalen peper

  Benodigdheden

Er zijn velen die gerookte kipfilet maken op de BBQ voor op het brood. Wat dacht je ervan om er eens een kipcocktail mee te maken?

  RECEPT INSTRUCTIES

  Stap 1
  kipfilet roken

  Voorbereiding

  1. Neem een pan met 1 liter water en breng deze aan de kook met de 100 gram Allbrine. Laat het ongeveer 5 minuten koken tot al het zout is opgelost.
  2. Laat de pekel afkoelen tot een temperatuur van onder de 7 graden. Je kunt dit buiten doen of een dag van te voren maken en nog even verder terug koelen in de koelkast.
  3. Maak de kipfilet schoon en leg deze in de pekel. Dek af, en plaats de kip in de pekel terug in de koeling voor een uur.
  4. Haal de kipfilet uit de pan en spoel deze af onder de koude kraan.
  5. Leg de kipfilet op een rekje en laat deze even drogen in de koeling tot de barbecue op temperatuur is.
  6. Neem een kom en voeg hierin de mayonaise, ketchup en Griekse yoghurt.
  7. Snipper de bieslook en peterselie en meng deze samen met de saus. Breng eventueel verder op smaak met versgemalen peper. Zout kun je eventueel later toevoegen wanneer de gerookte kipfilet is toegevoegd. Zet de saus afgedekt in de koeling tot dat je de gerookte kipfilet gaat toevoegen.

  Stap 2
  gerookte kip

  Bereiding gerookte kipcocktail

  1. Maak je kamado aan door één kolenmand geheel te vullen met houtskool.  Voeg een wokkel toe en maak deze aan. Zet alle schuiven geheel open en leg na ongeveer 5 minuten 3 chunks van rookhout op de kolen. Plaats de plate setters gezien we indirect gaan barbecueën. Plaats het rooster in de kamado en sluit de deksel tot een temperatuur is bereikt van tussen de 100 en 110 graden op het rooster.
  2. Zorg ervoor dat je grilrooster goed schoon is om er even voor het grillen met een doekje met zonnebloemolie overheen te gaan.
  3. Leg de kipfilet op het rooster en voorzie eentje van een kerntemperatuurmeter. Stel de temperatuur van de meter in op 73 graden en sluit de deksel.
  4. Haal de kipfilet van de barbecue als de gewenste kerntemperatuur is bereikt. Dit kan ongeveer 2,5 uur duren.
  5. Laat de kipfilet geheel afkoelen en snijd de kipfilet hierna in blokjes.
  6. Haal de saus uit de koeling en meng de saus samen met de blokjes kipfilet.
  7. Snijd de mandarijntjes door de helft en voeg deze toe aan het mengsel. Houd een aantal mandarijntjes apart voor de garnering. Proef het mengsel en breng eventueel verder op smaak met zout en versgemalen peper.
  8. Vul de glazen met een laagje ijsbergsla en het kipmengsel. Maak het af met een mandarijntje en een beetje bieslook. Je kunt het nu direct serveren of in de koeling zetten voor later.

  Succes met het maken, groetjes Grillfun

  Disclaimer

  Dit recept is gesponsord door Kamado Express en The Fire Station, de kamado winkel uit Kaatsheuvel.

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  Rating recept
  error: Content is protected !!