Grillfun logo

Kruidige achtermuis van het spit

achtermuis
 • Voorbereiding
  20 min
 • Bereiding
  1,5 uur
 • Porties
  6
banner inamood

Een groot stuk vlees op de barbecue bereiden is voor mij altijd een feest. Dit keer een giga achtermuis van bijna 3 kg. Voor dit recept kun je naast achtermuis natuurlijk ook gewoon rosbief gebruiken. Rosbief wordt namelijk gesneden uit de achtermuis. Echter wanneer je genoeg eters op bezoek krijgt is het super om een hele achtermuis te bereiden. Je hebt niet veel nodig en de voorbereiding is zo gedaan. De barbecue doet de rest voor jou!

Dit recept heb ik gemaakt op de Weber Genesis II gasbarbecue in combinatie met het spit. Wanneer je geen spit hebt kun je natuurlijk de achtermuis eerst indirect garen en daarna even heet af grillen boven directe hitte. Maar net zoals met andere stukken vlees kun je het vlees op diverse manieren bereiden op een barbecue. Een ander super lekker recept om te bereiden met een spit is naast gegrilde kip natuurlijk porchetta

Weber Amersfoort

tijdens de bereiding van dit recept gebruikte ik een plancha die ik legde op de flavorizer bars. Op deze manier creëer je een indirecte zone onder het spit. Wanneer je geen plancha hebt zet je gewoon de buitenste branders aan. Het bijgerecht kun je dan maken in een skillet. Het bijgerecht is heel basic in de vorm van gebakken aardappelen met groenten. Je kunt natuurlijk alle groenten gebruiken die jezelf lekker vindt. Dek bijvoorbeeld aan groene asperges, cherrytomaten of aubergines. 

Dit recept maakte ik voor de Weber Original Store & Grill Academy wat zoals velen weten de Weber winkel is van Nederland in Amersfoort. Ik voeg iedere maand als Pitmaster Partner nieuwe recepten toe aan hun website!

houtskoolexpress

Ingrediënten

 • 2-3 kg achtermuis
 • 2 teentjes knoflook
 • chilivlokken
 • verse rozemarijn
 • verse tijm
 • 1 kg vastkokende aardappelen die je kunt bakken met schil
 • 1 ui
 • zout en versgemalen peper
 • 1 rode paprika
 • 1 courgette

  Benodigdheden

Wat dacht je van een achtermuis van meer dan 2 kg van de BBQ bereid op een spit? Ja echt wel die is zo lekker en ideaal voor grotere groepen!

  RECEPT INSTRUCTIES

  Stap 1
  rosbief gas bbq

  Voorbereiding

  1. Maak de achtermuis schoon door resten vlies te verwijderen.
  2. Verwijder de blaadjes van de rozemarijn en de tijm en pel de knoflook. Snijd de kruiden met de knoflook vervolgens fijn.
  3. Schenk een beetje olijfolie op de achtermuis en wrijf het vlees in. Breng het vlees op smaak met de kruiden, zout en versgemalen peper. Strooi er als laatste chilivlokken over. Dek het vlees goed af en plaats in de koeling voor minimaal 2 uur.
  4. Pel de ui en snijd de ui vervolgens door de helft en dan in ringen. Borstel de aardappelen schoon en snijd de aardappelen in blokjes. Was de aardappelen even onder de kraan.
  5. Maak de paprika schoon door de zaadlijsten te verwijderen en snijd in repen.
  6. Snijd de courgette als laatste in drie plakken en daarna in blokjes.

  Stap 2
  achtermuis genesis II

  Bereiding achtermuis

  1. Haal de achtermuis ongeveer een uur voor de bereiding uit de koeling. Plaats één haak op het spit en rijg het vlees aan het spit. Zorg ervoor dat het vlees in het midden van het spit zit. Controleer dit op de barbecue en plaat de anders haak. Draai de haken vast met de vleugelmoeren zodat het vlees goed vast zit.
  2. Verwijder de roosters van de barbecue en plaats de plancha op de flavorizer bars. Zet de branders onder de plancha aan en regel de temperatuur van de barbecue naar 150 graden.
  3. Schenk olijfolie op de plancha en wacht tot deze heet is. Leg vervolgens de aardappelen op de plancha en breng ze op smaak met zout, tijm en versgemalen peper.
  4. Plaats vervolgens het spit in de houder met de achtermuis boven de plancha. Zet het spit aan en controleer of het spit zonder problemen kan ronddraaien. Verplaats anders de aardappelen naar voren zodat de achtermuis voldoende plek heeft om te draaien. Sluit de deksel van de barbecue en roer regelmatig door de aardappelen zodat alle zijden mooi bruin worden. Na 30 minuten kunnen de uien worden toegevoegd aan de aardappelen.
  5. Na een uur kun je controleren of het vlees een kerntemperatuur heeft van 46 graden. Sluit de deksel en wacht nog even als deze temperatuur nog niet bereikt is.
  6. Verwijder de plancha en zet de branders op de maximale stand en grill het vlees vervolgens tot een kerntemperatuur van 56 graden.
  7. Haal de achtermuis van de barbecue en laat het vlees rusten onder een schone theedoek of aluminiumfolie. Plaats de plancha terug op de branders en bak de aardappelen samen met paprika door deze toe te voegen. Wacht even 5 minuten en voeg de courgette toe.

  Snijd het vlees en serveer samen met de aardappelen met groenten. Succes met de bereiding en veel Grillfun!

  Disclaimer

  Dit recept is gesponsord door de Weber Original Store & Grill Academy uit Amersfoort.

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  Rating recept