BBQ RECEPTEN       BIER-SPIJS COMBINATIES       SEIZOENSRECEPTEN       KAMPVUUR RECEPTEN       BBQ TIPS EN TRICKS

Top Sirloin Steak
BBQ-Recepten,  Rundvlees Recepten

Kruidige Top Sirloin Steak van de BBQ

Damn deze Top Sirloin Steak was weer genieten! Persoonlijk ben ik gek op een goeie steak van de BBQ. Ze zijn makkelijk te bereiden en het gaat eigenlijk nooit fout. Wanneer je een steak koopt let dan vooral op de dikte. Koop liever 1 steak waar je met het hele gezin van kan eten dan vier dunne steaks. Zelf kijk ik altijd of de steak een minimale dikte heeft van 2 à 3 centimeter. Je hebt namelijk bij een dunne steak veel minder speling met de kerntemperatuur. Voordat je het in de gaten hebt zit je al op de gewenste kerntemperatuur. Wil iemand graag een stuk welldone wat ik me eigenlijk niet kan voorstellen is het totaal geen probleem. Snijd er een stuk af en leg deze dan na het rusten even terug op de barbecue boven directe hitte.

Kamado express


Wat is nu eigenlijk een sirloin steak?

De sirloin steak is een biefstuk gesneden vanaf een lagere positie van de ribben. De steaks horen bij de klasse premium steaks en de sirloin steak is hier de goedkoopste van. Waarom is de sirloin steak het goedkoopste van de premium steaks? Dit is omdat dit stuk in vergelijk met de andere het taaiste stuk is. Laat het woord taai je niet afschrikken want het is een geweldige steak die je super eenvoudig op de barbecue kunt bereiden en op deze manier je gasten een geweldig stuk vlees laat proeven.

kruiden en specerijen kopen

Ingrediënten

Benodigdheden

 • barbecue met deksel
 • barbecue tang
 • kerntemperatuurmeter
 • snijplank
 • mes
 • slagerstouw
Sirlion Steak 1
sirlion steak 2
sirlion steak 3
sirlion steak 4

Voorbereiding

Weber Original Store Amersfoort
 1. Haal de sirloin steak ongeveer een uur voor de bereiding uit de koeling en verwijder het vet aan de bovenzijde van het vlees. Dit is een keuze die je zelf kan maken gezien in het vet natuurlijk ook veel smaak zit. Omdat mijn vrouw er niet zo’n fan van is heb ik het vet dit keer verwijderd voor de bereiding. Laat het het vet erop zitten snijd het dan kruiselings in.
 2. Breng de sirloin steak op smaak met de dry rub. Ik gebruikte dit keer de Spanish Delight van Norubbish die verkrijgbaar is bij diverse barbecue winkels zoals de Weber Original Store.
 3. Neem het slagerstouw en knip er drie lengtes van die ongeveer 20 centimeter lang zijn. Leg deze onder de sirloin steak en besprenkel de takjes tijm en rozemarijn met een beetje olijfolie en leg ze hierna op de steak. Knoop het slagerstouw over de kruiden dicht.
voorbereiding weber
steak op de master touch
complete gerecht op de weber

Bereiding Sirloin Steak

 1. Maak de barbecue aan en zorg voor twee temperatuur zones om direct en indirect te kunnen grillen met een keteltemperatuur van rond de 150 graden. Dit keer heb ik de Weber kolenmandjes gevuld en deze geplaatst aan de zijkanten van de barbecue zodat je in het midden een indirecte zone hebt.
 2. Leg de sirlion steak boven het indirecte gedeelte van de barbecue en voeg eventueel rookhout toe aan de kolen. Voorzien de sirloin steak van een kerntemperatuurmeter en sluit de deksel. Het duurt ongeveer een uur voordat het vlees op de juiste temperatuur is van 54 graden.
 3. Zelf haal ik het vlees eraf bij een kerntemperatuur van 48 graden en zet vervolgens de onderste luchtschuif open en plaats de kolenmandjes in het midden. Wacht even tot de kolen goed zijn en grill de steak aan iedere zijde voor ongeveer 1 minuut.
 4. Laat het vlees nu even 10 minuten rusten onder een theedoek of losjes onder aluminiumfolie.
 5. Neem een mooie plank en serveer hier het vlees op met bijvoorbeeld gegrilde aardappelen of gevulde aardappelen en gegrilde groenten.
Wat een geweldig stuk vlees is de Top Sirloin Steak die valt onder de premium steaks van een rund. Super eenvoudig te bereiden als je de tips volgt!
Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *