Weber BBQ RECEPTEN       OFYR RECEPTEN       BIER-SPIJS COMBINATIES       SEIZOENSRECEPTEN       BBQ TIPS EN TRICKS

Lamsbout uit de houtoven met zoete aardappelen en pompoen
BBQ-Recepten,  Lamsvlees Recepten

Lamsbout uit de houtoven met zoete aardappelen

Lamsbout uit de houtoven is toch echt wel een fantastisch gerecht en zeker als je het maakt op een schaal vol met groenten zodat je een complete maaltijd hebt uit de houtoven. Je hebt wat voorbereiding nodig maar dan kun je zorgeloos uren doorbrengen met je gasten.

Kamado Express

Een aantal jaren geleden toen we Jamie Oliver vaker op TV zagen zag ik hem lamsbout maken in de houtoven. Ik dacht dat wil ik ook en een paar jaar later heb ik mijn eigen houtoven gekocht. Het is echt een geweldige manier om eten te bereiden in een hout gestookte oven. Helaas heb ik deze het afgelopen jaar bijna niet gebruikt omdat ik te druk was met de barbecue. In 2019 komt hier verandering in en ga ik meer recepten plaatsen die je kunt maken in de pizzaoven of houtoven.

Later heb ik het recept gevonden in één van zijn boeken en kwam hierdoor op het idee om mijn variant eens te maken van dit heerlijke gerecht wat je ook kunt maken in de barbecue of in de oven lekker binnen.

Het is ook een mooie gerecht om te maken tijdens de feestdagen met een heerlijk glas rode wijn of een speciaal bier wat je onder in het recept kunt vinden. 

Een ander super lekker gerecht met lam is toch wel de Lamsrack van de BBQ met kruidenkorst die ook te vinden in op mijn website.

Ingrediënten Lamsbout

 • 2 kg lamsbout zonder been
 • 2 el korianderzaad
 • verse tijm en rozemarijn
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 el komijnzaad
 • ¼ citroen
 • 2 el venkelzaad
 • 2 el anijszaad
 • zout en versgemalen peper

Ingrediënten Groenten

 • ½ pompoen
 • 500 g nieuwe aardappelen
 • 500 g zoete aardappelen
 • 3 sjalotten
 • 1 citroen
 • 4 teentjes knoflook
 • handvol gedroogde abrikozen
 • handvol verse cranberries
 • zout en versgemalen peper
 • 1 granaatappel

Benodigdheden

 • pizza Oven
 • skillet
 • genoeg hout + aanmaakhout
 • mes
 • snijplanken
 • glaswater
Lamsbout

Voorbereiding Lamsbout

1) Neem het vlees uit de koeling.

2) Kerf met een scherp mes de lamsbout op een aantal plekken in tot het bot (op 8 plaatsen). Hier gaan we ingrediënten in stoppen zodat het vlees een mooie smaak krijgt.

3) Hak de tijm samen met de rozemarijn fijn en meng ze in een kom met de diverse kruiden. Roer de kruiden goed door elkaar en stop een beetje van dit mengsel in de openingen die je hebt gemaakt.

4) Pel de knoflook en snijd deze in ongeveer 8 stukken.

5) Neem de citroen en snijd het vruchtvlees uit de schil en snijd deze ook in 8 partjes.

6) Vul de openingen met een stukje citroen en een stukje knoflook en doe er nog een beetje rozemarijn bij.

7) Schenk een beetje olijfolie over de lamsbout en bestrooi deze met de kruiden en wrijf de bout helemaal in.

8) Leg de bout nu minimaal een halve dag afgedekt in de koeling voordat je hem gaat bereiden.

Voorbereiding Groenten

Weber Original Store Amersfoort

1) Snijd de nieuwe aardappelen door de helft en schil de zoete aardappelen en snijd deze in blokjes. Was de aardappelen even onder de kraan.

2) Verwijder de schil van de halve pompoen en snijd deze in repen van ongeveer 1 cm dik. Op deze manier krijg je variatie in verschillende vormen waardoor het gerecht er net iets mooier uitkomt.

3) Pel de knoflook en snipper ze fijn of maak ze plat en verwijder ze voor het opdienen.

4) Schil de sjalotten en snijd ze door de helft samen met de abrikozen.

5) Snijd de citroen in vier partjes.

6) Neem een grote skillet en leg hierin alle ingrediënten en vergeet de cranberries niet.

7) Voeg een flinke scheut olijfolie toe en hussel alles goed door elkaar.

8) Kruid het geheel met zout en versgemalen peper en leg nu de lamsbout boven op de groenten en schenk er één glas water bij.

9) Dek het geheel af met aluminiumfolie.

Houtoven aanmaken

Bereiding

1) Maak de houtoven ruim een uur van te voren aan en laat hem langzaam om temperatuur komen. Zeker gezien het momenteel koud is heb je kans dat hij gaat barsten als je hem opeens heel snel opstookt. Zeker als je hem niet vaak gebruikt.

2) Het doel is om een temperatuur te krijgen in de dome van rond de 180 graden. Heb je geen houtoven dan kun je dit gerecht gewoon in de oven zetten op 180 graden en daarin het recept bereiden. Wanneer je een barbecue hebt, zet de skillet in de barbecue boven indirecte hitte met een temperatuur van 180 graden. Volg verder onderstaande stappen!

3) Plaats de skillet in de houtoven aan de zijkant van de dome zodat deze niet in contact staat met de directe hitte van het vuur. Plaats vooraf een kerntemperatuurmeter in de lamsbout en laat het geheel afgedekt onder aluminiumfolie tot de lamsbout een kerntemperatuur heeft van 50 graden. Dit duurt ongeveer 2,5 uur.

4) Verwijder bij 50 graden de aluminiumfolie en je kunt ervoor zorgen dat voor heel even er een vlam is die over de bovenkant gaat van de dome zodat de lamsbout bruin kan worden aan de bovenkant. Draai hierna de lamsbout om voor de andere zijde en plaats opnieuw de kerntemperatuurmeter en wacht tot de kerntemperatuur tussen de 60 en 65 graden is.

Heerlijk lamsbout bij het vuur

Tip

5) Gebruik je een houtoven? Dan is het nu heel belangrijk dat er geen grote vlam meer in de houtoven is gezien je vlees anders aanbrand. Verwijder hiervoor grote stukken hout en zorg dat er een beetje vuur is aan de zijkant. De houtoven heeft nu voldoende warmte opgebouwd om de lamsbout na de juiste kerntemperatuur te krijgen. Het is namelijk nu de bedoeling dat de groenten gaar worden tijdens deze fase. Het is namelijk aan te raden om de skillet nu in het midden van de houtoven te zetten zodat de groenten goed gaar kunnen worden.

6) Haal de skillet uit de oven bij de juiste kerntemperatuur van tussen de 60 en 65 graden. Zelf heb ik hem eruit gehaald bij 60 graden.

7) Neem een groot schaal en leg hierom de groenten en snijd de lamsbout eventueel alvast in mooie repen of leg de hele lamsbout op de groenten.

8) Snijd de granaatappel door de helft en verwijder de vruchtjes en strooi deze over het gerecht.

9) Nu is het dan tijd om lekker te gaan eten en serveer er een lekkere saus bij zoals knoflook of tzatziki saus.

Bier: Ben je opzoek naar een passend bier bij dit gerecht? Denk dan eens aan Frontaal Freehand van een brouwerij uit de stad Breda waar ik woon. Het is een heerlijk bier dat perfect past bij dit gerecht. Wil je gaan voor een donker bier met iets meer pit denk dan aan Bax Koudvuur wat een porter is met rook mout. Beide bieren paste perfect bij het gerecht en wederom met dank aan Beerwulf.com

Succes met het maken en veel Grillfun !!!!

Lamsbout uit de houtoven

Disclaimer: 

houtkool express

Dit recept is gemaakt in samenwerking met Devleesboerderij.nl en Beerwulf.com en heb hiervoor hun product gratis mogen ontvangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *