Lamshaasjes van de BBQ met witte asperges en Dragonsaus

lamshaasjes BBQ
  • Voorbereiding
    20 min
  • Bereiding
    50 min
  • Porties
    4

Er is weer een super combinatie ontstaan met dit gerecht. Lamshaasjes van de bbq met witte asperges en dragonsaus en gebakken krieltjes. Een heerlijk lente / zomergerecht waar je van kan genieten met of zonder een goed glas wijn. Het gerecht maakte ik weer van mijn huisslager De Vleesboerij.

kamado express

Ik moet bekennen dat dit de eerste keer was dat ik lamshaasjes bereidde op de BBQ en zelfs gegeten heb. Hierdoor heb ik eerst getest met smaken en kruiden om zo tot dit gerecht te komen. Na wat brainstormen kwamen wij op dit geweldige idee. Kruid de lamshaas niet te sterk, omdat je dit mooie stukje vlees zoveel mogelijk puur wilt proeven. Na de bereiding en de eerste hap was ik verkocht, en ga dit recept zeker vaker bereiden tijdens het aspergeseizoen. Soms heb je gewoon niet veel meer nodig dan een aantal mooie producten en een goed stuk vlees. Dit is zo’n recept wat mooi in balans is, en door de combinatie met de sauvignon blank heb je een mooie balans van wijn en spijs. 

Weber Amersfoort

Lamshaas

De Lamshaas is het meest zachte stukje vlees van een lam. Het vlees is een dun langwerpig stuk vlees dat uit de rug van het lam wordt gesneden. Lamshaas zit aan de binnenzijde van het karkas waar de ribben aan de wervelkolom vastzitten. Bereid het vlees bij voorkeur rosé en het is super mals. Naast dit recept is lamshaas ook ideaal om te verwerken in een heerlijke salade. Dit is iets wat ik de volgende keer ga proberen. 

Bricknic

Bij dit gerecht heb ik de asperges gegaard in een romertopf van het bedrijf Bricknic. Deze romertopf kan tegen de hitte van de barbecue. Je kunt hem zelfs rechtstreeks in het vuur leggen. Eerst heb ik hem een uur gevuld met water en daarna de asperges erin gegaard. Het is weer eens wat anders om je eten in te bereiden en moet zeggen dat het geweldig werkt. Je kunt natuurlijk ook de asperges garen in aluminiumfolie als je geen romertopf hebt. 

houtskoolexpress

  Ingrediënten

  • 500 gram Lamshaasjes
  • bosjes verse tijm
  • bosje verse rozemarijn
  • zout en versgemalen peper
  • 500 gram krieltjes
  • witte asperges
  • klontjes roomboter
  • witte wijn

  Ingrediënten dragonsaus

  • bosjes verse dragon
  • 100 ml witte wijn
  • 200 ml kookroom
  • 2 sjalotten
  • zout en versgemalen peper

  Benodigdheden

Lamshaasjes van de BBQ met witte asperges, dragonsaus en een goed glas wijn klinkt voor mij als een geweldig zomer / lente recept. Check het snel!

RECEPT INSTRUCTIES

Stap 1
lamshaasjes gekruid

Voorbereiding  

  1. Haal ten eerste de lamshaasjes uit de koeling.
  2. Snijd vervolgens de verse tijm en rozemarijn fijn.
  3. Kruid de lamshaasjes met zout en versgemalen peper en strooi de verse kruiden erover. Let op dat je niet teveel kruiden gebruikt omdat je anders het mooie stuk vlees niet meer proeft. 
  4. Snijd de krieltjes door de helft en verwijder de schil niet.
  5. Snipper de sjalotten en snijd de dragon fijn.
  6. Maak de asperges schoon door ze te schillen met een dunschiller en snijd het harde stuk eraf.
  7. Neem aluminiumfolie en leg hierin de asperges samen met een flinke scheut witte wijn, klontje roomboter en een takje verse rozemarijn en tijm.

Stap 2
lamshaasjes op de BBQ

Bereiding Dragonsaus

  1. Schenk ten eerste een scheutje olijfolie in de pan en fruit de sjalotten aan.
  2. Schenk vervolgens 100 ml witte wijn bij de sjalotten en laat deze voor de helft inkoken.
  3. Hierna kun je kookroom toevoegen samen met de dragon en breng op smaak met zout en versgemalen peper.
  4. Laat de saus indikken tot de gewenste dikte en proef de saus. Breng eventueel de saus verder op smaak. 

Stap 3
lamshaasjes compleet gerecht

Bereiding Lamshaasjes van de bbq met witte asperges

  1. Maak ten eerste je kamado aan door de kolenmand geheel te vullen met houtskool.  Voeg vervolgens twee wokkels toe en maak deze aan. Zet alle schuiven geheel open en plaats na ongeveer vijf minuten één plate setter en de roosters. We gaan namelijk indirect en direct  barbecueën. Sluit je kamado en regel de temperatuur naar ongeveer 180 graden.
  2. Wanneer de temperatuur bereikt is van 180 graden kun je het pakketje met asperges erop leggen. Deze moeten ongeveer 40 minuten indirect op de barbecue stomen met gesloten deksel.
  3. Neem een skillet of pan en bak de krieltjes in een beetje olijfolie. Kruid de krieltjes met zout, versgemalen peper en verse tijm en rozemarijn.
  4. Wrijf ongeveer 5 minuten voordat de asperges goed zijn de Lamshaasjes in met olijfolie.
  5. Open je kamado en zet alle schuiven open om de temperatuur van de kamado rond de 250 graden te krijgen. Verplaats het rooster in de onderste positie voor extra hitte tijdens het grillen van het vlees.
  6. Leg de lamshaasjes boven het directe gedeelte van de BBQ en grill beide zijden ongeveer 1 minuten tot het vlees los komt van het rooster. Verplaats het vlees vervolgens naar het indirecte gedeelte en sluit de deksel tot een kerntemperatuur van 55 graden. Afhankelijk van de dikte kan het sneller gaan of juist iets langer dan ongeveer 6 minuten totaal. 
  7. Maak de borden mooi op met drie asperges en drie stukjes lamshaas en een aantal gebakken krieltjes. Schenk een beetje dragonsaus over de witte asperges en serveer er een lekkere wijn bij. Zelf heb ik er een sauvignon blank bij gedronken.

Succes met het maken, groetjes Grillfun

Disclaimer

Dit recept is gesponsord door DeVleesboerderij.nl, wat zoals velen weten mijn huisslager is. Bedankt voor het mooie stuk vlees.

Vergelijkbare recepten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept