Marokkaans gekruide lamsspies met gegrilde abrikoos-couscoussalade

lamsspies
  • Voorbereiding
    30 min
  • Bereiding
    15 min
  • Porties
    4
INAMOODbanner

Een gerecht maken met gekruide spiesen is altijd lekker vind ik persoonlijk. Het is lekker makkelijk, en deze lamsspies met Marokkaanse smaken komt hier zeker vaker op tafel. Het is een eenvoudig gerecht met veel smaak door de combinatie met de couscoussalade. Je kunt de salade makkelijk vooraf maken tijdens het marineren van het lamsvlees.

Kamado Express

In het gerecht wilde ik gebruik maken van verse abrikozen echter deze zijn niet altijd verkrijgbaar. Je kunt daarom ook abrikozen gebruiken uit blik echter deze zijn iets lastiger om te grillen. Het maakt dit gerecht echter wel af doordat de abrikozen lekker zacht zijn. Gebruik dan meer dan twee abrikozen als je ze gebruikt uit blik.

Weber Amersfoort

Zelf eten wij niet heel vaak lamsvlees maar dat is eigenlijk zonde doordat je er zoveel lekkere recepten mee kunt maken zoals deze Marokkaanse lamsspies met couscoussalade. Je kunt natuurlijk ook de lamsbout in zijn geheel bereiden op de barbecue en serveren bij de couscoussalade. Marineer het lamsvlees dan het liefste 24 uur in de koeling zodat het vlees de smaak krijgt van de marinade.

marrokkaanse lam

Dit recept maakte ik voor Kamado Express wat zoals velen weten de webwinkel is van BBQ-shop The Fire Station in Kaatsheuvel. Kamado Express heeft veel recepten speciaal geschreven voor de keramische BBQ en ik voeg daar nu iedere maand als Pitmaster Partner nieuwe recepten aan toe.

houtskoolexpress

Ingrediënten

  • 1 kg lamsbout
  • 1/2 theelepel zoete paprikapoeder
  • 1/4 theelepel cayennepeper
  • 1/4 theelepel gemalen koriander
  • 250 gram parelcouscous
  • 1/4 theelepel gemalen komijn
  • 1/4 theelepel knoflookpoeder
  • 2 verse abrikozen
  • 200 ml Griekse yoghurt
  • witte wijnazijn
  • 150 gram rode druiven
  • 100 gram walnoten
  • 50 gram gedroogde abrikozen
  • 50 gram verse munt
  • 1 bosui
  • zout
  • olijfolie

  Benodigdheden

  • kamado
  • kom
  • weegschaal
  • snijplank
  • mes
  • eetlepel
  • theelepel
  • spiesen
  • weegschaal
  • maatbeker
Een feest om te eten zijn deze lamsspiesjes met gegrilde abrikoos couscoussalade. Met een heerlijke grilsmaak van de BBQ!

    RECEPT INSTRUCTIES

    Stap 1
    marineren lam

    Voorbereiding

    1. Haal de lamsbout uit de koeling en verwijder het overtollig vet en snijd de lam is blokjes van 3 centimeter.
    2. Meng in een grote kom de paprikapoeder, cayennepeper, komijn, koriander, knoflookpoeder, zout en versgemalen peper.
    3. Voeg vervolgens het lamsvlees toe met 2 eetlepels olie en meng alles goed door elkaar.
    4. Dek de kom af met vershoudfolie en laat het vlees tenminste 2 uur marineren in de koeling.
    5. Rijg ten slotte het lamsvlees aan de spiesen.

    Stap 2
    lamspiesjes bbq

    Voorbereiding couscoussalade

    1. Zet een pan op het vuur met een beetje olijfolie en voeg de couscous toe. Bak de couscous tot deze verkleurd is en voeg vervolgens 250 milliliter water toe en een beetje zout.
    2. Wanneer het water kookt leg je een deksel op de pan voor 5 minuten en laat je de couscous rustig garen. Haal de pan na 5 minuten van het vuur en laat de couscous 8 minuten verder garen. Schenk eventueel meer water in de pan als de couscous na de 8 minuten nog niet gaar is en vergeet niet te roeren tussen door. Laat de couscous vervolgens afkoelen.
    3. Snijd de druiven door de helft en hak de walnoten in stukjes.
    4. Snipper de korianderblaadjes en de muntblaadjes fijn samen met de gedroogde abrikozen en snijd de bosui in ringen.
    5. Meng in een schaal de couscous met de druiven, gedroogde abrikozen, verse koriander, munt, walnoten, bosui en een eetlepel witte wijnazijn. Proef de salade en breng eventueel verder op smaak met zout en versgemalen peper.
    6. Schenk de yoghurt in een kom met een halve eetlepel witte wijnazijn, zout en versgemalen peper.

    Stap 3
    lamsspies met couscous

    Bereiding lamsspies

    1. Maak ten eerste je kamado aan door de kolenmand geheel te vullen met houtskool. Voeg vervolgens twee wokkels toe en maak deze aan. Wacht even 5 minuten tot de BBQ aan is en plaats één plate setter en de roosters. We gaan namelijk direct en indirect barbecueën.
    2. Sluit de deksel en laat de kamado op een temperatuur komen van rond de 180 graden en sluit de schuiven voor 3/4.
    3. Maak het rooster schoon met een borstel en wrijf het daarna schoon met een stukje keukenpapier en zonnebloemolie.
    4. Leg de lamsspiesen op het rooster boven het directe gedeelte en grill beide zijden voor 2 á 3 minuten aan beide zijden. Draai regelmatig tot een kerntemperatuur van 60 graden voor medium of gaar verder boven het indirecte gedeelte.
    5. Snijd de abrikozen door de helft en verwijder de pit. Wrijf de abrikozen in met een beetje olijfolie en grill voor ongeveer 3 minuten boven het directe gedeelte van de BBQ. Controleer of de abrikozen zacht zijn geworden en haal ze dan van de barbecue. Snijd in partjes en meng ze door de salade.
    6. Serveer de Marokkaanse lamsspiesen met de couscoussalade en de yoghurt.

    Succes met de bereiding en veel Grillfun!

    Disclaimer

    Dit recept is gesponsord door Kamado Express en The Fire Station, de kamado winkel uit Kaatsheuvel.

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Rating recept