Mexicaanse kipspiezen met pikante saus

Kipspiezen op de BBQ wie lust ze nu niet? Deze zijn echt geweldig lekker met een Mexicaanse twist door het gebruik van de fajita kruiden. Je kunt de kruidenmix natuurlijk ook zelf maken maar soms is het makkelijk om ze gewoon kant en klaar te kopen. Ik serveerde deze Mexicaanse kipspiezen met een zelf gemaakte pikante saus die ook super lekker is om gewoon te eten met nachos. Serveer er verder witte rijst bij en je hebt een complete maaltijd van de BBQ.

Voor dit recept gebruikte ik kippendijen omdat ze net iets meer smaak hebben en niet zo snel droog worden als kipfilet. Je moet wel houden van het schoonmaken van kippendijen omdat dit niet het leukste klusje is. Het marineren van de kippendijen kun je het beste een avond van te voren doen zodat de kruiden goed in het vlees kunnen trekken. Zelf gebruik ik bijna altijd metalen spiesen maar je kunt natuurlijk ook houten spiesen gebruiken voor dit recept. Leg ze dan vooraf even een half uur in het water zodat ze niet zo snel verbranden tijdens de bereiding boven de kolen. We gaan de kipspiezen namelijk eerst direct grillen boven de kolen.

Het leuke aan dit recept is dat je de kipspiezen natuurlijk ook gewoon kunt maken als je een makkelijke barbecue hebt met vrienden of familie. Ze zijn makkelijk te maken en en je kunt ze natuurlijk ook gewoon eten bij stokbrood en salades. Ideaal voor op een mooie zomerdag met een goed glas bier. Serveer er dan een lekker pils bier bij en geen complex bier.

Dit recept maakte ik voor Kamado Express wat zoals velen weten de webwinkel is van BBQ-shop The Fire Station in Kaatsheuvel. Kamado Express heeft veel recepten speciaal geschreven voor de keramische BBQ en ik voeg daar nu iedere maand als Pitmaster Partner nieuwe recepten aan toe.

Ingrediënten

  • 1 kg kippendijen
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 limoen
  • 1 eetlepel honing
  • 2 eetlepels fajita kruiden
  • 2 teentjes knoflook
  • verse koriander
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • zout en versgemalen peper
  • 1 gele paprika
  • 1 grote rode of witte ui

Ingrediënten

  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 10 cherrytomaten
  • 1 middelgrote ui
  • verse koriander
  • 1 rode peper
  • 1 limoen
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel fijne suiker
  • zout en versgemalen peper

Benodigdheden

  • kamado
  • snijplank
  • eetlepel
  • theelepel
  • kom
  • spiesen
  • mes
  • barbecue tang
  • blender
Afdrukken

Mexicaanse kipspiezen met pikante saus

Heerlijke Mexicaanse kipspiezen van de BBQ met een pikante saus. Serveer met rijst en je hebt een perfect zomerrecept van de BBQ!
Gang Hoofdgerecht
Trefwoord kipspiezen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Porties 4

Ingrediënten

  • 1 kg kippendijen
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 limoen
  • 1 eetlepel honing
  • 2 eetlepels fajita kruiden
  • 2 knoflook
  • verse koriander
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • zout en versgemalen peper
  • 1 gele paprika
  • 1 grote rode of witte ui

Ingrediënten pikante saus

  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 10 cherrytomaten
  • 1 middelgrote ui
  • verse koriander
  • 1 rode peper
  • 1 limoen
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel fijne suiker
  • zout en versgemalen peper

Instructies

Voorbereiding kipspiezen

  • Neem ten eerste een kom en voeg hierin de olijfolie samen met de fajita kruiden, honing, zout en versgemalen peper en roer alles goed door elkaar.
  • Pel de knoflook en snipper deze fijn samen met de blaadjes koriander en voeg vervolgens toe aan de marinade.
  • Snijd vervolgens de limoen door de helft en pers deze uit boven de marinade en roer alles goed door elkaar.
  • Maak de kippendijen schoon en snijd de kip in blokken van ongeveer 2 á 3 centimeter.
  • Voeg de kippendijen toe aan de marinade en roer alles goed door elkaar. Dek de kom vervolgens af met vershoudfolie en zet een nacht in de koeling of minimaal twee uur.
  • Maak de paprika's schoon door de zaadlijsten te verwijderen en snijd ze in blokjes ter grote van de kippendijen.
  • Pel de ui en snijd in vier delen.
  • Neem ten slotte de spiesen en rijg de kippendijen met de paprika's en ui eraan.
  • Bereiding pikante saus
  • Pel de knoflook en ui en snijd ze grof.
  • Snijd de rode peper grof in ringen en verwijder de zaadjes niet.
  • Neem een blender en voeg hierin alle ingrediënten voor de saus en mix tot alles goed gemengd is maar zeker niet te fijn is gesneden. Let dus op dat de blender maar heel even aanstaat. Zelf heb ik de blender 30 seconden aan gehad echter ik kan deze in snelheid variëren. Controleer bijvoorbeeld na 10 seconden of de structuur naar wens is.
  • Proef de saus en breng eventueel verder op smaak met zout en versgemalen peper.

Bereiding kipspiezen BBQ

  • Maak ten eerste je kamado aan door de kolenmand geheel te vullen met houtskool. Voeg vervolgens twee wokkels toe en maak deze aan. Wacht even 5 minuten tot de BBQ aan is en plaats één plate setter en de roosters. We gaan namelijk direct en indirect barbecueën.
  • Sluit de deksel en laat de kamado op een temperatuur komen van rond de 200 graden en sluit de schuiven voor 3/4.
  • Maak het rooster schoon met een borstel en wrijf het daarna schoon met een stukje keukenpapier en zonnebloemolie.
  • Kook in de tussen tijd eventueel rijst en warm de pikante saus op. Het opwarmen van de saus is niet strikt noodzakelijk maar smaakt lekkerder wanneer deze warm wordt geserveerd bij de witte rijst.
  • Leg de kipspiezen op het rooster boven het directe gedeelte en grill alle zijden voor een aantal minuten. Verplaats vervolgens de kipspiezen naar het indirecte gedeelte en controleer de kerntemperatuur van de kippendijen. Let wel op als je metalen spiezen gebruikt dat je deze niet raakt tijdens het meten. Wanneer de kippendijen 73 graden zijn kun je de spiezen van de BBQ halen. Sluit anders de deksel en controleer regelmatig tot de kerntemperatuur is bereikt.
  • Haal ten slotte de Mexicaanse kipspiezen van de BBQ en serveer direct.

Notities

Serveer de Mexicaanse kipspiezen met witte rijst en de pikante saus.

Disclaimer

Dit recept is gesponsord door Kamado Express en The Fire Station, de kamado winkel uit Kaatsheuvel.
Share

Deze website maakt gebruik van cookies om de ervaring te optimaliseren.

Lees meer