Mexicaanse Nacho Burger

nacho burger
  • Voorbereiding
    1 uur
  • Bereiding
    10 min
  • Porties
    4
INAMOODbanner

Zoals velen, eten wij graag in het weekend als snack een bak nacho’s met gesmolten kaas, lente ui, jalapeño pepers en chilisaus. Nu was ik aan het denken hoe lekker het kan zijn om dit te combineren tot een Mexicaanse nacho burger.

kamado express

Het is een eenvoudige burger om te maken gezien je niet veel nodig hebt tijdens de bereiding. Het meeste werk is om de OFYR aan te maken en de bakplaat heet te laten worden. Deze nacho burger is echter ook ideaal om te maken als je een aantal vrienden op het eten krijgt. Lekker met een biertje of een ander drankje buiten genieten bij het vuur. Voor mij is dat een ideale combinatie tijdens de bereiding van eten op de OFYR.

Weber Amersfoort

Wanneer je geen zin hebt om zelf een burger te maken van gehakt en te kruiden kun je natuurlijk ook een burger patty kopen. Er zijn tegenwoordig zoveel soorten burger pattie’s te koop. Dit maakt de voorbereiding natuurlijk een stuk korter en er zijn diverse soorten zoals deze beef burgers van Inamood.nl.

Guacamole

Wat ik veel zie is dat ze op de burger nog eens guacamole toevoegen. Dit ziet er natuurlijk super gaaf uit op de foto maar lijkt mij persoonlijk niet een ideale combinatie. Ik zou dit niet kunnen eten zonder te morsen. Het was al bijna niet mogelijk met deze burger, maar een burger eten met mes en vork is voor mij ook wel een tegenvaller. Je kunt dus altijd een lekkere guacamole maken en deze toevoegen aan deze burger.

burger ofyr

Dit recept maakte ik voor Kamado Express wat zoals velen weten de webwinkel is van BBQ-shop The Fire Station in Kaatsheuvel. Kamado Express heeft veel recepten speciaal geschreven voor de keramische BBQ en ik voeg daar nu iedere maand als Pitmaster Partner nieuwe recepten aan toe.

houtskoolexpress

  Ingrediënten 

  • 800 gram half om half gehakt
  • 1 ei
  • paneermeel
  • 2 theelepel chilipoeder
  • 2 volle theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel Sambal Badjak
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 theelepel kerriepoeder
  • 4 Brioche burger broodjes (recept)
  • Cheddar kaas
  • Nacho cheese tortilla chips
  • 4 tomaten
  • 2 stengels bosui
  • Gesneden Jalapeño pepers
  • 2 grote uien
  • Sweet chilisaus

  Benodigdheden

  • OFYR
  • hout
  • snijplank
  • kom
  • weegschaal
  • eetlepel
  • theelepel
  • mes

RECEPT INSTRUCTIES

Stap 1
beefburger

Voorbereiding

  1. Maak eerst de brioche burger broodjes of je kunt ze natuurlijk ook kopen. Voor deze burgers gebruikte ik 150 gram deeg per broodje. Dit omdat de burgers 200 gram per stuk zijn.
  2. Pak een kom en voeg hierin het gehakt samen met alle kruiden en één ei.
  3. Meng alles goed door elkaar en voeg beetje bij beetje paneermeel toe tot je het gehakt mooi kunt kneden. Het gehakt mag niet uit elkaar vallen. Neem een vorm in de grote van het broodje en maak de burgers van ongeveer 200 gram per stuk.
  4. Leg de burgers op een schaal en dek af met vershoudfolie en plaats minimaal een half uur in de koeling.
  5. Pel de uien en snijd deze door de helft en vervolgens in ringen.
  6. Snijd de tomaten in plakken.
  7. Snijd de bosui in ringen.
  8. Rasp de cheddar kaas.

Stap 2
nacho burger ofyr

Bereiding nacho burger

  1. Maak ten eerste de OFYR aan door in het middel van de vuur schaal met aanmaakhout een toren te maken. Leg vervolgens in het midden van de toren twee wokkels en wacht tot de toren brand. Leg er vervolgens droog hout rondom. Nu is het wachten tot de vuur ring voldoende hitte heeft opgenomen zodat gestart kan worden met grillen. In de tussen tijd moet je natuurlijk ervoor zorgen dat het vuur goed aanblijft. Bij mij duurde dit ongeveer 1 uur doordat het buiten 1 graden was.
  2. Schenk olijfolie op de bakplaat en start met het bakken van de uien. Schep de uien regelmatig om tot ze mooi verkleurd zijn.
  3. Wanneer de uien beginnen te verkleuren kun je de burgers erop leggen.
  4. Draai de burgers regelmatig tot een kerntemperatuur is bereikt van rond de 60 graden. Ze garen nog door bij een volgende stap tot rond de 70 graden. Omdat je half om half gehakt gebruikt is well done het beste. Wanneer je een burger hebt die alleen uit rundvlees bestaat kunt je hem garen tot rond de 56 graden. Deze mag namelijk nog een beetje rood zijn van binnen.
  5. Snijd in de tussentijd de broodjes open en besprenkel ze met olijfolie en bak ze even op de bakplaat tot de broodjes mooi verkleurd zijn aan de binnenzijde.
  6. Smeer het onderste broodje in met chilisaus en voeg sla, tomaten en jalapeño pepers toe, en zet weg tot de burgers klaar zijn.
  7. Voorzie nu de bovenzijde van de burgers met een laag uien, nacho’s en cheddar kaas. Om de kaas goed te laten smelten plaats ik altijd een kom over de burgers zodat de hitte ervoor zorgt dat de kaas gaat smelten.
  8. Haal de kom van de burgers als de kaas gesmolten is en strooi de gesneden bosui over de kaas. Doordat de kaas gesmolten is blijft de bosui plakken.
  9. Leg de burgers op de broodjes en schenk er nog een beetje chilisaus over en plaats de bovenzijde van het broodjes.

Een lekkere toevoeging is om guacamole te maken en deze toe te voegen op de burger. Doe het wel op eigenrisico gezien je zeker gaat morsen tijdens het eten.

Serveer direct en eet smakelijk, groetjes Grillfun!

Disclaimer

Dit recept is gesponsord door Kamado Express en The Fire Station, de kamado winkel uit Kaatsheuvel.

Vergelijkbare recepten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *