Roomboter amandelstaaf van de BBQ

Roomboter Amandelstaaf van de BBQ

Sinterklaas is nu eindelijk weer in het land en dan is het natuurlijk tijd voor wat lekkers. Ik bedacht me hoe gaaf is het om eens een amandelstaaf te maken op de BBQ. Speciaal voor Sinterklaas maar natuurlijk ook lekker op andere dagen.

Bij een roomboter amandelstaaf drinken wij natuurlijk een bier. Brouwerij Hoop uit Zaandijk maakte speciaal voor de intocht een echt Sinterklaas bier met de naam Zaanse Schoen. Ik mocht een proeffles ontvangen en bedacht me, daar moet ik iets bij maken? In de gedachte van Sinterklaas dacht ik hoe leuk is het om eens een roomboter amandelstaaf te maken die ook nog eens perfect is gelukt. Het is echt super simpel dus maak deze snel voordat de Sint weer terug naar Spanje is.

Ingrediënten

  • 1 grote plak roomboter bladerdeeg of 8 losse plakjes
  • 2 eieren
  • 200 gram amandelmeel
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 1 citroen
  • potje amandelschaafsel
  • poedersuiker

Benodigdheden

  • barbecue met deksel
  • pizzasteen
  • keukenmachine
  • mes
  • rasp
  • snijplank
  • deegroller
  • kwast

Voorbereiding

roomboter amandelstaaf

1) Maak de amandelspijs ruim een uur van te voren gezien deze in de koelkast moet. 

2) Neem een keukenmachine en schud hierin de amandelmeel samen met de fijne suiker en rasp de schil van één citroen hierboven. Alleen het geel van de citroen gebruiken omdat het witte deel van de schil een bittere smaak geeft.

3) Mix alles even door elkaar en breek één ei in de mengkom van je keukenmachine. Mix alles goed door elkaar tot je een vaste massa hebt.

4) Maak een mooie rol van de amandelspijs en wikkel deze in vershoudfolie en laat minimaal één uur in de koelkast liggen.

5) Haal de amandelspijs uit de koeling voordat je deze wil bereiden op de barbecue. Snijd de rol door de helft en maak er twee porties van. Rol beide porties tot twee worsten van ongeveer 30 centimeter.

6) Ik gebruikte een groot plak bladerdeeg maar als je losse vellen gebruikt kun je vier plakken gebruiken en deze tot een bol te kneden en uit rollen op een werkblad dat voorzien is van bloem. Rol de plak uit tot een lengte van 35 cm en een breedte van ongeveer 15 cm.

7) Klop een ei los in een kom. Leg een worst amandelspijs op de rand van de bladerdeeg en strijk de andere zijde in met het geklopte ei. 

8) Rol de amandelspijs samen met de bladerdeeg netjes op en leg deze op een stuk bakpapier met de naad aan de onderzijde. Doe dit voor beide amandelstaven en bestrijk ze met het ei mengsel.

9) Strooi over de amandelstaven het amandelschaafsel en wacht tot de BBQ op temperatuur is. 

Barbecue 

amandelstaaf op de BBQ

1) Maak de barbecue aan, zorg voor een indirecte zone met een keteltemperatuur van rond de 190 graden. 

2) Plaats de pizzasteen in het middel van de barbecue en zorg dat de kolen aan de zijkanten liggen en niet onder de steen.

3) Leg de amandelstaven met het bakpapier op de steen en sluit de deksel.

4) Wacht nu ongeveer 15 minuten en trek het bakpapier onder de amandelstaven vandaan.

5) Sluit de deksel tot de bladerdeeg een mooie bruine kleur heeft. Dit duurt ongeveer 30 minuten.

6) Haal de amandelstaven van de BBQ en leg ze op een taartrooster zodat ze kunnen afkoelen.

7) Bestrooi ze met een beetje poedersuiker en je kunt lekker smullen in combinatie met het lekkere bier dat speciaal gebrouwen is voor Sinterklaas.  

 Amandelstaaf van de BBQ

Succes met het maken en veel Grillfun !!!!   


Afdrukken   E-mail

Reacties mogelijk gemaakt door CComment