Oosterse gegrilde eendenborst sla-wrap

gegrilde eendenborst
  • Voorbereiding
    20 min
  • Bereiding
    20 min
  • Porties
    4
INAMOODbanner

Wie is er niet gek op fingerfood wat nog eens eruit springt als gerecht want ik weet zeker dat je dit gerecht niet vaak geserveerd krijgt op een feestje. Dit gerecht van de oosterse gegrilde eendenborst sla-wraps is weer eens wat anders. Het voordeel is dat je de voorbereiding ruim vooraf kunt maken. Het is even wat snij werk, maar het ziet er zo kleurrijk uit dat ik er gewoon vrolijk van wordt. 

Kamado Express

Persoonlijk ben ik dus gek op dit soort gerechten en je kunt het jezelf super makkelijk maken. Snijd alles zoals hieronder staat beschreven en voeg dit allemaal toe in losse kommetjes. Plaats alle kommetjes los op tafel maar zorg dat je voldoende hebt voor iedereen. Bereid de gegrilde eendenborst op jouw barbecue en snijd de eendenborst in plakken. Leg deze vervolgens op een snijplank of bord en iedereen kan zijn eigen sla-wrap samenstellen. Op deze manier heb jezelf minder werk en ik weet zeker dat iedereen het een geweldig idee vindt.

Weber Amersfoort

 Wanneer je niet niet zo’n fan bent van eend kun je natuurlijk dit gerecht ook gewoon maken met kippendijen of kipfilet. Mijn advies zou dan wel zijn om de kip even te marineren. Op die manier geef je de kip net even wat meer smaak. Bij de eend heb ik dit niet gedaan omdat het vet al veel smaak afgeeft.

Dit recept maakte ik voor Kamado Express wat zoals velen weten de webwinkel is van BBQ-shop The Fire Station in Kaatsheuvel. Kamado Express heeft veel recepten speciaal geschreven voor de keramische BBQ en ik voeg daar nu iedere maand als Pitmaster Partner nieuwe recepten aan toe.

houtskoolexpress

Ingrediënten

  • 2 eendenborstfilet
  • Romana sla
  • taugé
  • 1 wortel
  • 1 komkommer
  • 2 bosui
  • 1 rode paprika
  • 1 rode chilipeper
  • verse koriander
  • teriyaki saus
  • zout en versgemalen peper

Ingrediënten Eiermie

  • 100 gram eiermie
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1/2 eetlepel kurkuma
  • 1/2 eetlepel kerriepoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • versgemalen peper

  Benodigdheden

  • kamado
  • skillet
  • pan
  • snijplank
  • kom
  • eetlepel
  • mes
Eens een andere snack proberen van de BBQ? Dan is deze sla-wrap met gegrilde eendenborst echt ideaal. Het is wat werk maar zo lekker!

    RECEPT INSTRUCTIES

    Stap 1
    eendenborst voorbereiding

    Voorbereiding sla-wraps

    1. Maak ten eerste de paprika en de peper schoon. Snijd de paprika en de peper door de helft en verwijder de zaadlijsten.
    2. Snijd vervolgens de paprika, rode peper en de bosui fijn.
    3. Maak hierna de wortel schoon en rasp deze, snijd een halve komkommer in dunne reepjes of in blokjes.
    4. Neem de eendenborstfilets en snijd loshangende stukken vet weg.
    5. Snijd met een scherp mes het vet kruiselings in maar probeer het vlees niet te raken. 
    6. Breng de eendenborstfilets op smaak met zout en versgemalen peper.

    Stap 2
    gegrilde eendenborst bbq

    Voorbereiding eiermie

    1. Breng een pan met licht gezouten water aan de kook. Gezien we buiten barbecueën pak ik altijd een kom en schenk hierin het water. Leg de eiermie in het heet water en wacht tot de eiermie gaar is.
    2. Spoel de eiermie een paar keer goed onder de kraan om het overtollige zetmeel te verwijderen. Doe de eiermie terug in de pan en voeg alle ingrediënten toe zoals de sojasaus, kurkuma, kerriepoeder, gember, knoflook en zwarte peper.
    3. Roer alles goed door elkaar zodat de eiermie niet aan elkaar gaat plakken.

    Stap 3
    eend in sla-wrap

    Bereiding gegrilde eendenborst sla-wrap

    1. Haal de eendenborstfilets ongeveer een uur vooraf uit de koeling zodat deze op kamertemperatuur kunnen komen.
    2. Maak ten eerste je kamado aan door de kolenmand geheel te vullen met houtskool.  Voeg vervolgens twee wokkels toe en maak deze aan. Zet alle schuiven geheel open en plaats na ongeveer vijf minuten één plate setter en de roosters. We gaan namelijk indirect en direct barbecueën. Sluit je kamado en regel de temperatuur naar ongeveer 200 graden.
    3. Wanneer de temperatuur is bereikt van 200 graden kun je de eendenborst met de vleeszijde naar beneden op het rooster leggen boven het directe gedeelte.
    4. Gril de eendenborstfilets ongeveer 2 minuten en draai deze hierna om met de vetzijde op het rooster. Nu is het opletten gezien je door het druipende vet vlammen krijgt. Grill de huid krokant maar let op dat deze niet zwart wordt door de eendenborstfilets regelmatig te verplaatsen.
    5. Verplaats hierna de eendenborst naar het indirecte deel tot een kerntemperatuur van 52 graden. Sluit de deksel en controleer de kerntemperatuur regelmatig. 
    6. Haal de eendenborstfilets bij de gewenste kerntemperatuur van de barbecue en laat de eendenborstfilets ongeveer 10 minuten rusten onder een schone doek.
    7. Neem een kleine skillet en grill heel even de taugé in een beetje olijfolie.
    8. Snijd vervolgens de gegrilde eendenborst in dunne plakjes.
    9. Neem de romana sla en haal de blaadjes eraf. Leg de blaadjes op een bord en voorzie deze van een laagje eiermie, gegrilde eend, taugé, paprika, rode peper, bosui en geraspte wortel.
    10. Maak het af met een beetje verse koriander en teriyaki saus.

    Succes met het maken, groetjes Grillfun!!

    Disclaimer

    Dit recept is gesponsord door Kamado Express en The Fire Station, de kamado winkel uit Kaatsheuvel.

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Rating recept