Oosterse Iberico rib fingers van de BBQ

rib fingers bbq
  • Voorbereiding
    15 min
  • Bereiding
    2 uur
  • Porties
    4
INAMOODbanner

De meeste barbecueërs zijn gek op het bereiden van spareribs op de BBQ. Het duurt wel even, maar het is altijd genieten om ze af te kluiven. Je kunt ook rib fingers bereiden op de BBQ want dit zijn spareribs zonder bot. Het is eigenlijk gewoon het vlees wat tussen de ribben zit wat je normaal lekker afkluift bij het eten van spareribs. Het was afgelopen jaar volgens mij een hit om ze te maken, en zie ze nog steeds regelmatig voorbij komen. Je ziet bijna alleen rib fingers van een Iberico varken en niet van andere soorten. Dit heeft te maken met hoe ze het varken opdelen in diverse stukken vlees. De rib fingers zitten tussen de ribben van het varken en bij het snijden van buikspek wordt die meegenomen. Hierdoor krijg je deze geweldige Iberico rib fingers die je zeker eens moet proberen.

Kamado Express

Je kunt de rib fingers bereiden op jou BBQ door een standaard dry-rub te gebruiken en een lekkere barbecuesaus. Het bereiden van deze heerlijke rib fingers stelt namelijk niet zo heel veel voor. Om toch iets lekkers te verzinnen dacht ik laten we de rib fingers combineren met een pitabroodje en bereiden op de BBQ. Ik heb de rub vrij standaard gehouden maar heb een lekkere oosterse saus gemaakt om de rib fingers erop het eind mee in te strijken. Combineer dit met wat verse groenten en je hebt een geweldig pitabroodjes met rib fingers. Maak dus genoeg rib fingers op de BBQ want je zult ze allemaal nodig hebben voor dit recept.

Weber Amersfoort
iberico rib fingers bbq

Dit recept maakte ik voor Kamado Express wat zoals velen weten de webwinkel is van BBQ-shop The Fire Station in Kaatsheuvel. Kamado Express heeft veel recepten speciaal geschreven voor de keramische BBQ en ik voeg daar nu iedere maand als Pitmaster Partner nieuwe recepten aan toe.

houtskoolexpress

Ingrediënten rub

  • 1 kg iberico rib fingers
  • 2 eetlepels kerriepoeder
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels gerookte paprikapoeder
  • 1 theelepel grof zeezout

Ingrediënten saus

  • 3 eetlepels sesamolie
  • 2 theelepels rijstwijnazijn
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 4 eetlepels honing
  • 30 ml whisky
  • 1 limoen
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 theelepels gerookte paprikapoeder
  • 4 eetlepels rietsuiker
  • 1 theelepel chilivlokken

Ingrediënten pitabroodje

  • 8 pitabroodjes
  • 1 komkommer
  • 1 rode peper
  • 100 gram taugé
  • 1 bosui
  • 1 wortel

  Benodigdheden

  • kamado
  • snijplank
  • eetlepel
  • theelepel
  • kom
  • mes
  • barbecue tang
  • mopkwast
Een heerlijk broodje als snack met rib fingers van de BBQ is echt geweldig! Rib fingers zijn spareribs maar dan zonder het bot. Ideaal dus!!

    RECEPT INSTRUCTIES

    Stap 1
    rib gingers rub

    Voorbereiding

    1. Haal ten eerste de iberico rib fingers uit de koeling en wrijf ze in met olijfolie. Meng vervolgens de kruiden van de rub door elkaar en rub de rib fingers ermee in.
    2. Dek de rib fingers af en laat ze voor minimaal 2 tot 24 uur marineren voordat ze op de BBQ gaan.
    3. Zet een pan op het vuur en voeg alle ingrediënten voor de saus toe en pers één limoen uit in de saus. Breng de saus aan de kook en laat de saus daarna rustig inkoken tot de gewenste dikte. Dit duurt ongeveer 20 minuten.
    4. Snijd 1/4 komkommer in dunne reepjes en maak de worstel schoon en rasp deze in slierten.
    5. Snijd de rode peper door de helft en verwijder de zaadjes en snijd de rode peper fijn en de bosui grof.

    Stap 2
    iberico rib fingers

    Bereiding Iberico rib fingers bbq

    1. Maak ten eerste je kamado aan door de kolenmand geheel te vullen met houtskool. Voeg vervolgens twee wokkels toe en maak deze aan. Wacht even 5 minuten tot de BBQ aan is en plaats beide plate setters en de roosters. We gaan namelijk indirect barbecueën. Leg eventueel rookhout tussen de kolen als je graag een rooksmaak hebt aan de rib fingers.
    2. Sluit de deksel en laat de kamado op een temperatuur komen van rond de 120 graden en sluit de schuiven voor 3/4.
    3. Maak het rooster schoon met een borstel en wrijf het daarna schoon met een stukje keukenpapier en zonnebloemolie.
    4. Leg vervolgens de rib fingers op de het rooster en sluit de deksel voor 1,5 uur en zorg in de tussen tijd dat de temperatuur mooi stabiel blijft rond de 120 graden.
    5. Open de deksel na 1,5 uur en voorzie de rib fingers van de saus met een bastingkwast. Sluit vervolgens de deksel voor 30 minuten en controleer met een prikker of deze zonder weerstand in de rib fingers gaat. Haal de rib fingers van de BBQ.
    6. Je kunt ervoor kiezen om de taugé tussendoor even te bakken in een pan voor 2 minuten in een beetje olijfolie op het fornuis of je kunt de taugé bakken in een skillet. Dit kun je ook doen met de pitabroodjes doen door ze een beetje vochtig te maken en een aantal minuten in een oven te leggen. Op deze manier is alles tegelijk klaar om de pitabroodjes te vullen gezien de rib fingers niet hoeven te rusten.
    7. Snijd ten slotte de pitabroodjes open en voorzien ze van de komkommer, wortel, rib fingers, bosui, rode peper en de taugé. Je kunt er bijvoorbeeld nog een beetje hoisinsaus overdoen of een andere saus die je lekker vindt.

    Succes met de bereiding en veel Grillfun!

    Disclaimer

    Dit recept is gesponsord door Kamado Express en The Fire Station, de kamado winkel uit Kaatsheuvel.

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Rating recept