BBQ RECEPTEN       BIER-SPIJS COMBINATIES       SEIZOENSRECEPTEN       KAMPVUUR RECEPTEN       BBQ TIPS EN TRICKS

Piadine met Ribeye steak Gormas
BBQ-Recepten,  Rundvlees Recepten

Piadine Wrap met Rib eye Steak en Gormas

Wanneer je naar Italië op vakantie gaat heb je vast en zeker wel eens een Piadine wrap gegeten! Met die gedachte maakte ik dit Piadine wrap recept met rib eye steak en Gormas. Het is weer een top gerecht wat je kunt eten als kleine maaltijd of als warme lunch.

Wat is nu eigenlijk een Piadine? Het is een dun, traditioneel brood uit de regio Emilia-Romagna in Italië en wordt uitgesproken als “pja di na”. Het traditionele brood komt uit de regio van Forli, Cesena, Ravenna en Rimini. De Piadine wordt gevuld met vlees, kaas en groenten en kan daarom super goed worden gegeten als kleine maaltijd. Het brood is lekker zacht waardoor je de Piadine ook komt oprollen of dubbelvouwen als een wrap.

Bij dit gerecht gebruikte ik natuurlijk een Italiaanse kaas, namelijk de Gormas. De Gormas is een Italiaanse kaas, die is samengesteld uit twee uitersten, die in combinatie perfect samengaan. De Mascarpone roomkaas, die in lagen wordt afgewisseld met de Gorgonzola geeft de kaas een gematigde en romig licht pikante smaak. Ik vond deze kaas perfect passen omdat hij een niet te sterkte smaak heeft maar er toch uitkomt.

Wat het leuke is aan deze piadine wrap, is dat je gewoon alles kunt bereiden op de barbecue en dus geen oven nodig hebt voor het brood. Het brood maak je namelijk super makkelijk gewoon op je BBQ rooster. Je hebt niks extra’s nodig dan je barbecue, en het werkt gewoon perfect. Het is wel even aanpoten met dit recept omdat alles heel snel achter elkaar klaar is. Maar dat maakt het juist ook weer super leuk en je laat je gasten versteld staan wat allemaal mogelijk is op een BBQ.

Succes met het maken van de piadine wrap en laat me weten wat je ervan vond of tag me in je bericht!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 Rib eye Steaks bevroren 2 a 2,5 cm dik
  • 200 g Gormas
  • gemengde rucola
  • groene asperges
  • Whisky Sauce
  • 2 theelepels balsamicoazijn
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 theelepel scherpe mosterd
  • zout en versgemalen peper

Ingrediënten voor het deeg

  • 320 ml warm water (ongeveer 40 graden)
  • 1 zakje droge gist
  • 500 gram fijne tarwebloem
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1/2 theelepel suiker
  • 2 theelepels zeezout

Benodigdheden

  • barbecue met deksel
  • mes
  • spatel
  • bakpapier
  • deegroller
  • skillet
  • snijplank
  • eetlepels & theelepel
  • maatbeker
  • kerntemperatuurmeter
  • kom
  • garde

Voorbereiding

1) We starten met het deeg doordat deze 1,5 tot 2 uur moet rijzen.

2) Schenk het water in een kom samen het de gist en het zout en roer dit met een garde goed door elkaar. Laat het vervolgens 5 minuten rusten zodat de gist geactiveerd wordt.

3) Voeg na de 5 minuten het bloem, olijfolie en de zout toe en meng alles goed door elkaar. Je kunt ervoor kiezen om de deeg te kneden met je handen of met een keukenmachine. Kneed het deeg ongeveer 10 minuten en maak er vervolgens een bol van.

4) Wrijf de bol in met olijfolie en leg deze in een schone kom met een theedoek erover en zet weg op een warme plaats gedurende 1,5 tot 2 uur tot het volume verdubbeld is.

5) In de tussen tijd kan er gestart worden met de dressing voor de rucola. Neem een kom en voeg hierin ongeveer 3 eetlepels olijfolie met de balsamicoazijn, scherpe mosterd en een geperste knoflook.

6) Roer het mengsel goed door elkaar en voeg versgemalen peper toe en een beetje zout. Proef of de dressing goed op smaak is voeg eventueel nog een beetje zout en versgemalen peper toe.

7) Neem de skillet en leg hierin de groene asperges en schenk er de whisky sauce over en laat ze hierin marineren.

piadine recept

Bereiding Piadine Wrap

1) Maak de barbecue aan en zorg voor een direct en indirect gedeelte met een hoge temperatuur van rond de 250 graden. Om mooie grill marks te krijgen is een gietijzeren rooster ideaal. Ik gebruikte hiervoor het inzetstuk van het GBS systeem.

2) Voordat de steaks op de barbecue gaan is het handig om het deeg alvast uit te rollen en op bakpapier te leggen. Bestuif hiervoor een houtenplank met bloem en rol met een deegroller het deeg uit. Probeer een ovalen vorm te creëren van ongeveer 20 x 25 cm.

3) Knip het bakpapier in een iets groter formaat dan de piadine zodat je ze makkelijk op de BBQ kan leggen.

4) Zet de skillet met groene asperges op de BBQ of grill ze los op het rooster.

5) Nu kunnen de rib eye steaks op de BBQ boven het directe gedeelte. Wrijf ze in met een beetje olijfolie en je kunt ze van te voren kruiden met zout en versgemalen peper of je kunt het achteraf doen. Ik gebruikte dit keer steaks rechtstreeks uit de vriezer waardoor deze methode perfect werkt en je stuk vlees gelijkmatig medium is met bijna geen rand well done. Probeer het en oordeel zelf :).

6) Grill beide zijden van de ribeye ongeveer 2 minuten tot ze mooie grill marks hebben. Verplaats de ribeye hierna naar het indirecte gedeelte tot ze de gewenste kerntemperatuur hebben. Ik houd altijd 54 graden aan voor de kerntemperatuur. Laat de steaks rusten en grill in de tussentijd de piadine.

7) Sluit nu de lucht toevoer van de BBQ om de temperatuur van de BBQ naar middel heet te brengen.

8) Leg de piadine boven het directe gedeelte van de barbecue en sluit de deksel. Wacht even 1 minuut en verwijder vervolgens het bakpapier. Wacht nog even 1 minuut en draai de piadine om met een spatel. Grill de andere zijde tot deze ook mooi verkleurd is.

9) Verplaats de piadine naar het indirecte gedeelte en voorzie 1 zijde met stukjes Gormas en wacht tot deze gedeeltelijk is gesmolten. In de tussen tijd kan de volgende boven het directe gedeelte worden gelegd.

10) Meng in een kom de rucola samen met de dressing en verdeel de rucola over de piadine.

11) Snijd de groene asperges in mooie stukken en trancheer het vlees en leg deze boven op de rucola en verdeel de groene asperges erover.

12) Vouw nu de piadine dubbel als een wrap en eet smakelijk. Ik weet zeker, dit wordt genieten!

Succes met het maken en veel Grillfun !!!!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *