Grillfun logo

Picanha in een IPA biermarinade met diverse groenten

picanha
 • Voorbereiding
  20 min
 • Bereiding
  50 min
 • Porties
  4
inamood acties

vlees op de OFYR natuurlijk net even iets anders is dan op de barbecue. Op de barbecue gebruiken we bijna altijd de reverse sear methode en dat kan natuurlijk niet op een OFYR. Op de OFYR kun je een dik stuk vlees garen op de bak plaat maar dan moet je er eerst wel kruiden op leggen of het vlees op een rookplankje. Dit om te voorkomen dat het vlees aanbrand.

Toch kun je een picanha perfect bereiden op de OFYR door deze eerst te grillen boven het vuur en daarna in steaks te snijden. Op deze manier kun je makkelijk een groot stuk vlees bereiden op de barbecue zonder dat het eerst uren op de bakplaat hoeft te staan.

Weber Amersfoort

Picanha

Picanha of anders gezegd het staartstuk van een rund. Het vlees heeft een driekoekigevorm en wordt gesneden uit het uiteinde van de platte bil. Het vlees heeft niet veel meer nodig dan zout. Echter dacht ik, laten we eens wat anders proberen dan picanha met chimmichurri of een tomatensalsa. Rundvlees en bier gaat namelijk heel goed samen en heb dit in het verleden al eens geprobeerd met diamanthaas. Dit was zo lekker dat ik dacht laten we het eens proberen met picanha. Tegenwoordig hebben we natuurlijk super veel verschillende bier zoals een pils, stout, IPA, dubbel, trippel enz.

Echter waar je op moet letten tijdens de keuze van het bier is dat het bier niet te bitter is of te vlak. Een stout of donkerbier is veel te heftig voor het vlees. Daarnaast is een pils weer veel te slap omdat je er dan niet veel van gaat proeven. Daarom heb ik zelf voor een IPA gekozen, ten eerste omdat ik een groot fan ben van IPA. Je kunt ook kiezen voor een dubbel bier of test het gewoon tot je jouw ideale combinatie hebt gevonden.

picanha in biermarinade

Wanneer je geen OFYR hebt kun je het recept natuurlijk ook gewoon gebruiken en de picanha bereiden op de kamado door de reverse sear methode toe te passen.

Dit recept maakte ik voor Kamado Express wat zoals velen weten de webwinkel is van BBQ-shop The Fire Station in Kaatsheuvel. Kamado Express heeft veel recepten speciaal geschreven voor de keramische BBQ en ik voeg daar nu iedere maand als Pitmaster Partner nieuwe recepten aan toe.

houtskoolexpress

Ingrediënten

 • picanha
 • 1 flesje bier bij voorkeur een IPA
 • 2 eetlepels worcestersaus
 • 4 teentjes knoflook
 • 1 ui
 • zout en versgemalen peper
 • bospenen
 • groene aspergetips
 • 1 courgette
 • 6 vastkokende aardappelen

  Benodigdheden

 • OFYR
 • hout
 • mes
 • snijplank
 • eetlepel 
Picanha op de OFYR of kamado lekker gemarineerd in een IPA biermarinade. De perfecte combinatie wanneer je het juiste bier gebruikt!

  RECEPT INSTRUCTIES

  Stap 1
  picanha ofyr

  Voorbereiding

  1. Haal de picanha uit de koeling en snijd het vet kruiselings in.
  2. Pel de ui en de knoflook en snijd in grove stukken.
  3. Neem een ziplock-zakje en leg hierin de picanha en schenk het bier erbij samen met de ui, knoflook, worcestersaus, zout en versgemalen peper. Sluit het zakje en leg deze minimaal 2 uur uur in de koeling.
  4. Boen de aardappelen schoon en kook ze gaar in ongeveer 10 minuten. Laat de gekookte aardappelen afkoelen en snijd ze in partjes.
  5. Maak de bospenen schoon en blancheer ze voor ongeveer 2 minuten in kokend water.
  6. Snijd de kontjes van de groene aspergetips.

  Stap 2
  grillen op de ofyr

  Bereiding picanha en overige groenten

  1. Maak ten eerste de OFYR aan door in het midden van de vuurschaal met aanmaakhout een toren te maken. Leg vervolgens in het midden van de toren twee wokkels en wacht tot de toren brand. Leg er vervolgens droog hout rondom. Nu is het wachten tot de bak ring voldoende hitte heeft opgenomen zodat gestart kan worden met grillen. Het is ook belangrijk om de "grill rond XL" te plaatsen boven de opening van de OFYR omdat we de picanha eerst gaan grillen boven vuur. In de tussen tijd moet je natuurlijk ervoor zorgen dat het vuur goed aanblijft.
  2. We gaan eerst starten met het langzaam garen van de picanha op de grill van de OFYR. Zorg hiervoor dat er niet te hoge vlammen zijn en verplaats het hout zoveel mogelijk naar één zijde zodat de picanha niet kan verbranden. Leg de picanha op de grill met de vetzijde naar beneden.
  3. Schenk een beetje olijfolie op de bak ring en leg de aardappelpartjes erop met de bospenen. Breng ze op smaak met een beetje zout en versgemalen peper en keer de aardappelpartjes en bospenen regelmatig.
  4. In de tussen tijd houd je de picanha goed in de gaten. Wanneer het vet mooi verkleurd is kun je de picanha omdraaien en nog even 5 tot 10 minuten grillen.
  5. Haal de picanha van de grill en snijd er steaks van door de picanha in de lengte door te snijden in steaks van ongeveer 2 centimeter.
  6. Voorzie de bak plaat van een beetje olijfolie en leg de picanha erop samen met de courgette en de aspergetips. Wacht tot het vlees loslaat van de bakplaat. Dit duurt ongeveer 2 a 3 minuten. Draai de picanha steaks om samen met de courgette en de aspergetips.
  7. Haal de picanha van de bak plaat en laat het vlees heel even voor 5 tot 10 minuten rusten. De picanha is nu rond de 52 en 56 graden wat perfect is voor dit mooie stuk vlees.
  8. In de tussentijd kun je de groenten en de aardappelpartjes van de bak plaat halen en in kommetjes doen of zoals ik heb gedaan op een houtensnijplank.
  9. Snijd de picanha steaks in plakken en serveer samen met de groeten.

  Succes met de bereiding en veel Grillfun!!

  Disclaimer

  Dit recept is gesponsord door Kamado Express en The Fire Station, de kamado winkel uit Kaatsheuvel.

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  Rating recept