BBQ RECEPTEN       BIER-SPIJS COMBINATIES       SEIZOENSRECEPTEN       KAMPVUUR RECEPTEN       BBQ TIPS EN TRICKS

Pittige Whisky Spareribs 321
BBQ-Recepten,  Varkensvlees Recepten

Pittige Whisky Spareribs 321

Jullie weten ondertussen dat ik gek ben op pittig eten en vandaar deze pittige whisky spareribs 321. Het pittige in dit recept komt door de saus maar ook voor een groot gedeelte door de dry-rub die ik gebruikt heb van NOSKOS. De Whisky smaak zit in de saus en geeft een mooie toevoeging in dit gerecht met een subtiele nasmaak.

Kamado express

Ingrediënten

  • 3 kg spareribs
  • 1 dry-rub NOSKOS the Jerk
  • 1 pak appelsap

Ingrediënten saus

  • 400 ml tomatenketchup
  • 100 ml water
  • 75 ml Scotch Whisky Sauce
  • 5 eetlepels witte basterdsuiker
  • 2 eetlepels scherpe Franse mosterd
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • 3 takjes tijm

Benodigdheden

  • barbecue met deksel
  • barbecue tang
  • snijplank
  • mes
  • houtenlepel
  • pan
  • eetlepel
  • theelepel
  • kwast
  • aluminiumfolie

Voorbereiding

1) Verwijder het vlies aan de onderzijde van de spareribs en wrijf ze goed in met de dry-rub.

2) Dek de spareribs af met vershoudfolie en zet weg in de koeling voor minimaal 2 uur, maar het liefste een hele nacht.

Bereiding Spareribs 321

Weber Original Store Amersfoort

3) Maak de barbecue aan en zorg voor twee temperatuur zones om direct en indirect te kunnen grillen met een keteltemperatuur van rond de 110-130 graden.

4) Voor spareribs gebruik ik altijd de 321 methodiek, 3 uur roken, 2 uur inpakken met appelsap en 1 uur indirect met als toevoeging de saus. Let wel goed op als de spareribs niet dik zijn gebruik dan de 2-2-1 methode. Doordat deze spareribs veel vlees bevatten gebruikte ik de 321 methode.

5) Leg de spareribs op het indirecte gedeelte van de barbecue en voeg eventueel wat whisky rookhout toe gedurende 3 uur. Let goed op de temperatuur dat deze rond de 110 graden blijft maar zeker niet hoger gaat dan 140 graden.

6) Na drie uur is het tijd om de spareribs in te pakken met aluminiumfolie en vergeet niet om er wat appelsap bij te schudden. We gaan de spareribs nu namelijk stomen in het vocht. Zelf leg ik altijd twee spareribs op elkaar tijdens het stomen zodat ik plek heb in de barbecue. De temperatuur moet weer tussen de 110 en 130 graden zijn gedurende 2 uur.

7) Nu is het ook tijd om de saus te maken. Pak hiervoor een pan en zet deze op het vuur en voeg alle ingrediënten toe en roer goed zodat er geen klontjes ontstaan.

8) Breng de saus aan de kook en laat deze ongeveer 10 minuten zachtjes koken. Proef de saus en voeg eventueel wat extra Scotch Whisky sauce toe.

9) Na 2 uur kunnen de spareribs worden uitgepakt. Let goed op met het uitpakken gezien er heet vocht in de aluminiumfolie zit. Denk hierbij vooral aan je eigen veiligheid dat je geen brandwonden oploopt.

10) Leg de spareribs nu nog een uur indirect op de barbecue en wrijf de saus iedere 10 minuten over de spareribs.

11) Dan is het nu eindelijk zover na 6 uur op de barbecue zijn ze klaar en kun je lekker gaan smullen.

Gratis tip: Proef eerst een paar spareribs voordat je ze aan de gasten geeft en je zelf niks hebt…

Succes met het maken en veel Grillfun !!!!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *