Grillfun logo

Pulled pork pizza van de BBQ

pulled pork pizza
 • Voorbereiding
  20 min
 • Bereiding
  40 min
 • Porties
  4
inamood acties

Pizza maken op de BBQ is echt te gek en zeker als je hem maakt met bijvoorbeeld overgebleven pulled pork. Persoonlijk maak ik altijd voldoende pulled pork zodat ik deze zonder saus kan invriezen voor een andere keer. Lekker makkelijk als je zin hebt in een pulled pork pizza bijvoorbeeld. Pizza maken op een kamado is echt niet moeilijk. Echter als je de beschrijving volgt van de fabrikanten wordt de bodem zwart en de pizza niet gaar. Niet echt handig maar in het recept ga ik uitleggen hoe je perfect pizza kan bakken op een kamado.

Pizza maken op een kamado

Wanneer je een pizza oven gebruikt die hout gestookt is wil je een temperatuur hebben van 425 graden. Dat is namelijk de perfecte temperatuur voor pizza en kun je al genieten na 2 minuten. Op een kamado is dit natuurlijk niet haalbaar, gewoon omdat een kamado niet gebouwd is om pizza’s op te maken. De meeste leggen de pizza steen op het rooster en stoken de kamado dan zo hoog op dat de bodem zwart wordt en de deeg niet gaar.

Weber Amersfoort

In onderstaande foto zie je hoe ik de kamado heb ingericht om perfect pizza’s te kunnen bakken. Het belangrijkste is dat je kamado goed schoon is en ook de plate setters. Op de foto kun je zien dat ze van mij zwart zijn. Dit was niet echt handig omdat door de temperatuur van 300 graden eerst het vet gaat verbranden op de plate setters en je dan rook krijgt. Dit is geen ramp maar wacht dan met bakken tot er geen rook meer uit de kamado komt.

Vul de kamado met houtskool en gebruik geen kleine stukken omdat je een goede doorstroming wilt van lucht. Dan haalt je kamado makkelijk een temperatuur van boven de 300 graden en zelfs 400 graden. Echter bij het maken van pizza’s stoppen we bij 300 graden. Het verschil met een hout gestookte oven is dat bij een hout gestookte oven een vlam over de pizza gaat waardoor de kaas smelt en het deeg in korte tijd gaar wordt. Dit is niet mogelijk bij een kamado door de vorm. Zorg dat de houtskool goed aan is en plaats vervolgens de plate setters op de positie van waar normaal de roosters zitten. Dit beschermd de pizzasteen tegen te veel hitte waardoor de pizzabodem verbrand.

Leg rvs hoekijzers op de plate setters of iets anders wat voor voldoende ruimte zorgt tussen de plate setters en de pizzasteen. Dit is noodzakelijk voor de luchtdoorstroming maar ook omdat je de pizzasteen zo hoog mogelijk in de dome wil van de kamado. Wanneer de dome 300 graden is wacht ik nog altijd even 5 minuten en start dan met het bakken van de eerste pizza.

pizza op kamado

Dit recept maakte ik voor Kamado Express wat zoals velen weten de webwinkel is van BBQ-shop The Fire Station in Kaatsheuvel. Kamado Express heeft veel recepten speciaal geschreven voor de keramische BBQ en ik voeg daar nu iedere maand als Pitmaster Partner nieuwe recepten aan toe.

houtskoolexpress

Ingrediënten

 • pizzadeeg
 • barbecuesaus
 • 250 gram pulled pork
 • ontbijtspek
 • 1 rode ui
 • 500 gram kaas (Cheddar, mozzarella, jong belegen)
 • 4 cocktailtomaten
 • 2 stengels bosui
 • verse koriander

  Benodigdheden

 • kamado
 • pizzasteen
 • snijplank
 • eetlepel
 • kom
 • mes
Pizza bereiden tot perfectie in een kamado is helemaal niet moeilijk. Lees stap voor stap hoe je deze pulled pork pizza bereid op een kamado!

  RECEPT INSTRUCTIES

  Stap 1
  pizza maken

  Voorbereiding

  1. Pel de rode ui en snijd de ui door de helft en vervolgens in ringen.
  2. Snijd vervolgens de tomaten in plakken en de bosui in grove stukken.
  3. Verwijder de blaadjes van de koriander en snipper de koriander fijn. Ben je geen fan van koriander laat deze dan weg.
  4. Zet een pan op het vuur en bak de ontbijtspek krokant. Breek vervolgens de ontbijtspek in stukken zodat je deze kan toevoegen op de pizza.
  5. Rasp de soorten kaas en meng ze eventueel door elkaar.
  6. Haal de pulled pork uit de koeling en warm de pulled pork op met een beetje barbecuesaus.
  7. Maak van het deeg een pizzabodem door deze uit te rollen of door het deeg te vormen met je handen.
  8. Strooi bloem op de pizzaschep en strijk de pizzabodem in met de barbecuesaus. Beleg vervolgens de pizza met de diverse ingrediënten. Je kunt ervoor kiezen om de bosui en de koriander als laatste toe te voegen wanneer de pizza klaar is.

  Stap 2
  krokante pizza

  Bereiding pulled pork pizza

  1. Ten eerste gaan we de kamado inrichten om pizza's te kunnen bakken op een pizzasteen. Zorg ervoor dat je kamado helemaal schoon is en er geen as of resten houtskool in de kolenmand liggen.
  2. Vul vervolgens de kamado met houtskool en kies voor normale stukken houtskool die zeker niet te klein zijn. Dit omdat je anders geen goede luchtdoorstroming krijgt in de kamado en je niet een hoge temperatuur kan halen. Plaats de plate setters in jou kamado helemaal bovenin waar normaal de roosters worden geplaatst. Leg op de plate setters RVS moeren of hoekstukken of iets anders wat je hebt om een afstand te creëren tussen de plate setters en de pizzasteen. Sluit vervolgens de deksel van de kamado en open de topvent helemaal tot je een dome temperatuur hebt van 300 graden. Wacht een aantal minuten zodat de pizzasteen ook goed heet is.
  3. Open de deksel en leg de pizza op de pizza steen en sluit de deksel. Na ongeveer 10 minuten is de pulled pork pizza klaar en kun je de volgende pizza erop leggen. Wacht met de volgende pizza even tot de temperatuur weer op 300 graden is.
  4. Voorzie ten slotte de pizza van de gesneden bosui en een beetje koriander en serveer direct.

  Succes met de bereiding en veel Grillfun!!

  Disclaimer

  Dit recept is gesponsord door Kamado Express en The Fire Station, de kamado winkel uit Kaatsheuvel.

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  Rating recept
  error: Content is protected !!