BBQ RECEPTEN       BIER-SPIJS COMBINATIES       SEIZOENSRECEPTEN       KAMPVUUR RECEPTEN       BBQ TIPS EN TRICKS

pulled pork
BBQ-Recepten,  Varkensvlees Recepten

Pulled Pork

Natuurlijk kan het recept voor pulled pork niet ontbreken op de website van een barbecue blogger. Pulled pork maak ik ongeveer 2 á 3 keer per jaar en meestal in de zomer. Je kunt voor het vlees procureur gebruiken of varkensschouder. Als je de stappen volgt die hieronder staan beschreven kan er niet veel fout gaan.

Kamado Express

Je kunt natuurlijk altijd afwijken van het recept door een andere dry-rub te gebruiken of een andere barbecuesaus. Laat me weten welke combinaties jij hebt gemaakt en jij het lekkerste vindt. Dit is mijn versie van pulled pork met een vleugje whiskey.

Voor 2,5 kg procureur heb je ongeveer 14 uur nodig, tot hij de gewenste temperatuur heeft bereikt. Heerlijk een dag buiten grillen of gedurende de nacht lekker ontspannen met een biertje en koffie. Succes met het maken!

Weber Original Store Amersfoort

Ingrediënten

  • 2,5 kg nek braadstuk (procureur)

Ingrediënten injectiemix:

  • 125 ml appelsap
  • 125 ml appel cider azijn
  • 30 ml Scotch whisky syrup
  • 1 eetlepel zeezout

Ingrediënten basic dry-rub:

  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 2 eetlepels zout
  • 2 eetlepel oregano
  • 2 eetlepels uienpoeder
  • 2 eetlepels knoflookpoeder
  • 1 eetlepel komijnpoeder
  • 2 theelepel chilipoeder
  • 2 eetlepels paprikapoeder

Ingrediënten BBQ saus:

  • 250 ml tomatenketchup
  • 25 ml Scotch Whisky Sauce
  • 1 eetlepel Pittige Franse mosterd
  • 2 eetlepels basterdsuiker
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel gemalen komijnpoeder
  • 2 takjes tijm
  • 250 ml water

Benodigdheden

  • barbecue met deksel
  • barbecue tang
  • snijplank
  • mes
  • whiskey houtsnippers
  • injectiespuit
  • aluminiumfolie
  • kwast
  • plantenspuit

Voorbereiding Vlees

1) Meng alle ingrediënten goed door elkaar voor de dry-rub en wrijf het vlees hiermee minimaal 2 uur van te voren in. Persoonlijk doe ik dit het liefste een dag van te voren en laat alle smaken goed het vlees intrekken.

2) Meng in een kom alle ingrediënten voor de injectiemix en injecteer het vlees net voordat het op de barbecue gaat op diverse plaatsen.

3) Vul een kom met water en voeg daar het rookhout aan toe en laat dit minimaal 30 minuten staan.

pulled pork rub

Bereiding Pulled Pork

Weber Original Store Amersfoort

4) Maak de barbecue aan en zorg voor twee temperatuur zones om indirect te kunnen grillen met een keteltemperatuur tussen de 100 en 120 graden. Gezien we een hele lange grill sessie hebben leg ik naast het directe gedeelte een aantal vuurvaste stenen zodat de barbecue langer op temperatuur blijft.

5) Leg het vlees op het indirecte gedeelte van de barbecue en voorzie het vlees van een kerntemperatuurmeter die ingesteld is op 70 graden. Zelf neem ik altijd een aardappel en steek er de probe doorheen om de keteltemperatuur te meten gezien de analoge in de deksel altijd de hoogste waarde aangeeft. Stel deze in op 125 graden zodat je de piek temperatuur in de gaten kan houden. Een te lage temperatuur is niet erg maar je wil niet teveel pieken hebben tijdens het maken van pullen pork.

6) Voeg het rookhout toe, door deze op de hete kolen te leggen. Je kunt het de komende drie uur een aantal keer herhalen. Na de drie uur is het vlees verzadigd en heeft het geen nut om rookhout toe te voegen.

7) Na twee uur kun je het vlees regelmatig (iedere 30 min) inspuiten met de plantenspuit die gevuld is met de injectiemix.

7) Bij een kerntemperatuur van 70 graden moet het vlees worden ingepakt met aluminiumfolie en spray het vlees voor de laatste keer in. Leg het hierna terug op de barbecue.

8) Stel de kerntemperatuurmeter in op 88 graden en maak in de tussentijd de barbecuesaus.

9) Neem een pan en voeg alle ingrediënten voor de saus hieraan toe. Zet deze op het vuur, meng alles goed door elkaar zodat er geen klontjes ontstaan en breng de saus aan de kook. Laat de saus nu gedurende 15 minuten rustig koken tot de saus de gewenste dikte heeft.

10) Bij een temperatuur van 88 graden kan het vlees worden ingestreken met de barbecuesaus. Pak het vlees weer in met aluminiumfolie en leg het terug op de barbecue voor een uur.

11) Neem een braadslee of ovenschaal en leg het vlees voorzichtig hierin en dek het af met een theedoek. Laat het vlees nu 30 minuten rusten voordat je het gaat pullen.

12) Pak het vlees uit en verwijder het vocht.

13) Leg het vlees terug in de schaal en pull het vlees met twee vorken.

14) Maak de barbecuesaus nog even warm en voeg deze beetje voor beetje toe aan het vlees tot er een mooie verhouding is tussen het vlees en de saus.

15) Nu is het vlees klaar en kun je bijvoorbeeld een heerlijk broodje pulled pork maken met coleslaw.

pulled pork result

TIP: Volg alle stappen tot het toevoegen van de barbecuesaus na het pullen om de pulled pork een dag later te eten. Wanneer de pulled pork is afgekoeld zet je hem in de koeling. Warm de pulled pork de dag erna op samen met de saus. Om de pulled pork langer te bewaren kun je deze invriezen in bijvoorbeeld een ziplock zakje. Doe dit wel zonder dat deze gemengd is met de barbecuesaus.

Succes met het maken en veel Grillfun !!!!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *