Grillfun logo

Ratatouille van de BBQ

Ratatouille BBQ
 • Voorbereiding
  20 min
 • Bereiding
  50 min
 • Porties
  4
inamood acties

Een heerlijk bijgerecht voor bij de BBQ is toch wel ratatouille. Super eenvoudig te maken en echt een aanrader om eens te bereiden. Je kunt het combineren met zoveel gerechten van de barbecue zoals bijvoorbeeld een lekker stuk gegrild vlees.

Doordat het bereid wordt in een skillet moet je natuurlijk wel genoeg plek hebben op de barbecue of er gewoon bijvoorbeeld twee aanmaken. Waar je op moet letten is vooral de bereidingstemperatuur van je vlees. De ratatouille moet ongeveer 50 minuten op de BBQ bij 180 graden. Het is dus niet slim om een stuk vlees te bereiden in dezelfde BBQ die bereid moet worden op een temperatuur van 120 graden. Daarom heb ik in mijn Smokefire ervoor gekozen om de ribeye die ik erbij serveerde te snijden als steaks. Net voordat de ratatouille klaar was heb ik de Smokefire in temperatuur omhoog gebracht naar 300 graden om even snel de steaks te grillen. Hierdoor krijg je een complete maaltijd van de BBQ wat ik persoonlijk zo leuk vind.

Weber Amersfoort

Rattatouille

Wist je dat rattatouille een Frans gerecht is wat vooral in de Provence wordt bereid? De meeste kennen de naam immers van de Disney film, die trouwens super leuk is om te zien. De schrijfster Marimar Torres beweert dat het gerecht afstamt van het Catalaanse gerecht samfaina. Samfaina is een traditioneel Spaans gerecht wat net als ratatouille een groenteschotel is. Het enige verschil tussen de twee gerechten is dat er in samfaina geen courgette wordt gebruikt. De basis voor ratatouille is tomaat, courgette, aubergine, ui en knoflook. Tegenwoordig zien we echter diverse varianten wat het koken juist zo leuk maakt. In Frankrijk wordt het ‘s zomers vooral koud gegeten met stokbrood en in Italië eten ze dit het liefste met polenta. 

houtskoolexpress

  Ingrediënten

 • 250 gram passata
 • 1 eetlepel Italiaanse kruiden
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 kleine ui
 • 1 courgette
 • 5 tomaten
 • 1 aubergine
 • chilipoeder 
 • olijfolie 

  Benodigdheden

Ratatouille van de BBQ is een super eenvoudig en heerlijk gerecht wat je zelf kunt maken op de BBQ. Dit keer op de Weber Smokefire maar ook voor op de BBQ!

  RECEPT INSTRUCTIES

  Stap 1
  kruiden ratatouille

  Voorbereiding

  1. Pel ten eerste de teentjes knoflook en de ui en snipper deze fijn.
  2. Meng vervolgens de passata in een kom en breng deze op smaak met een eetlepel Italiaanse kruiden, knoflook, ui en een snufje chilipoeder.
  3. Schenk de saus in de skillet en verdeel deze met een lepel over de bodem.
  4. Snijd de kontjes af van de courgette en aubergine en snijd ze in dunne plakken. Gezien de aubergine best dik is kun je deze nogmaals door de helft snijden zodat de plakken ongeveer de gelijke hoogte hebben van de courgette.
  5. Verwijder de kroon van de tomaten en snijd ze in gelijke plakken.
  6. Neem de skillet en zet de groenten om en om rechtop erin. Zo krijg je een mooi kleuren pallet in een pan.
  7. Besprenkel de groenten met een beetje olijfolie en strooi er een beetje Italiaanse kruiden over.

  Stap 2
  ratatouille smokefire

  Bereiding ratatouille op de BBQ

  1. Controleer of er voldoende pellets in de Smokfire zitten en of de Smokefire van binnen schoon is.
  2. Schakel de Smokefire in en stel de temperatuur via het bedienpaneel of de app in op 180 graden en druk op de knop om te bevestigen. Laat de deksel open tot je rook ziet en sluit hierna de deksel.
  3. Wacht tot de Smokefire op temperatuur is en plaats de skillet in de Smokefire en sluit de deksel.
  4. Na ongeveer 50 minuten is de ratatouille gaar en kun je deze uit de barbecue halen en serveren.

  Succes met het maken en veel Grillfun !!

  Disclaimer

  De Weber Smokefire is gesponsord door de Weber Original Store en Grill Academy in Amersfoort.

  Recipe Reviews

  • Tommie

   5 sterren
   Dit zal toch ook wel kunnen op een gasbbq?
   Ik heb een Spirit E-320 GBS Premium

   • Grillfun

    Hallo Tommie, Tuurlijk je kunt het gewoon op de spirit zetten. Zet dan gewoon de brander uit waar de skillet bovenstaat en je kunt het gerecht lekker indirect bereiden. Succes

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  Rating recept
  error: Content is protected !!