BBQ RECEPTEN       BIER-SPIJS COMBINATIES       SEIZOENSRECEPTEN       KAMPVUUR RECEPTEN       BBQ TIPS EN TRICKS

rib eye roast
BBQ-Recepten,  Rundvlees Recepten

Rib eye Roast in Rodewijn Marinade

Als wijn liefhebber maak ik graag gerechten met een marinade die gebaseerd is op een rode wijn. De smaak van de wijn trekt heerlijk in het vlees waardoor je een mooi smaakvol geheel krijgt. Deze rib eye roast maakte ik voor het kookboekje van Only for Men, maar kan natuurlijk niet ontbreken op mijn website.

Kamado express

Ribeye, ook wel rib-eye of rib eye, wordt gesneden uit de rib van het rund. Het bot is lang en vrij breed. Als men dat bot eraan laat zitten krijgt men hele hoge ribeyes. De meeste Nederlandse en Belgische consumenten houden van iets minder hoog gesneden vlees. Daarom wordt het bot meestal verwijderd.

Een rib eye roast wordt ook wel een prime rib genoemd. Wil je er eentje maken ga dan naar een goede slager en vraag naar een rib eye roast, rib eye braadstuk of een prime rib. Dit zijn de termen waaronder je het vlees kunt vinden maar een goede slager kan je vast helpen.

Een goede rib eye is botermals. Dit komt door de hoge graad van marmering, in wetenschappelijke termen – intramusculair vet. Gewoon doordeweeks gezegd: ribeye is doorregen en daardoor erg mals en sappig. Het vlees droogt niet snel uit tijdens het bakken en zal daarom, ook medium, een fantastische smaaksensatie blijven geven. Vet maakt vlees smeuïg, dat is nou eenmaal een feit. Daarom zijn bereide vleesproducten ook zo sappig – worst, paté, gehakt. Ribeye wordt bovendien gesneden uit een spier die door het rund nauwelijks wordt gebruikt. Hoe “luier” de spier, des te zachter het vlees en korter de bereiding.

Wijn tip: Schenk bij dit gerecht bij voorkeur een mooie volle rode wijn die mooi in balans is. Ik drink het liefste de wijn die ook gebruikt is voor de marinade wat in dit geval een Merlot was.

Ingrediënten voor 4 personen

 • 1 ribeye roast van minimaal 1 kg
 • 500 ml rode wijn (Merlot)
 • 4 bladjes laurier
 • 1 grote ui
 • bosje tijm
 • bosje rozemarijn
 • 2 teentjes knoflook
 • Zout en versgemalen peper

Benodigdheden

 • barbecue met deksel
 • barbecue tang
 • snijplank
 • kurkentrekker
 • mes
 • diepe schaal
 • snijplank

Voorbereiding

1) Neem een ovenschaal waar de ribeye roast in zijn geheel inpast en leg deze erin.

2) Schenk de rode wijn in de ovenschaal.

3) Snijd de knoflook in plakjes en deel de ui in acht stukken en voeg deze toe aan de rode wijn.

4) Snijd de tijm en rozemarijn fijn en voeg deze toe aan de rode wijn samen met de laurierblaadjes.

5) Dek de ovenschaal af met vershoudfolie en zet de ovenschaal minimaal 2 uur in de koeling.

6) Draai na een uur de ribeye roast in de ovenschaal zodat de andere zijde in de wijn ligt.

Bereiding Rib Eye ongeveer 1,5 uur

Weber Original Store Amersfoort

7) Maak de barbecue aan en zorg voor een indirecte zone met een keteltemperatuur van rond de 150 graden en voeg eventueel rookhout toe.

8) Voorzie de rib eye roast van zout en versgemalen peper.

9) Leg de rib eye roast op het barbecuerooster boven het indirecte gedeelte en voorzie het vlees van een kerntemperatuurmeter.

10) Sluit de deksel van de barbecue en zorg dat de temperatuur rond de 150 graden blijft door de luchttoevoer te regelen.

11) Draai na ongeveer een half uur de rib eye roast om en sluit de deksel van de barbecue tot een kerntemperatuur bereikt is van 54 graden.

12) Haal het vlees van de barbecue en laat deze voor ongeveer 10 minuten rusten zodat alle sappen zich kunnen verdelen in het vlees. Je kunt eventueel het vlees losjes inpakken in aluminiumfolie.

Serveer tip: Neem een mooie schaal en leg hierin de gegrilde groenten en leg de rib eye roast op een houtenplank in zijn geheel. Leg de gegrilde parmezaanse aardappelen in een schaal en zet alles naast elkaar op tafel zodat het een mooi geheel vormt. Schenk bij deze gerechten een lekkere Merlot en bij voorkeur dezelfde die gebruikt is voor de marinade van de rib eye roast.

Succes met het maken en veel Grillfun !!!!

kruiden en specerijen kopen
Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *