Ribeye Roast met gepofte aardappelen van de BBQ

ribeye roast
 • Voorbereiding
  30 min
 • Bereiding
  1 uur
 • Porties
  4

Kerst staat weer voor de deur. Een tijd van gezelligheid en vooral van lekker eten. Daarom heb ik zoals ieder kwartaal weer vier mooie recepten geschreven voor DeVleesboerderij.nl. Dit keer een serie van vier kerstrecepten om jullie te inspireren. Compleet met bijgerechten zodat je niet lang hoeft te zoeken naar de juiste combinatie.

kamado express

Een mooi stuk vlees serveren met kerst willen wij allemaal en zeker wanneer je het kunt maken zonder al teveel stress. Daarom heb ik bij dit recept ook gekozen voor een eenvoudige bereiding zonder al te veel complexe smaken. Het hoeft niet altijd heel complex te zijn zolang het vlees van een goede kwaliteit is. Dat maakt koken ook zo leuk, je kunt het zo complex maken als je zelf wilt.

Weber Amersfoort

Met de feestdagen wil je natuurlijk groot uitpakken, en dat levert ook veel stress op bij sommige mensen. Ik weet nog goed dat ik vroeger er altijd een bende van maakte in de keuken, omdat ik een 6 gangen diner wilde serveren voor iedereen. Lekker complex met mooie producten en uren in de keuken en dan hebben we het nog niet gehad over de voorbereiding. Tegenwoordig lekker de barbecue aan geen stress omdat iedereen lekker binnen zit en de keuken blijft mooi schoon en niet te moeilijk. Met goede voorbereiding kom je al een heel eind. 

Je kunt het gerecht mooi afmaken met gepofte aardappelen en heerlijke spruiten met walnoten wat natuurlijk perfect past bij de tijd van het jaar. Hoe gaaf is het om een groot stuk vlees aan te snijden, en al je gasten kijken hoe het is geworden. Serveer er een mooie Merlot bij en je gasten zullen versteld staan van dit mooie gerecht.

houtskoolexpress

  Ingrediënten

  Ingrediënten gepofte aardappelen

 • 8 vastkokende aardappelen
 • 225 ml crème fraîche
 • 250 gram gerookte spekblokjes
 • verse bieslook
 • 4 bosuien
 • 75 gram geraspte belegen kaas
 • 2 theelepels mosterd
 • versgemalen peper

  Benodigdheden

RECEPT INSTRUCTIES

Stap 1
roast

Voorbereiding Ribeye Roast

 1. Haal ongeveer een uur voordat het vlees op de barbecue gaat het vlees uit de koeling.
 2. Pel ten eerste de knoflook en snijd deze fijn.
 3. Snijd vervolgens de rozemarijn en tijm fijn, en strooi deze samen met de knoflook uit op een snijplank samen met zout en versgemalen peper. Verdeel het zo dat je genoeg ruimte hebt voor beide zijden van de ribeye.
 4. Neem de ribeye roast en leg deze op het kruidenmengsel en draai hem daarna op het andere gedeelte. Op deze manier krijg je een gelijke verdeling van de kruiden over de hele ribeye roast.
 5. Borstel de aardappelen schoon en strijk ze in met olijfolie en wikkel ze in aluminiumfolie.
 6. Snijd de bosuien en de bieslook in ringen. 
 7. Zet een pan op het vuur en bak de gerookte spekblokjes tot ze krokant zijn en zet apart zodat ze kunnen afkoelen.
 8. Meng in een kom de crème fraish samen met de spekblokjes, bosui, geraspte kaas en de mosterd. Proef het mengsel en breng eventueel op smaak met wat versgemalen peper.

Stap 2
spruitjes op de bbq

Bereiding gepofte aardappelen Maak de barbecue aan en zorg voor twee temperatuurzones om direct en indirect te kunnen grillen met een keteltemperatuur van rond de 200 graden. Leg de aardappelen in folie op de barbecue boven het indirecte gedeelte en sluit de deksel. Ik kook ze nooit voor waardoor de bereidingstijd op de barbecue een stuk langer is. Ik houd altijd rond de 45 minuten aan afhankelijk van de dikte van de aardappelen. Controleer of de gepofte aardappelen gaar zijn en snijd ze aan de bovenzijde in en breek ze open met een theelepel. Vul de gepofte aardappelen met het crème fraish mengsel en sluit nog even de deksel voor 5 minuten. Serveer de gepofte aardappelen met een beetje bieslook erover.

Stap 3
ribeye op de bbq

Bereiding Bommelerwaardse Ribeye Roast op de BBQ

 1. Maak de barbecue aan en zorg voor een indirecte zone met een keteltemperatuur van rond de 150 graden en voeg eventueel rookhout toe.
 2. Leg de ribeye roast op het barbecuerooster boven het indirecte gedeelte en voorzie het vlees van een kerntemperatuurmeter.
 3. Sluit vervolgens de deksel van de barbecue en zorg dat de temperatuur rond de 150 graden blijft door de luchttoevoer te regelen.
 4. Wacht tot het vlees een kerntemperatuur heeft van 46 graden. Wanneer de kerntemperatuur rond de 40 graden ligt kun je alvast een brikettenstarter voor de helft vullen met kolen. Dit om de ribeye nog even af te grillen boven hete kolen.
 5. Haal het vlees van de barbecue en verplaats de kolenmandjes naar het midden van de barbecue. Vul de kolenmandjes met de hete kolen en laat de sear grate even op temperatuur komen. 
 6. Leg het vlees nu boven het directe gedeelte van de barbecue en sluit de deksel voor ongeveer 2 minuten. Draai het vlees om en grill deze zijde nogmaals 2 minuten. 
 7. Haal het vlees van de barbecue en laat deze voor ongeveer 10 minuten rusten onder een theedoek. 

Disclaimer

Dit recept is gesponsord door DeVleesboerderij.nl, wat zoals velen weten mijn huisslager is. Bedankt voor het mooie stuk vlees.

Vergelijkbare recepten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *