Grillfun logo

Runderribben of short ribs Texas stijl van de BBQ

runderribben
 • Voorbereiding
  15 min
 • Bereiding
  8 uur
 • Porties
  4
inamood acties

Runderribben of hoe ook wel veel andere het noemen short ribs. Het is een stuk vlees dat wordt gesneden uit het onderste gedeelte van een rund. Er zijn verschillende soorten runderribben te verkrijgen maar waar je vooral op moet letten is de hoeveelheid intramusculair vet. Dit is belangrijk zodat na de lange bereiding van het vlees het vlees nog sappig is. Hoe meer intramusculair vet hoe beter voor het eind resultaat. Je kunt runderribben op diverse manieren bereiden door ze bijvoorbeeld te stoven, via sous-vide of zoals ik het graag bereid op de barbecue. Short ribs zijn heel erg populair in de Chinese en Koreaanse keuken en natuurlijk in America. Je ziet door de barbecue hype in Nederland het ook steeds vaker bij mensen op de barbecue. 

Het probleem echter met short ribs is dat sommige er gek op zijn en sommige vinden er helemaal niks aan. Het laatste kan komen door het soort vlees dat je gebruikt. Ga je voor een wagyu of voor een grain fed runderras. Je kunt op onderstaande foto’s het verschil zien tussen een normaal runderras en een wagyu en ik moet bekennen de laatste had veel meer smaak en was heerlijk mals. Het normale runderras smaakte ook goed maar was iets droger. Het is maar net hoeveel geld je wil uitgeven voor het stukvlees als je short ribs wil gaan maken op de BBQ. Wil je meer weten over het intramusculair vet van een rund? Druk dan eens op deze link naar de website van vlees.nl.

Weber Amersfoort
wijnig vet short ribs
wagyu short ribs

Runderribben op de Weber Smokefire

Ik heb de Weber Smokefire nu al een tijdje in gebruik en ondanks zijn gebreken (zie review) kun je er prachtige gerechten op bereiden. Persoonlijk gebruik ik de smokefire alleen voor low and slow omdat ik dan graag een constante temperatuur wil. Het is meer het gemak dat je hebt met een pellet smoker want je hoeft niks te doen dan de temperatuur in te stellen.  Dit kan natuurlijk ook met een kamado maar toen ik de rookring zag van de runderribben dacht ik wow dit ziet er wel goed uit ;). 

De Smokefire heeft inmiddels al diverse software updates gehad en bij mij werkt hij nog steeds zonder technische problemen. Ik heb 1 keer een storing gehad dat de Smokefire uit is gegaan na 5 minuten. Dit had te maken dat er geen nieuwe pellets werden ingevoerd en heeft denk ik te maken met het feit dat ik de pellets er niet uit haal na gebruik. Maar na deze ene keer heb ik geen problemen meer ondervonden. Zoals je weet hoe je hem moet gebruiken zoals regelmatig schoonmaken en dat je bewust bent van de temperatuur indeling gaat het allemaal goed. 

Texas stijl Short ribs

Na het bekijken van Chefs table barbecue kwam ik op het idee om ze te maken met alleen zout en versgemalen peper. Dit werd namelijk ook in de eerste aflevering gedaan en dacht dit ga ik eens proberen. Je kunt natuurlijk ook een koffie rub gebruiken of een andere rub die je voorkeur heeft. Of snijd de shortribs in twee stukken en probeer eentje met alleen zout en peper en de andere met een lekkere rub. Op die manier kun je bepalen wat jou voorkeur heeft.

houtskoolexpress

  Ingrediënten

 • 1kg short ribs
 • zout
 • peper
 • olijfolie

  Benodigdheden

Runderribben of anders genoemd short ribs zijn geweldig omte maken op de BBQ. Lekker low and slow en na een tijdje heb je lekkere beefribs!

  RECEPT INSTRUCTIES

  Stap 1
  smoke fire runderribben

  Voorbereiding

  1. Haal het vlees ongeveer een uur voordat het op de barbecue gaat uit de koeling.
  2. Verwijder het vlies aan de onderzijde van de runderribben door er met een mes of lepel tussen te steken. Wip het mes dan omhoog en trek het vlies eraf.
  3. Snijd aan de bovenzijde eventueel losse stukken vlees, vet of vlies weg.
  4. Wrijf het vlees in met een beetje olijfolie en kruid het met zout en versgemalen peper.

  Stap 2
  short ribs

  1. Controleer of er voldoende pellets in de Smokfire zitten en of de Smokefire van binnen schoon is.
  2. Schakel de Smokefire in en stel de temperatuur via het bedienpaneel in op 110 graden en druk op de knop om te bevestigen. Laat de deksel open tot je rook ziet en sluit hierna de deksel. Wacht tot de Smokefire op temperatuur is en leg de short ribs in de smoker. Zelf leg ik de ribben op het bovenste rooster van de smokefire gezien deze over de gehele lengte het meest constant is qua temperatuur.
  3. Sluit de deksel en wacht ongeveer 4 uur voordat je de deksel weer opent. Je kunt in de tussentijd lekker andere dingen gaan doen omdat de Smokefire het allemaal regelt voor jou.
  4. Na 4 uur voorzie je de ribben van een temperatuurvoeler en pak je ze in met aluminiumfolie. Stel de temperatuur in op 91 graden en sluit de deksel.
  5. Is de kerntemperatuur bereikt kun je controleren met een tandenstoker of deze er makkelijk in gaat. Wanneer dit zo is zijn de ribben gaar en kun je ze uit de smokefire halen.
  6. Laat de runderribben nog minimaal 40 minuten rusten onder een schonen doek voordat je ze gaat aansnijden.

  Succes met het maken, groetjes Grillfun!!

  Disclaimer

  De Weber Smokefire is gesponsord door de Weber Original Store en Grill Academy in Amersfoort.

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  Rating recept
  error: Content is protected !!