Runderstoofvlees van Sucade met Herfstbock bier

Runderstoofvlees van Sucade met Herfstbok bier

Een echte herfst klassieker is toch wel langzaam gegaard stoofvlees in een mooi Bockbier. Heerlijk genieten bij een kampvuur en je maaltijd langzaam garen met een passend bier. Natuurlijk kun je dit gerecht ook bereiden in je barbecue door je Dutch Oven in je barbecue te plaatsen.

De smaken van dit bier gaan perfect samen met de groenten en het vlees om tot een gerecht te komen waar iedereen van zal smullen. Dit gerecht kan gewoon niet mislukken en heeft een lange gaar tijd nodig in de dutch oven. 

Bier: Voor dit gerecht gebruikte ik de herfstbok van bierbrouwerij Lindeboom. Dit donkere roodbruine, ondergistend bockbier is rijk aan smaak waardoor het een mooie aanvulling is aan dit gerecht. Natuurlijk drink je bij dit gerecht hetzelfde bockbier dat verwerkt is in het recept. Je proeft de gebrande mout met tonen van karamel wat zorgt voor een zachte zoetheid. Vergeet dus niet om een aantal bieren te kopen om bij dit gerecht te serveren zodat je kunt genieten tijdens een herfststorm van dit top gerecht. De ideale temperatuur van dit bier is 8 graden. Serveer het niet te koud want dan mis je alle smaken van het bier.

Ingrediënten voor 4-6 personen

  • 1 kg rundersucade
  • 2 uien
  • 250 gr gerookte spekblokjes
  • 10 Parijse wortels of 1 winterpeen
  • 250 gr champignons
  • 10 blaadjes verse salie
  • 4 takjes verse tijm
  • 3 teentjes knoflook
  • verse platte peterselie
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 flesjes herfstbock
  • 1 blik gepelde tomaten
  • olijfolie
  • zout en versgemalen peper
  • 1 kg krieltjes met schil of andere aardappelen

 Benodigdheden

  • barbecue met deksel
  • dutch oven
  • snijplank
  • mes
  • houtenlepel

Voorbereiding

1) Pel de ui en snijd deze in grove stukken.

2) Snipper de knoflook en hak de salie en tijm fijn.

3) Maak de wortels schoon en snijd ze in plakken. Parijse wortels kweek ik zelf en zijn lastig verkrijgbaar. Ze zijn lekker zoet en passen daarom perfect bij dit gerecht. Wanneer deze niet voorhanden zijn kun je ook een winterpeen nemen.

4) Snijd de rundersucade in blokjes van ongeveer 3 cm en verwijder eventueel het vlies.

5) Kruid het vlees met zout en versgemalen peper.

Bereiding

1) Maak een kampvuur of steek de barbecue aan met briketten gezien het een lange sessie gaat worden. Zorg dat de barbecue een dome temperatuur heeft van rond de 120 graden. In het begin mag het best even een stuk hoger zijn.

2) Zet de dutch oven in de barbecue en laat deze heet worden en braad hierin het vlees rondom bruin.

3) Haal de rundersucade uit de dutch oven en fruit de ui aan samen met de spekblokjes en knoflook.

4) Voeg de wortels, champignons, salie en tijm toe en bak deze even mee.

5) Schenk nu het bockbier toe, tomaten en de laurierblaadjes. Roer alles goed door elkaar en zorg dat het vlees bedekt is onder een laagje bockbier.

6) Breng het geheel aan de kook en plaats de deksel op de dutch oven en sluit de deksel van de barbecue.

7) Controleer na 15 minuten of de saus niet te hard kookt. We zijn namelijk aan het stoven en daarvoor moet de saus net aan de kook zijn en rustig pruttelen. Gaat het te hard, zorg dan dat er minder zuurstof bij de kolen kan door de luchttoevoer te regelen.

8) Het begint buiten al lekker te ruiken met de geuren uit het recept.

9) Verwijder na 2 uur de deksel van de dutch oven zodat het vocht kan verdampen en de saus kan indikken.

10) Na totaal 3 uur is de stoofschotel klaar en kun je controleren of het vlees lekker mals is. Het vlees moet uit elkaar vallen. Is het nog niet zover laat de dutch oven nog een half uur in de barbecue staan.

11) Kook nu de krieltjes gaar in gezouten water.

12) Giet ze af en besprenkel ze met wat olijfolie en snipper voor het serveren fijngehakte platte peterselie erover.

 Runderstoofvlees uit de dutch oven

Succes met het maken en veel Grillfun !!!!  

Disclaimer: Dit recept is gemaakt in samenwerking met Devleesboerderij.nl en Beerwulf.com en heb hiervoor hun product gratis mogen ontvangen.  

 

 

Afdrukken   E-mail

Reacties mogelijk gemaakt door CComment