Grillfun logo

Smokefire Cola Spareribs

cola spareribs
 • Voorbereiding
  30 min
 • Bereiding
  6 uur
 • Porties
  8
inamood acties

Inmiddels staan er diverse sparerib recepten op mijn website en meestal maak ik de saus en de dry-rub zelf. Dit keer ga ik echter cola spareribs maken met de nieuwe cola saus van Van Beekum Specerijen en een lekkere dry-rub. Het is een super makkelijk recept waar je alleen maar de spullen voor hoeft te kopen. Ze waren echt super lekker en voor de kinderen was het al feest toen ze het woord cola hoorde. In dit recept gebruik ik de 3-2-1 methode om de spareribs te garen. Dit wil zeggen drie uur roken, twee uur inpakken met wat vocht, en nog een uur met het lakken van de cola saus. Normaal gesproken maak ik spareribs niet via deze methodiek doordat ze dan voor mijn gevoel te gaar zijn. Ik mis namelijk de bite waar ik zo van hou. Dit keer wilde ik ze echter fall off the bone waardoor je het bot gewoon uit de spareribs kan trekken.

Deze cola spareribs maakte ik op de Weber Smokefire die ik ontving van de Weber Original Store. De Smokefire is de pelletgrill van Weber die ik momenteel aan het testen ben. Zoals genoemd is de Smokefire een pelletgrill die als brandstof pellets gebruikt. Op deze manier krijgen de cola spareribs een lekkere rooksmaak en je hoeft alleen de temperatuur in te stellen. Er zijn diverse smaken pellets waar tussen je kunt kiezen. Dit keer gebruikte ik het grillmaster blend van Weber. Op de smokefire heb je zoveel plek dat ik dit keer gelijk 5 kg spareribs maakte zodat de buren ook mee konden genieten.

Weber Amersfoort

Heb je geen Smokefire dan kun je ze natuurlijk gewoon maken zoals je gewend bent op de BBQ. Weet je niet precies hoe het werkt? Kijk dan eens naar mijn uitleg in het pittige whisky spareribs 321 recept.

houtskoolexpress

  Ingrediënten

 • voldoende dik bevleesde spareribs
 • cola saus
 • dry rub
 • cola

  Benodigdheden

Super lekkere fall off the bone cola spareribs gemaakt op de Weber Smokefire. Wie wil deze heerlijke spareribs nu niet proeven!

  RECEPT INSTRUCTIES

  Stap 1
  dry rub spareribs

  Voorbereiding

  1. Verwijder het vlies aan de onderzijde door de achterzijde van een lepel onder het vlies te steken. Haal de lepel omhoog en trek het gehele vlies eraf.
  2. Strooi vervolgens jou favoriete dry-rub over de spareribs en wrijf de rub in.
  3. Dek de spareribs af met vershoudfolie en zet weg in de koeling voor minimaal 2 uur, maar het liefste een hele nacht.

  Stap 2
  vullen smokefire

  Bereiding Fase 1

  1. Controleer of er voldoende pellets in de Smokfire zitten en of de Smokefire van binnen schoon is.
  2. Schakel de Smokefire in en stel de temperatuur via het bedienpaneel in op 110 graden en druk op de knop om te bevestigen. Laat de deksel open tot je rook ziet en sluit hierna de deksel.
  3. Wacht tot de Smokefire op temperatuur is en leg de spareribs in de smoker. Zorg ervoor dat je geen spareribs boven de firepot legt doordat de temperatuur hier hoger is dan op de andere locaties in de barbecue. Ik heb zelf nog niet getest wat er gebeurd als je dit wel doet. Er is echter voldoende ruimte in de smoker voor meer dan 5 kg.
  4. Nu is het drie uur wachten en de smoker doet de rest.

  Stap 3

  Bereiding Fase 2

  1. Na drie uur is het tijd om de spareribs in te pakken met aluminiumfolie. Scheur een aantal stukken aluminiumfolie af waar de spareribs inpassen. Zelf pak ik ze per twee in met een dubbele laag folie.
  2. Neem de folie en leg hier de sparerib op. Vouw de folie omhoog en schenk er cola bij omdat we tijdens deze stap de spareribs gaan stomen. Vouw nu de folie geheel dicht en wikkel er nog een laag overheen.
  3. Controleer of er nergens cola uitloopt en leg de spareribs terug in de Smokefire.
  4. Sluit de deksel en wacht nu 2 uur voordat we aan de laatste stap gaan beginnen.

  Stap 4
  stap 2 cola spareribs

  Bereiding Fase 3

  1. Na twee uur is het dan eindelijk tijd om de spareribs uit te pakken. Let goed op gezien het sap wat erin zit heet is. Een kleine tip, neem een kom en pak de spareribs vast met hitte bestendige handschoenen. Knip een stukje aluminiumfolie uit een hoekje en schenk het vocht in de kom. Op deze manier loopt het vocht niet weg tijdens het openen en weet je zeker dat je geen heet sap over je broek of schoenen krijgt.
  2. Leg de cola spareribs weer terug in de smoker en strijk ze nu iedere 15 minuten in met de cola saus. Sluit na iedere keer weer de deksel.
  3. Na 1 uur kun je gaan genieten van de spareribs. Schakel echter eerst de Smokefire uit door in het menu de uitschakel procedure te starten. Het uitschakelen duurt ongeveer 15 minuten en word op het display aangegeven. Na het eten kun je dan de stekker eruit halen en mijn advies zou zijn maak hem gelijk schoon.

  Succes met het maken en veel Grillfun !!!

  Disclaimer

  De Weber Smokefire is gesponsord door de Weber Original Store en Grill Academy in Amersfoort.

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  Rating recept
  error: Content is protected !!