Steak pasta alla puttanesca van de BBQ

steak pasta
  • Voorbereiding
    20 min
  • Bereiding
    1:15 uur
  • Porties
    4
INAMOODbanner

Wij eten hier regelmatig pasta maar meestal niet van de barbecue. Toch is het een gerecht wat je perfect kunt bereiden op de barbecue. Deze keer maakte ik een steak pasta met rib-eye en rigatino pasta. Je kunt iedere pasta kiezen die je lekker vindt voor dit gerecht, zelfs spaghetti is geen probleem.

Kamado Express

Voor dit recept gebruikte ik een rib-eye maar je kunt alle soorten rundvlees steaks gebruiken die je lekker vindt. Of je nu een entrecote gebruikt of zelfs een picanha. Het past perfect bij de steak pasta. Ik heb een hele rib-eye gebruikt maar je kunt natuurlijk ook steaks gebruiken door de rib-eye in plakken te snijden. Grill ze dan heel even tot de juiste kerntemperatuur boven directe hitte. Wanneer je geen zin hebt om de barbecue aan te maken wat ik mij bijna niet kan voorstellen kun je dit gerecht natuurlijk ook perfect maken in de keuken. Heb je geen skillet, dan kun je er ook voorkiezen om alleen de rib-eye te bereiden op de barbecue.

Weber Amersfoort

Ben je toevallig nog opzoek naar een ander lekker pasta recept van de BBQ? Check dan eens deze Romige Steak Fettuccine!

Pasta alla Puttanesca

Mijn Italiaanse lezers zullen denken dit is zeker geen puttanesca omdat er geen ansjovis inzitten. Maar het is ook een beetje afhankelijk waar je het eet in Italië. Er zijn zoals bij de meeste gerechten veel varianten. Naar mijn idee gaat het ook meer om de saus in dit recept en hoe je deze maakt. Het gerecht is namelijk super snel klaar doordat de saus op basis is van pastawater. De saus op zichzelf heet sugo alla puttanesca in het Italiaans. Wanneer we sugo vertalen dan kom je op zout van smaak. Het blijft voor mij een Italiaans recept door het gebruik van olijven, tomaten, kappertjes, Parmezaanse kaas en pasta. Door het gebruik van olijven en kappertjes blijft het zoutig van smaak. Traditioneel serveren ze er spaghetti bij maar andere soorten pasta vind ik zelf een stuk lekkerder.

steak pasta klaar

Dit recept maakte ik voor Kamado Express wat zoals velen weten de webwinkel is van BBQ-shop The Fire Station in Kaatsheuvel. Kamado Express heeft veel recepten speciaal geschreven voor de keramische BBQ en ik voeg daar nu iedere maand als Pitmaster Partner nieuwe recepten aan toe.

houtskoolexpress

  Ingrediënten 

  • 1 rib-eye á 700 gram
  • 1 kg rigatino
  • 250 gram Parmezaanse kaas
  • 60 gram kappertjes
  • 1 bakje cherrytomaten
  • bosje verse platte peterselie
  • groene olijven
  • kalmata olijven
  • 250 ml pasta water
  • 3 teentjes knoflook
  • zout en versgemalen peper
  • olijfolie

  Benodigdheden

Wow deze makkelijke steak pasta all puttanesca is echt geweldig en super eenvoudig om te maken op de BBQ voor net dat beetje meer smaak!

    RECEPT INSTRUCTIES

    Stap 1
    ribeye inamood

    Voorbereiding

    1. Haal de rib-eye ongeveer een uur voordat deze op de barbecue gaat uit de koeling.
    2. Breng de rib-eye op smaak met alleen zout, en laat dit ongeveer 30 minuten intrekken.
    3. Pel de knoflook en snipper deze fijn.
    4. Verwijder de pitten van de kalmata olijven of koop olijven zonder pit.
    5. Snijd de groene olijven en de cherrytomaten door de helft.
    6. Rasp de Parmezaanse kaas.

    Stap 2
    KJ ribeye

    Bereiding rib-eye

    1. Maak je kamado aan door de kolenmand geheel te vullen met houtskool. Voeg twee wokkels toe en maak deze aan. Plaats na ongeveer 5 minuten één plate setter en de roosters. We gaan namelijk direct en indirect barbecueën. Sluit de deksel tot een temperatuur is bereikt van rond de 150 graden in de dome.
    2. Zorg ervoor dat je grilrooster goed schoon is om er even voor het grillen met een doekje met zonnebloemolie overheen te gaan.
    3. Plaats de rib-eye op het rooster boven het indirecte gedeelte. Voorzie de steak eventueel van een kerntemperatuur meter. Stel de kerntemperatuur meter in op 50 graden.
    4. Sluit de deksel van de kamado en wacht tot de kerntemperatuur 50 graden is.
    5. Kook in de tussen tijd de pasta en vergeet tijdens het afschudden niet om 250 ml van het pastawater te bewaren. Deze hebben we namelijk nodig voor de saus.
    6. Haal de rib-eye van de barbecue bij een kerntemperatuur van 50 graden en zet alle schuiven open zodat je barbecue weer super heet wordt. We gaan namelijk de rib-eye nog evenaf grillen boven directe hitte.
    7. Grill de rib-eye aan alle zijden voor ongeveer 1 á 2 minuten tot deze mooi is verkleurd. Haal de rib-eye van de barbecue en laat deze rusten voor ongeveer 10 minuten.

    Stap 3
    steak pasta in skillet

    Bereiding steak pasta

    1. Plaats de skillet op het barbecuerooster en sluit de deksel zodat de skillet heet kan worden.
    2. Open de deksel van de barbecue en schenk een scheut olijfolie in de skillet en voeg de knoflook toe.
    3. Bak de knoflook voor ongeveer 2 minuten en voeg hierna de kappertjes, olijven en cherrytomaten toe.
    4. Bak dit voor ongeveer 5 minuten tot de tomaten zacht zijn.
    5. Voeg de pasta toe en roer alles goed door elkaar.
    6. Schenk het pastawater toe samen met de geraspte kaas en roer tot de kaas gesmolten is.
    7. Breng de pasta op smaak met zout en versgemalen peper en roer de verse peterselie door de pasta.
    8. Snijd de rib-eye in dikke plakken en vervolgens in reepjes.
    9. Leg de rib-eye reepjes op de pasta en serveer de skillet in zijn geheel op tafel.

    Succes met het maken, groetjes Grillfun

    Disclaimer

    Dit recept is gesponsord door Kamado Express en The Fire Station, de kamado winkel uit Kaatsheuvel.

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Rating recept