Grillfun logo

T-bone steak van de BBQ

T bone BBQ
 • Voorbereiding
  10 min
 • Bereiding
  1 uur
 • Porties
  4
inamood acties

Een T-bone steak van de BBQ is niet iets wat regelmatig op mijn barbecue ligt, maar als ik er eentje maak ik het puur genieten. Het is een super mooi stuk vlees om te bereiden en helemaal niet moeilijk. Wanneer je een mooie T-bone serveert en aansnijd op de tafel zullen je gasten ook genieten van de heerlijke BBQ geur en genieten tijdens het eten.

Wat is nu eigenlijk een T-bone steak

Wanneer je de T-bone bekijkt zie je in het middel een bot zitten in de vorm van een T. Het bot scheid twee stukken vlees, namelijk de entrecote en de kleinere ossenhaas. Er is ook een andere variant met de naam Porterhouse steak. Deze heeft als kenmerk dat de ossenhaas groter is omdat hij gesneden wordt van het achterste deel van de dunne lende.

Weber Amersfoort

Wanneer je een Porterhouse steak wil bestellen moet je altijd goed opletten omdat sommige slagers of winkels er misbruik van maken door een T-bone steak te verkopen als een Porterhouse steak. Hier kun je meer geld voor vragen omdat de ossenhaas een duurder stuk vlees is. Informeer dus goed als je er eentje koopt.

Waar moet je opletten bij het kopen en het bereiden

Om een T-bone goed te bereiden op de BBQ is het belangrijk dat je goed let op de dikte van het stuk vlees. Bij voorkeur ongeveer een dikte van minimaal 2 cm. Zelf bestel ik altijd een stuk van minimaal 1 kg. Op deze manier is de steak dik genoeg, en je kunt er natuurlijk met z’n alle van eten.

De steak gaan we bereiden volgens de reverse sear thechniek wat eigenlijk inhoud dat we de steak eerst indirect gaan bereiden tot een bepaalde temperatuur en daarna nog even dichtschroeien boven de kolen. Op deze manier krijg je dat het grootste gedeelte van de steak medium-rare is en maar een dunne ring well done. Dit is natuurlijk wat je wil bij zo’n mooi stuk vlees.

De kunst bij een T-bone steak is om beide stukken vlees perfect te garen. De ossenhaas zal sneller garen dan de entrecote doordat de ossenhaas een mager stukje vlees is en natuurlijk kleiner van formaat. Hier moeten we rekening mee houden tijdens het plaatsen van de T-bone steak op de BBQ.

Serveer dit heerlijke stuk vlees met bijvoorbeeld een salsa verde en met gebakken aardappelen. Voor mij hoeft er niet altijd een saus bij een goed stuk vlees maar soms is het ook wel lekker!

houtskoolexpress

  Ingrediënten

 • 1 kg T-bone steak
 • zout
 • versgemalen peper

  Benodigdheden

 • barbecue met deksel
 • snijplank
 • mes
 • barbecuetang
 • theedoek
Een T-bone steak van de BBQ geeft je echt dat oergevoel en het is gewoon super lekker. Een mooi stuk en bereid hem volgens het recept zodat hij perfect is!

  RECEPT INSTRUCTIES

  Stap 1
  T-bone steak

  Voorbereiding

  1. Haal het vlees minimaal een uur voordat deze op de barbecue gaat uit de koelen.
  2. Strooi ongeveer 40 minuten voordat je de T-bone gaat bereiden er zout over zodat het opgenomen kan worden door het vlees.
  3. Net voordat de T-bone op de barbecue gaat voeg ik de peper toe. Peper wordt bitter tijdens de bereiding maar persoonlijk vindt ik het wel lekker. Je kunt er altijd voor kiezen om dit achteraf te doen.

  Stap 2
  t bone op de BBQ

  Bereiding T-bone BBQ

  1. Maak de barbecue aan en zorg voor een indirecte zone van rond de 130 graden. Bij een kogel barbecue kun je dit het beste doen door de kolen of briketten aan één zijde te plaatsen. 
  2. Leg de T-bone steak op het BBQ rooster met de ossenhaas wat het kleinere gedeelte vlees is richting de ketelwand. Deze is namelijk eerder gaar dan de entrecote en heeft hierdoor minder hitte nodig.
  3. Voorzie de steak van een kerntemperatuurmeter en sluit de deksel.
  4. Wacht nu tot de kerntemperatuur van het vlees tussen de 48 en 50 graden is.
  5. Haal het vlees van de barbecue en leg deze op een snijplank. Bouw nu de barbecue om voor directe hitte en zet alle luchttoevoer open zodat de kolen weet heet worden. Je kunt ook bij een kerntemperatuur van rond de 40 graden en brikettenstarter aanmaken zodat je direct hete kolen hebt.
  6. Leg nu de T-bone steak terug op de barbecue boven het directe gedeelte en keer het vlees regelmatig tot je een mooie donkerbruine kleur hebt.
  7. Haal het vlees van de barbecue en laat deze nog even rusten onder een theedoek voor ongeveer 15 min.
  8. Nu is het tijd om de T-bone aan te snijden en te genieten van dit heerlijke stuk vlees.

  Succes en veel Grillfun !!

  Recipe Reviews

  • Peter Brouwers

   5 sterren
   Ik heb toevallig een t bone steak van 1 kilo
   Goede informatie kan ik zeer zeker wat mee

   • Grillfun

    Bedankt Peter

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  Rating recept
  error: Content is protected !!