Tomahawk steak bereiden met zelfgemaakte kruidenboter

tomahawk steak bereiden
 • Voorbereiding
  20 min
 • Bereiding
  1 uur
 • Porties
  4
INAMOODbanner

Een tomahawk steak is een super stoer stuk vlees dat perfect te bereiden is op de barbecue. Het is een ribeye van hoge kwaliteit met het been er nog aan zodat het lijkt op een tomahawk. Door de mooie marmering is het vlees mooi van smaak doordat we het vlees eerst op een lage temperatuur gaan garen. Hierdoor smelt het vet gedeeltelijk in het vlees wat voor een geweldige smaaksensatie zorgt. Je hebt daarom ook niet veel meer nodig dan zout om de tomahawk steak te bereiden. Om er eventueel een lekkere smaaktwist aan te geven kun je er een schijfje zelfgemaakte kruidenboter opleggen. In het recept vindt je terug hoe jezelf kruidenboter kunt maken. Super makkelijk en veel lekkerder natuurlijk!

Kamado Express

Tijdens de bereiding is het belangrijk om de kerntemperatuur in de gaten te houden van de steak. Je kunt hiervoor het vlees voorzien van een temperatuursensor. Echter kun je ook gewoon een handthermometer gebruiken voor de controle. Wanneer je het recept en de temperaturen volgt zoals beschreven kun je na 30 minuten eens controleren wat de temperatuur is van het vlees. De totale bereiding duurt ongeveer een uur op de barbecue.

Weber Amersfoort

Ben je opzoek naar een super lekker bijgerecht voor bij de steak? Check dan eens deze gevulde aardappelen van de BBQ!

Dit recept maakte ik voor Inamood waar ik de meest lekker producten van ontvang om heerlijke recepten mee te maken. Inamood is een nieuw en eigentijds vleesmerk met echt onderscheidend vermogen. Inamood staat voor kwaliteit tegen een scherpe prijs.

houtskoolexpress
tomahawk steak

Ingrediënten

 • tomahawk steak
 • 125 gram roomboter
 • bosje bieslook
 • bosje peterselie
 • 2 tenen knoflook
 • 1 citroen
 • groene aspergetips
 • kastanje champignons
 • 1 ui
 • zout en versgemalen peper

  Benodigdheden

Een tomahawk steak bereiden op de BBQ is helemaal niet moeilijk. Lees het allemaal in dit recept en hoe je zelfs kruidenboter maakt!

  RECEPT INSTRUCTIES

  Stap 1
  tomahawk inamood

  Voorbereiding

  1. Haal de roomboter ruim voor de bereiding van de kruidenboter uit de koeling.
  2. Snipper ten eerste de bieslook, peterselie en de knoflook, en meng deze door de boter. Roer vervolgens alles goed door elkaar met een klein beetje citroensap. Breng de kruidenboter op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. Neem vershoudfolie en leg hierop de kruidenboter. Rol er een worst van en leg de kruidenboter in de koeling tot gebruik.
  3. Pel de ui en snijd deze door de helft en vervolgens in ringen.
  4. Verwijder de kontjes van de groene aspergetips en maak de champignons schoon en snijd in plakken.
  5. Haal de tomahawk ongeveer een uur voordat deze op de barbecue gaat uit de koeling.
  6. Breng de tomahawk op smaak met alleen zout, en laat dit ongeveer 30 minuten intrekken.

  Stap 2
  tomahawk op de BBQ

  Tomahawk steak bereiden

  1. Maak ten eerste jou kamado aan door de kolenmand geheel te vullen met houtskool. Voeg vervolgens twee wokkels toe en maak deze aan. Plaats na ongeveer 5 minuten één plate setter en de roosters. We gaan namelijk direct en indirect barbecueën. Sluit de deksel tot een temperatuur is bereikt van rond de 150 graden.
  2. Zorg ervoor dat je grilrooster goed schoon is om er even voor het grillen met een doekje met zonnebloemolie overheen te gaan.
  3. Plaats vervolgens de tomahawk steak op het rooster boven het indirecte gedeelte. Voorzie de steak bijvoorbeeld van een temperatuursensor en stel de kerntemperatuurmeter in op 50 graden.
  4. Sluit de deksel van de kamado en wacht intussen tot de kerntemperatuur rond de 45 graden is.
  5. Open de deksel en plaats een skillet boven het directe gedeelte van de barbecue en sluit de deksel. Wacht ongeveer 5 minuten en schenk een scheut olijfolie in de skillet samen het de gesneden ui. Fruit de ui aan tot deze glazig is.
  6. Haal de tomahawk steak van de barbecue bij een kerntemperatuur van 50 graden en zet alle schuiven open. We gaan de steak namelijk nog af grillen boven het directe gedeelte van de barbecue. Voeg nu in de skillet de gesneden champignons en de groene aspergetips toe en verplaats de skillet naar het indirecte gedeelte. Breng het geheel op smaak met zout en versgemalen peper.
  7. Wacht tot het rooster van het directe gedeelte gloeiend heet is. We gaan namelijk de tomahawk steak nu direct bereiden boven de kolen. Draai na ongeveer 2 minuten de tomahawk steak om tot beide zijden mooi verkleurd zijn. Let op voor vlammen gezien het vet gaat druipen op de hete kolen. Sluit hiervoor de deksel van de barbecue. Op deze manier krijg je geen vlammen want het zou zonde zijn als de steak verbrand. Je kunt natuurlijk wel altijd even snel een foto maken omdat het er wel super gaaf uit ziet natuurlijk.
  8. Haal ten slotte de steak van de barbecue en laat deze ongeveer 10 minuten rusten met een schijfje zelfgemaakte kruidenboter erop. In de tussen tijd zijn de champignons met de uien en groene aspergetips gaar.

  Serveer de tomahawk steak bijvoorbeeld met de groente en eventueel gebakken aardappelen of frietjes. Een lekkere pasta salade past er ook perfect bij. Succes met de bereiding en veel Grillfun!!

  Disclaimer

  Dit recept is gesponsord door Inamood.nl waar je de meeste lekkere producten kunt bestellen!

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Rating recept