Vegetarisch pasteitje van portobello en paddenstoelen ragout

vegetarisch pasteitje
  • Voorbereiding
    10 min
  • Bereiding
    20 min
  • Porties
    4
INAMOODbanner

Een vegetarisch pasteitje met gegrilde portobello is een leuk tussen- of voorgerecht om te maken op de barbecue. Ga je voor een drie of vier gangen diner op de barbecue dan zou ik zeker deze eens proberen. Het is een verrassend gerecht dat je makkelijk kunt maken. De ragout kun je natuurlijk in de keuken maken, maar het is ook heel leuk als je een klein pannetje hebt om deze op de barbecue te maken. Het is ook een heerlijk voorgerecht als je iemand hebt die geen vlees eet. Zelf serveerde ik dit gerecht als een tussen gerecht voor het kerstdiner. Ben je opzoek naar inspiratie voor kerstrecepten? Klik dan eens op deze link “kerstrecepten

kamado express

Het leuke van dit recept is dat je een goede basis hebt hoe je ragout kunt maken. Het is dan ook mogelijk om bijvoorbeeld niet de paddenstoelenmelange te gebruiken maar bijvoorbeeld pulled pork of pulled chicken te gebruiken. Op deze manier creëer je weer een ander gerecht. Dit keer heb ik echter gekozen voor een vegetarisch pasteitje. 

Weber Amersfoort

Dit recept maakte ik voor Kamado Express wat zoals velen weten de webwinkel is van BBQ-shop The Fire Station in Kaatsheuvel. Kamado Express heeft veel recepten speciaal geschreven voor de keramische BBQ en ik voeg daar nu iedere maand als Pitmaster Partner nieuwe recepten aan toe.

houtskoolexpress

  Ingrediënten

  • 4 grote portobellos
  • 400 gram wilde paddenstoelenmelange
  • boter
  • 2 grote eetlepels bloem
  • 300 ml groente bouillon
  • 50 ml slagroom
  • 1 bosje verse peterselie
  • 1 sjalot
  • walnoten
  • pecorino (kaas)
  • zout en versgemalen peper

  Benodigdheden

  • kamado
  • snijplank
  • mes
  • pan
  • pollepel
  • eetlepel
  • maatbeker

Een vegetarisch pasteitje van gegrilde portobello en paddenstoelen ragout is echt een heerlijke afwisseling als voorgerecht of tussengerecht.

RECEPT INSTRUCTIES

Stap 1

Voorbereiding

  1. Borstel de portobello’s schoon en verwijder het steeltje.
  2. Borstel de paddenstoelenmelange schoon en snijd ze in repen of grove stukken. Let erop dat ze niet te klein zijn maar juist grof.
  3. Pel de sjalot en snipper deze fijn.

Stap 2
gegrilde portobello

Bereiding vegetarisch pasteitje

  1. Maak je kamado aan door de kolenmand geheel te vullen met houtskool.  Voeg twee wokkels toe en maak deze aan. Zet alle schuiven geheel open en plaats na ongeveer 5 minuten één plate setter omdat we direct en indirect gaan barbecueën. Plaats het rooster en sluit de deksel tot de temperatuur van de kamado ongeveer 180 graden is. Sluit de luchttoevoer boven en onder voor een gedeelte.
  2. Zet een pan op het rooster boven het directe gedeelte. We gaan de ragout namelijk ook lekker op de barbecue maken.
  3. Voeg een klontje boter toe en laat deze smelten.
  4. Voeg vervolgens de paddenstoelenmelange toe en bak deze heel even aan in de pan tot ze gaar zijn.
  5. Verwijder de paddenstoelen uit de pan en schep ze in een kom. Deze heb je later weer nodig en mogen best afkoelen.
  6. Zet de pan terug op het rooster boven het directe gedeelte en voeg een klont boter toe. Ongeveer 50 gram is voldoende om genoeg saus te maken.
  7. Smelt de boter en bak heel even de sjalot aan.
  8. Voeg de bloem toe en roer alles goed door elkaar tot je een bal krijgt.
  9. Nu komt het lastigste stuk je moet namelijk beetje bij beetje de bouillon toevoegen en steeds blijven roeren. Als het te hard gaat kun je de pan verplaatsen naar het indirecte gedeelte van de barbecue. Schenk steeds bouillon toe tot je een mooie saus hebt. Voeg als laatste wat slagroom toe en zorg ervoor dat er geen klontjes in de saus komen door steeds goed te roeren en niet teveel vocht in één keer toe te voegen.
  10. De dikte van de saus is sterk afhankelijk van hoeveel vocht je toevoegt en met hoeveel bloem je bent begonnen. Bij ragout heb je een dikkere saus nodig.
  11. Voeg als laatste de paddenstoelen toe en breng het geheel op smaak met zout en versgemalen peper.
  12. Breng de ragout aan de kook en laat deze heel even koken. Verplaats hiervoor de pan naar het indirecte gedeelte en sluit de deksel.
  13. In de tussen tijd kun je de portobello ’s inwrijven met olijfolie en grillen boven het directe gedeelte tot ze gaar zijn.
  14. Neem een bordje en leg hierop een portobello en voeg de ragout toe in het midden. Rasp een beetje pecorino erover, fijn gehakte walnoten en maak het af met een beetje peterselie. Serveer direct.

Succes met het maken, groetjes Grillfun

Disclaimer

Dit recept is gesponsord door Kamado Express en The Fire Station, de kamado winkel uit Kaatsheuvel.

Vergelijkbare recepten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept