Warm gerookte zalm boven vuur

gerookte zalm
 • Voorbereiding
  15 min
 • Bereiding
  1 uur
 • Porties
  4
INAMOODbanner

Gerookte zalm is wat veel barbecue liefhebbers graag maken. Je kunt zalm namelijk warm of koud roken op de barbecue. Zelf vind ik het ook super gaaf om dit te doen boven vuur. Lekker genieten van de warmte tijdens de bereiding van een hele zalmzijde. Daarom maakte ik de zalm dit keer op een Finse rookplank in een kota. De warmte blijft lekker binnen in het huisje en je kunt lekker kletsen met vrienden of familie tijdens de bereiding van het eten. Om te laten zien wat nu precies een Finse kota is heb ik in samenwerking met Scandivik buitenleven een filmpje gemaakt voor op Youtube. Hierin leg ik uit hoe je gerookte zalm bereid in een Finse kota. Daarnaast is het echt gaaf om op een polar grill eten te bereiden. Deze is onderdeel van de kota maar zijn ook los verkrijgbaar in hun webshop.

Kamado Express

Wat is een Finse Kota?

Een Finse Kota is eigenlijk een niets minder dan een tuinhuis. Echter het heeft naar mijn idee meer uitstraling dan de tuinhuizen die we gewend zijn in Nederland. Je hebt een prachtig object in je tuin waarvan je vol op kunt genieten door de mogelijkheden. Je hebt zoals hierboven beschreven uitvoeringen met een polar grill in het midden. Hier kun je samen met je gezin of vrienden heerlijke gerechten op bereiden. Daarnaast kun je met z’n alle lekker rondom een vuur zitten tijdens kouden avonden of voor lekker in de herfst of winter. De grotere uitvoeringen zijn ook vaak voorzien van slaap mogelijkheden doordat je de bank omhoog kunt klappen zodat je een bed hebt. Ideaal als je mensen over de vloer hebt die willen blijven slapen of niet meer naar huis mogen door de drank!

Weber Amersfoort
houtskoolexpress

  Ingrediënten 

 • 1 zalmzijde
 •  1 teentje knoflook
 • 100 ml ketchup
 • 50 ml appelsap
 • 1 eetlepel sojasaus
 • 100 gram bruine suiker
 • 50 ml appelciderazijn 

  Benodigdheden

 • Vuur
 • snijplank
 • kom
 • eetlepel
 • mes
 • maatbeker
 • kwast
Gerookte zalm boven vuur is echt een geweldige manier om zalm te bereiden. De hele zalmzijde marineren en daarna is het genieten!

  RECEPT INSTRUCTIES

  Stap 1
  zalm marineren

  Voorbereiding

  1. Ten eerste gaan we beginnen met het maken van de marinade.
  2. Pel vervolgens de knoflook en snijd deze heel fijn of gebruik een pers.
  3. Neem een kom en meng hier alle ingrediënten in voor de marinade en roer alles goed door elkaar tot de suiker is opgelost.
  4. Je kunt nu twee dingen doen of de zalm instrijken met een kwastje of de zalm in de marinade leggen. De marinade is voldoende om de zalm erin te leggen. Dek de zalm af met vershoudfolie en laat de marinade minimaal twee uur intrekken of plaats de zalm een nacht in de koeling.
  5. Leg de Finse rookplank ongeveer 2 uur in het water.
  6. Haal de zalm uit de koeling en leg de zalm met de huidzijde op de rookplank en voorzie deze van de klem zodat de zalm tijdens de bereiding er niet uit kan vallen.

  Stap 2
  hele zalmzijde

  Bereiding gerookte zalm

  1. Start met het maken van een vuur in de polar grill en bouw dit rustig op. Zorg dat je vooral droog hout gebruikt tijdens het aanmaken. In de kota heb je geen last van rook door de afzuiging in het midden boven de polar grill.
  2. Plaats vervolgens de rookplank in de zijkant van de polar grill via de beugel die op de rookplank zit. De klem aan de voorzijde van de rookplank zorgt ervoor dat de zalm niet van de rookplank kan vallen tijdens de bereiding.
  3. Nu is het wachten en het vuur onder controle houden tot de zalm een kerntemperatuur heeft van 50 graden. Controleer dit op diverse plekken met een kerntemperatuurmeter. Je kunt met het vuur spelen tijdens de bereiding om juist hogere vlammen te maken bij het dikkere deel van de zalm. Op die manier krijg je een gelijkmatige garing van de zalm.
  4. Haal ten slotte bij de juiste kerntemperatuur de zalm van de polar grill. Let nu goed op dat je de klem vasthoud en handschoenen gebruikt zodat de zalm niet van de rookplank valt. Dit zou natuurlijk zonde zijn!

  Succes met het maken en veel Grillfun!!

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Rating recept