Weber BBQ RECEPTEN       OFYR RECEPTEN       BIER-SPIJS COMBINATIES       SEIZOENSRECEPTEN       BBQ TIPS EN TRICKS

wild zwijn biefstuk
BBQ-Recepten

Wild zwijn biefstuk met een aardappel pakketje en witlof

Het is bijna kerst en daarom ben ik aan de slag gegaan met wild. Dit keer ging ik voor een gerecht met wild zwijn biefstuk van DeVleesboerderij. Een stuk vlees wat ik nog niet eerder maakte op de barbecue. Ik was bang dat het vlees droog zou worden tijdens de bereiding gezien er bijna geen vet inzit. Gelukkig bleef het vlees heerlijk mals door de wild zwijn biefstuk maar heel even te grillen. De combinatie van dit heerlijke vlees en gestoomde aardappel met gemarineerde witlof was een succes.

Kamado express

Voor mij is het altijd feest om een complete maaltijd te bereid op de barbecue. Ideaal voor de feestdagen want ik weet zeker dat je gasten versteld zullen staan. Het vlees van een wild zwijn smaakt iets sterker dan vlees van een normaal varken en wordt vaak gemarineerd of langzaam gegaard in bijvoorbeeld een stoofschotel. Ik heb er echter voor gekozen om het zo neutraal mogelijk te houden. Zelf vind ik het altijd belangrijk om het vlees ook te proeven. Door de combinatie met de overige ingrediënten smaakte het recept echter naar meer.

Serveer bij het gerecht bijvoorbeeld een wilde paddenstoelensaus en een lekkere rode wijn. Ik koos dit keer voor een Merlot, maar je kunt natuurlijk ook naar jouw wijnhandelaar gaan voor een goede wijnspijs combinatie.

Ingrediënten voor 4 personen

Ingrediënten aardappel pakket

  • 1kg krieltjes met schil of nieuwe aardappelen
  • 4 vellen bakpapier
  • klont boter
  • verse tijm
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 eetlepel komijnzaad
  • zout en versgemalen peper

Ingrediënten witlof

  • 8 witlof stronken
  • 1 sinaasappel
  • 2 eetlepels honing
  • ½ theelepel vanille extract
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • klontje ongezouten roomboter

Benodigdheden

  • Barbecue met deksel
  • gietijzeren pannetje
  • snijplank
  • mes
  • kom
  • theelepel
  • kerntemperatuurmeter
  • bakpapier
  • slagerstouw
aardappel pakket
aardappel pakketje

Voorbereiding

  1. Haal als eerste de wild zwijn biefstuk uit de koeling en laat deze op kamertemperatuur komen.
  2. Pers vervolgens de sinaasappel en meng deze met de overige ingrediënten voor de witlof in een kom die op de BBQ mag. Later zetten we deze op de BBQ zodat de boter smelt.
  3. Snijd de stronken van de witlof door de helft.
  4. Vouw vervolgens het bakpapier in een vierkant en leg deze in een bak met water voor ongeveer 15 minuten.
  5. Ik gebruikte krieltjes die allemaal van ongeveer dezelfde grote zijn. Heb je aardappelen van verschillende formaten snijd ze dan ongeveer gelijk.
  6. Meng de kruiden in een kom en sprenkel daarna er wat olijfolie over.
  7. Kruid vervolgens de aardappelen met het kruidenmengsel en zorg ervoor dat de kruiden goed verdeeld zijn over de aardappelen.
  8. Vouw het bakpapier open en leg in het midden de aardappelen samen met een klontje boter.
  9. Maak het pakket dicht en knoop de bovenzijde dicht met een stuk slagerstouw.
rauwe biefstuk
gegrilde wild zwijn

Bereiding wild zwijn biefstuk en aardappelpakketjes met witlof

Weber Original Store Amersfoort

  1. Maak ten eerste de kamado aan en zorg voor indirecte hitte door de platesetter te plaatsen. Regel de kamado naar een dome temperatuur van rond de 180 graden.
  2. Leg vervolgens het pakket met aardappelen in de kamado en sluit de deksel. De aardappelen zijn na een uur ongeveer gaar.
  3. Plaats na ongeveer 30 minuten de kom in de kamado zodat de boter kan smelten en de marinade warm wordt.
  4. De witlof is gaar in ongeveer 10 minuten.
  5. Leg daarna de witlof in de kamado en strijk ze in met de marinade. Herhaal dit vervolgens een aantal keer tot ze gaar zijn.
  6. Haal de aardappelen en de witlof uit de kamado en zet ze heel even apart.
  7. Bouw de kamado om voor directe hitte door de platesetter te verwijderen.
  8. Voorzie de kamado van een gietijzeren rooster of plaats een grill grate voor mooi grillstrepen op het vlees.
  9. Kruid het vlees met zout en versgemalen peper en leg het vlees op het rooster en grill beide zijden voor ongeveer 2 à 3 minuten tot een kerntemperatuur is bereikt van tussen de 60 en 65 graden.
  10. Grill als laatste nog heel even de witlof boven directe hitte en strijk het nogmaals in met de marinade.
  11. Maak de borden mooi op en serveer het vlees bijvoorbeeld met een lekkere wilde paddenstoelensaus, aardappelen en de witlof. Serveer er een mooie rode wijn bij zoals een Merlot, die goed past bij dit gerecht.

Succes met het maken, groetjes Grillfun

kerst met wild zwijn

Disclaimer

Dit recept is gesponsord door DeVleesboerderij.nl, wat zoals velen weten mijn huisslager is. Bedankt voor het mooie stuk vlees.

kruiden en specerijen kopen

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *